http://www.efsyn.gr/arthro/41-rogmes-stis-fylakes-froyria
Προσβολή του κράτους δικαίου χαρακτηρίζουν σε κείμενό τους τις φυλακές τύπου Γ΄ 41 πανεπιστημιακοί, που κάνουν λόγο για κλουβιά υψίστης ανασφάλειας για το δίκαιο και τα δικαιώματα
12.01.2015, 06:46
Συντάκτης:
Ιωάννα Σωτήρχου
Τι στόχους εξυπηρετούν τελικά οι φυλακές ασφαλείας; Ποια δικαιώματα των κρατουμένων περιορίζουν και πόσο ασύμβατες είναι με το ίδιο το… γράμμα του νόμου για το καθεστώς κράτησης; 41 πανεπιστημιακοί, σε κείμενο που συνυπογράφουν, αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των φυλακών τύπου Γ΄ στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου. Στο κείμενό τους κάνουν λόγο για «ανασφάλεια δικαίου και δικαιωμάτων», αλλά και για «φυλακές-φρούρια», σχεδόν κλουβιά.
Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνουν: «Η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας με συγκεκριμένο, περιοριστικό καθεστώς κράτησης σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις άλλες φυλακές της χώρας οδηγεί σε ανασφάλεια δικαίου και δικαιωμάτων και σε προσβολή των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας. Οι ρυθμίσεις που έγιναν δείχνουν ότι πρώτος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης ήταν οι άδειες και γενικότερα η επικοινωνία των κρατουμένων με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (όπως η ημιελεύθερη διαβίωση, που είναι μεν ανεφάρμοστη, αλλά υπάρχει ως νομοθετική πρόβλεψη).
»Εκτός αυτών, ένας ακόμη τομέας δυσμενούς διαφοροποίησης των κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ΄ είναι η εργασία τους, η οποία από τη μια πλευρά δεν υπολογίζεται ευεργετικά για τον χρόνο που βρίσκονται στις φυλακές αυτές, από την άλλη περιορίζεται σε απασχόληση μόνο εντός των πτερύγων στις οποίες κρατούνται. Αρα, η επικοινωνία των κρατουμένων και η ευχέρεια κινήσεών τους εντός των καταστημάτων κράτησης αποτελούν την αιχμή του δόρατος της διαφοροποίησης των φυλακών τύπου Γ΄ από τις υπόλοιπες.
»Στα κριτήρια διαχωρισμού και κατηγοριοποίησης των κρατουμένων, που μέχρι την εισαγωγή των φυλακών τύπου Γ΄ ήταν σαφή και αντικειμενικά, νομικά και πραγματικά (ανάλογα με το εάν οι κρατούμενοι είναι υπόδικοι ή κατάδικοι, άνδρες ή γυναίκες, ανήλικοι ή ενήλικες, υγιείς ή ασθενείς κ.λπ.) προστέθηκε η ιδιαίτερη επικινδυνότητα, κρινόμενη με αόριστα και απολύτως υποκειμενικά αξιολογικά στοιχεία ή τεκμαιρόμενη αποκλειστικά από την τέλεση ορισμένων εγκλημάτων.
»Οι κρατούμενοι που βρίσκονται στις φυλακές τύπου Γ΄:
α. Δεν λαμβάνουν τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες (λαμβάνουν όμως ολιγόωρες εξόδους αντί των έκτακτων αδειών).
β. Δεν τίθενται σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.
γ. Δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν τρόφιμα από τους επισκέπτες μέχρι δύο φορές τον μήνα (κάτι που προβλέπεται για τις υπόλοιπες φυλακές, αν το επιτρέψουν τα αρμόδια συμβούλια).
δ. Δεν εργάζονται σε θέσεις εργασίας έξω από τις πτέρυγες στις οποίες κρατούνται.
ε. Δεν μετακινούνται έξω από τις πτέρυγες στις οποίες κρατούνται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
στ. Δεν λαμβάνουν συσσίτιο σε κοινόχρηστο χώρο, αλλά μόνο στα κελιά ή τους θαλάμους κράτησης, για να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις τους.
ζ. Δεν μετάγονται σε άλλες φυλακές για προσωπικούς, οικογενειακούς ή άλλους κοινωνικούς λόγους (μεταγωγές επιτρέπονται μόνο για λόγους δικονομικούς και υγείας)».
Το χειρότερο; Ο συνδυασμός του εσωτερικού κανονισμού με τον κανονισμό ασφαλείας «δημιουργεί φυλακές φρούρια με διαρρύθμιση χώρων που δεν επιτρέπει την επικοινωνία των κρατουμένων μεταξύ τους, […] κιγκλίδες και κλωβούς ασφαλείας παντού, με διαδοχικές ζώνες ασφαλείας και περιμετρικές περιφράξεις, με συνεχείς ελέγχους», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στο «κατηγορώ» τους κατά των ειδικών φυλακών οι πανεπιστημιακοί.