Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ
Κατηγορίες: αιτήματα κρατουμένων, δικαιώματα, οι ανακοινώσεις μας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 10/6/2015
Ύστερα από 31 μέρες απεργίας πείνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη ψήφιση ειδικής διάταξης από τη Βουλή, ο Νίκος Ρωμανός, (επανα)κατοχύρωσε το δικαίωμά του να σπουδάσει. Φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας, είχε αιτηθεί άδεια προκειμένου να σπουδάσει στις εγκαταστάσεις της σχολής του, καθώς το ΤΕΙ είχε δηλώσει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι απαραίτητη, ειδικά στα εργαστήρια. Τότε, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Νικόπουλος είχε απορρίψει το αίτημά του, δηλώνοντας αναρμόδιος, όπως έκανε κατόπιν και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναπτύχθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης στο αίτημα του Ν. Ρωμανού, με χιλιάδες υπογραφές, ενώ διοργανώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συμπαράστασης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ομόφωνη ψήφιση ειδικής διάταξης που έδινε το δικαίωμα στους φοιτητές κρατούμενους να σπουδάσουν, εφόσον έχουν περάσει επιτυχώς το 1/3 των μαθημάτων του προηγούμενου εξαμήνου και μόνο με ηλεκτρονικά δεσμά («βραχιολάκι»). Μετά από αυτό, ο Ν. Ρωμανός διέκοψε την απεργία πείνας και επέστρεψε στην εξ αποστάσεως φοίτησή του. Στην εξεταστική του Φεβρουαρίου 2015 πέρασε με επιτυχία τα προαπαιτούμενα μαθήματα και αιτήθηκε να του δοθεί άδεια να πάει στη σχολή του. Ο κ. Νικόπουλος απέρριψε εκ νέου το αίτημα του Ν. Ρωμανού, δηλώνοντας πως δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Όμως σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, η ΚΥΑ που ζήτησε ο κ. Νικόπουλος αφορά την εξ αποστάσεως φοίτηση, ενώ ο Ν. Ρωμανός ζήτησε, σύμφωνα με το νόμο, την αυτοπρόσωπη παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων στη σχολή του. Κατόπιν όλων αυτών το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει την ΚΥΑ, ενώ ζητά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο προσέφυγε ο Ν. Ρωμανός, να εγκρίνει το αίτημά του να σπουδάσει, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν απορριφθεί και πάλι το αίτημα του Ν. Ρωμανού, τότε το υπουργείο θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να παύσει η δικαστική αυθαιρεσία.
Την άρνηση των δικαστικών αρχών να εγκρίνουν το δικαίωμα του φοιτητή να σπουδάσει στη σχολή του, προκάλεσε με τη στάση του το Συμβούλιο της Φυλακής το οποίο διά της διευθύντριας κ. Κουτσομιχάλη ζήτησε –μολονότι δεν είναι υποχρεωτικό για την κρίση του- από τον ειδικό εφέτη ανακριτή που αποφασίζει για όσους κρατούνται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», να γνωμοδοτήσει στο αίτημα του Ν. Ρωμανού -ο οποίος σημειωτέον έχει αθωωθεί σε όσες δικογραφίες του έχουν χρεώσει τον 187Α_ ώστε το Συμβούλιο της Φυλακής να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει ή όχι.
Λίγες μέρες αργότερα, ο ειδικός εφέτης κ. Νικόπουλος απέρριψε και το αίτημα αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, παρότι και πάλι από τη Βουλή έχει ψηφιστεί διάταξη που επιτρέπει την αποφυλάκισή της και ήταν ο λόγος που σταμάτησαν την απεργία πείνας μέλη των ΣΠΦ, ύστερα από 32 μέρες.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων απαιτεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει, αλλά και η αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη. Απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Νικόπουλου από τη θέση του ειδικού εφέτη, καθώς ο ίδιος παραβιάζει το νόμο τον οποίο οφείλει να υπηρετεί.
Ζητάμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να προστατεύσει τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα οποία οι δικαστικές αρχές καταπατούν κατά κόρον. Σε περίπτωση εκ νέου απόρριψης της αίτησης του Ν. Ρωμανού, δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλευρό του σε όποια απόφαση πάρει ο ίδιος.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ