Κατηγορίες
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ –133 ΝΕΚΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

https://www.anarxiki-omospondia.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b1/

 

ΣΕ P.D.F: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕ

23 Ιουλίου 2024 – από Anarchy Press

Η αφορμή για τον ξέσπασμα της αιματηρής εξέγερσης ήταν η απαίτηση χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να τερματιστεί το σύστημα των ποσοστώσεων, που προέβλεπε έως και το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας για συγγενείς βετεράνων που πολέμησαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές το 1971 κατά του Πακιστάν. Σχεδόν το ένα πέμπτο των 170 εκατομμυρίων κατοίκων μαστίζεται από την ανεργία, ενώ το τελευταίο διάστημα οι τιμές απόλυτα απαραίτητων αγαθών έχουν απογειωθεί.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά οι εντάσεις κλιμακώθηκαν την 15η Ιουλίου, όταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, το μεγαλύτερο της χώρας, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μια αντιδιαδήλωση πυροδότησε την κατάσταση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο αριθμός των νεκρών φοιτητών έφθασε τους 133, ενώ δεκάδες αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από διαδηλωτές, Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2500 συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές και απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών.

«Οι διαδηλώσεις είναι τεράστιες, είναι ίσως η σοβαρότερη πρόκληση», που έχει αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2009, δήλωσε ο Πιερ Πρακάς, ο διευθυντής της Crisis Broup Asie, που εδρεύει στην Μπανγκόκ.

Η Σεΐχ Χασίνα χαρακτήρισε τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου. «Προσέβαλε την αξιοπρέπειά τους. Ήταν ένα μήνυμα με το οποίο τους έλεγε ότι δεν μετρούν για το καθεστώς, το οποίο θεωρεί ότι είναι υπεράνω των νόμων», σχολίασε ο Αλί Ρίαζ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Σε διάγγελμά της που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα —επανεξελέγη στο αξίωμα νωρίτερα φέτος, έπειτα από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν παρωδία από την αντιπολίτευση— καταδίκασε την 17η Ιουλίου τους «φόνους» διαδηλωτών κι υποσχέθηκε πως οι δράστες θα τιμωρηθούν, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας. Παρ’ όλα αυτά οι ταραχές κλιμακώθηκαν, όταν η αστυνομία προσπάθησε για ακόμη μια φορά να διαλύσει διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. «Απαιτούμε (…) η πρωθυπουργός να μας ζητήσει συγγνώμη», είπε η Μπιντίσα Ριμτζίμ, δεκαοκτάχρονη διαδηλώτρια. «Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τ’ αδέλφια μας που σκότωσαν» οι δυνάμεις καταστολής.

Ο Μουμπάσαρ Χασάν, ειδικός για τις υποθέσεις της ασιατικής χώρας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, παρατηρεί πως οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε έκφραση της γενικευμένης δυσαρέσκειας έναντι της εξουσίας και προσωπικά της πρωθυπουργού Χασίνα. Οι διαδηλωτές πλέον κινητοποιούνται «εναντίον του κατασταλτικού χαρακτήρα του κράτους», εξήγησε. «Αμφισβητούν την ηγεσία της Χασίνα, την κατηγορούν πως αγκιστρώνεται στην εξουσία με τη βία» και «οι φοιτητές τη χαρακτηρίζουν επικεφαλής δικτατορίας».

«Κάτω η δικτάτορας»…

Την 18η Ιουλίου σημειώνονται οι πλέον αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και φοιτητές που διαδήλωναν σε 26 από τις 64 επαρχίες της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας. Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στις ταραχές ενδέχεται να φθάνουν τους χίλιους, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως καταμέτρησή του δείχνει, πως σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι, κυρίως προπτυχιακοί φοιτητών, καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιβάλουν «πλήρη διακοπή της λειτουργίας» της χώρας.

Dozens were killed in protests against Bangladesh’s quota system, which favours the children of fighters in the 1971 war of independence from Pakistan. Students are also demanding justice for those who have been killed during three weeks of protests. pic.twitter.com/duRrfUn0JU

— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 19, 2024

https://twitter.com/Reuters/status/1814102861594194422?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1814102861594194422%7Ctwgr%5E7d4ebe59928bb0725a7796577d614addd77082eb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Ftaraxes-sto-mpangklantes-pano-apo-700-traymaties

THE BENGALI PEOPLE ARE WAKING UP AGAINST A CORRUPT SYSTEM !!#StudentsProtest #QuotaMovement #Bangladesh https://t.co/ok4rpsjTOR pic.twitter.com/blVMSwedE5

— (@bengalielonmusk) July 18, 2024

https://twitter.com/ZulkarnainSaer?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1814107783903740413%7Ctwgr%5Eebbe683f6273a578c46f00cb7e807dc63acb85f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2024%2F07%2F19%2Fworld%2Fmpangklantes-diadilotes-eisevalan-se-fylaki-kai-apeleytherosan-kratoumenous%2F

Over the past 24 hours, a wave of violent protests took the streets of the People’s Republic of #Bangladesh against the Leftist Government led by the Bangladesh Awami League

The protests demand the end of the quota system that, according to the opponents, benefits young… pic.twitter.com/uWIyLaDSqq

— Emeka Gift Official (@EmekaGift100) July 19, 2024

Επιβάλλεται σε ισχύ μπλακ άουτ στις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και των υπηρεσιών γραπτών μηνυμάτων, καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες των 15 χρόνων της στην εξουσία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας κυβερνητικά κτίρια «πυρπολήθηκαν και βανδαλίστηκαν». Μεταξύ αυτών ήταν και η έδρα της δημόσιας τηλεόρασης (BTV), καθώς χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, βανδάλισαν έπιπλα, έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε τμήματα του κτιρίου. Πυρπολήθηκαν, επίσης, περίπου 50 αστυνομικά τμήματα, ενώ 104 αστυνομικοί και 30 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στα εκτεταμένα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις του Μπανγκλαντές σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Independent Television.

H αστυνομία περιέφερε στην οροφή του τεθωρακισμένου ετοιμοθάνατο φοιτητή για ώρες, κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, ενώ η Bangladesh Chhatra League, φοιτητική συμμορία πολιτικού κόμματος, συμμετέχει στο πλευρό της αστυνομίας και της κυβέρνησης κραδαίνοντας ματσέτες έχοντας την ευθύνη για πολλές από τις δολοφονίες Ένα από τα κύρια όπλα τρομοκράτησης του πληθυσμού και των φοιτητών από την BCL είναι οι βιασμοί γυναικών, για τους οποίους έχουν καταδικαστεί πολλά μέλη της.

Οι νέες ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις του Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών προσπάθησαν να διαλύσουν και να απωθήσουν διαδηλωτές που σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να αποκλείσουν οδικούς άξονες.

Στην πρωτεύουσα, ελικόπτερα διέσωσαν χθες 60 αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί στην οροφή κτιρίου στον χώρο του καναδικού πανεπιστημίου —η πανεπιστημιούπολη έγινε θέατρο σκληρών συγκρούσεων—, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μονάδα άμεσης επέμβασης.

Την 19 Ιουλίου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην κεντρική συνοικία Ναρσινγκντί της Ντάκα και απελευθέρωσαν περισσότερους από 850 κρατούμενους πριν βάλουν φωτιά στις εγκαταστάσεις. «Οι κρατούμενοι δραπέτευσαν και οι διαδηλωτές την πυρπόλησαν», δήλωσε ένας αστυνομικός, αναφέροντας ότι είναι «εκατοντάδες» οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν.

Σημαντικοί κυβερνητικοί ιστότοποι, μεταξύ άλλων της κεντρικής τράπεζας και του γραφείου του πρωθυπουργού, γίνονται στόχοι κυβερνοεπιθέσεων. Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «THE R3SISTANC3» φέρεται να βρίσκεται πίσω από το hacking. «Επιχείρηση HuntDown – Σταματήστε να σκοτώνετε φοιτητές», ανέφερε σε πανομοιότυπα μηνύματα και στους δύο ιστότοπους, προσθέτοντας με έντονα κόκκινη γραμματοσειρά: «Δεν είναι πια διαμαρτυρία. Είναι πλέον πόλεμος».

Οι αρχές επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συγκεντρώσεων, πορειών, και δημόσιων συνελεύσεων στην Ντάκα, την πρωτεύουσα, ενώ από τις αρχές τις εβδομάδας κλείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Την 20η Ιουλίου οι δρόμοι ερημώνουν, καθώς στρατιώτες περιπολούν μετά τις συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σημειώνονται διάσπαρτα περιστατικά εμπρησμών.

Μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε και η διαταγή «πυροβολείστε επί τόπου», η οποία έδινε στις δυνάμεις ασφαλείας την εξουσία να πυροβολούν εναντίον του όχλου σε «ακραίες» περιπτώσεις, όπως δήλωσε ο νομοθέτης Ομπαϊντούλ Κουάντερ, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Awami League.

Συσπείρωση Αναρχικών

Πηγή: Anarchypress.wordpress.com

Από τον/την kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος.

Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *