3η συνεδρίαση του Εφετείου για τη ΣΠΦ και άλλες υποθέσεις

από ΚΟΝΤΡΑ 06/09/2016 1:32 μμ.

 

3η συνεδρίαση του Εφετείου για τη ΣΠΦ και άλλες υποθέσεις Αύριο (Τετάρτη, 7 Σεπτέμβρη), θα γίνει η 3η συνεδρίαση του Εφετείου στο οποίο εκδικάζονται τρεις υποθέσεις με κατηγορούμενους τα δέκα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ και άλλους εφτά αναρχικούς αγωνιστές που δεν υπήρξαν μέλη της οργάνωσης, και μία υπόθεση με κατηγορούμενο τον Γιάννη Μιχαηλίδη, που έχει απαλλαγεί από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ. Η υπόθεση συνεκδικάζεται με τις τρεις άλλες υποθέσεις, γιατί ο Γ. Μιχαηλίδης επέλεξε να μη ζητήσει το διαχωρισμό της.

Στη 2η συνεδρίαση τα δέκα μέλη της ΣΠΦ ζήτησαν να συνεκδικαστούν και οι τρεις υποθέσεις της ΣΠΦ, ενώ οι έξι υπόλοιποι αγωνιστές ζήτησαν να γίνει διαχωρισμός  της πρώτης υπόθεσης της ΣΠΦ για το Χαλάνδρι καθώς και η υπόθεση των όπλων στη Ν. Σμύρνη από τις άλλες υποθέσεις της ΣΠΦ. Κατά την άποψή μας, και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, για τους δικούς της λόγους η καθεμιά.

Η πλευρά των δέκα μελών της ΣΠΦ έχει δίκιο, γιατί πρόκειται για τρεις υποθέσεις που αφορούν βασικά την οργάνωσή τους. Το σπάσιμο αυτών των υποθέσεων εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η πλευρά των έξι αναρχικών αγωνιστών έχει δίκιο να ζητά να διαχωριστούν οι υποθέσεις που προαναφέραμε και να προταχθούν, γιατί έχουν απαλλαγεί  από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ και είναι σίγουρο ότι θα απαλλαγούν και στις άλλες υποθέσεις από αυτή την κατηγορία. Αν οι υποθέσεις συνεκδικαστούν και μάλιστα στο τέλος της δίκης, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουν να παραμένουν κρατούμενοι, ενώ θα έχουν συπληρώσει το χρόνο που απαιτείται για να αποφυλακιστούν. Ο Γ. Μιχαηλίδης δεν τοποθετήθηκε επί αυτού του ζητήματος και δεν επέτρεψε στους διορισμένους συνηγόρους να τοποθετηθούν.

Υποθέτουμε ότι και στην 3η συνεδρίαση θα συνεχιστεί η συζήτηση, πριν αποφασίσει το τρομοδικείο, του οποίου την απόφαση δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

  ΚΟΝΤΡΑ   http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/26805.Δίκη-νεοναζί-Η-έδρα-αφυδατώνει-την-ακροαματική

——————————————————————————————-

https://athens.indymedia.org/post/1562661/

από ΚΟΝΤΡΑ 09/09/2016 2:42 μμ.

Την Τετάρτη, 7 Σεπτέμβρη έγινε η Τρίτη συνεδρίαση του τρομοδικείο που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό τέσσερις μεγάλες υποθέσεις της ΣΠΦ (δύο για το Χαλάνδρι, μία για το Βόλο και μία για τα δέματα),  την υπόθεση για τα όπλα της Ν. Σμύρνης (οι αναρχικοί αγωνιστές που κατηγορούνται έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ανήκουν στη ΣΠΦ, ούτε υπήρξαν ποτέ μέλη της, γεγονός που επιβεβαίωσαν και τα δέκα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ) και μια υπόθεση με κατηγορούμενο τον αναρχικό αγωνιστή Γ. Μιχαηλίδη.

Μετά την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέα Ελ. Καρκαμπούνα για συνεκδίκαση των υποθέσεων, που πρότειναν μόνο τα μέλη της ΣΠΦ, δευτερολόγησαν συνοπτικά όλοι οι παριστάμενοι συνήγοροι υπεράσπισης των 16 κατηγορούμενων (η συνήγορος του Γ. Μιχαηλίδη δεν τοποθετήθηκε, γιατί δεν της το επέτρεψε ο εντολέας της, που δεν τοποθετήθηκε για τη συνεκδίκαση ή μη των υποθέσεων).

Από την πλευρά των κατηγορούμενων τοποθετήθηκε διεξοδικά ο Χρ. Τσάκαλος εξηγώντας γιατί πρέπει να γίνει συνεκδίκαση των υποθέσεων. Θύμισε ότι στην περίπτωση των οργανώσεων 17Ν και ΕΛΑ, στο εφετείο συνεκδικάστηκαν όλες οι υποθέσεις και δεν διαχωρίστηκαν. Στάθηκε στη σκοπιμότητα των διωκτικών μηχανισμών που έσπασαν σε τέσσερις αυτές τις υποθέσεις, που έπρεπε να είναι μία, για να βρίσκονται σε διαρκή δικαστική ομηρία και να μπορούν οι διωκτικοί μηχανισμοί να παρατείνουν το χρόνο κράτησης των μελών της ΣΠΦ. Οπως είπε, η δίκη δε θα γιγαντωθεί με τη συνεκδίκαση των υποθέσεων, αλλά με το σπάσιμό τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι θα υποβληθούν οι ενστάσεις σε κάθε μία από τις υποθέσεις, θα καταθέσουν πολλές φορές οι βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης πολλές φορές και θα υπάρξουν και άλλοι παράγοντες που θα παρατείνουν το χρόνο διεξαγωγής αυτών των δικών.

Τελικά, το τρομοδικείο αποφάσισε να διαχωρίσει τις υποθέσεις και να αρχίσει από την περιβόητη 1η υπόθεση για το Χαλάνδρι. Μετά από μια σύντομη διακοπή προκειμένου να ετοιμαστούν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγορό τους, ο Μιχ. Νικολόπουλος και στη συνέχεια και άλλοι κατηγορούμενοι ζήτησαν μια ολιγοήμερη διακοπή προκειμένου να ανατάξουν τις ενστάσεις και τα αιτήματά τους, που τα είχαν σχεδιάσει με βάση τη συνεκδίκαση όλων των υποθέσεων. Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα και όρισε ως πρώτη δικάσιμο την 16η Σεπτέμβρη.

ΥΓ1. Το κακό παράγινε στις φυλακές Κορυδαλλού από τη στάση κάποιων αστυνομικών διευθυντών, όπως ο κ. Ζήκος που από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στον Κορυδαλλό (με την εκδίκαση της υπόθεσης για το σχέδιο Γοργοπόταμος) δεν κάνει τίποτ’ άλλο εκτός από το να δημιουργεί προβλήματα και οξύνσεις, με κίνδυνο να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις (κυριολεκτούμε και δεν κινδυνολογούμε). Την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη ξεπέρασε κάθε όριο. Εφτασε στο σημείο να δώσει εντολή να ελεγχθούν, πέρα από τις τσάντες  των ακροατών, και οι τσάντες  των δικηγόρων, ενώ όλοι είχαν ήδη ελεγχθεί περνώντας από τα μηχανήματα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Α. Παπαρρούσου και Σπ. Φυτράκης ήγειραν στο δικαστήριο το ζήτημα αυτού του παράνομου ελέγχου, τον οποίο χαρακτήρισαν άχρηστο, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί ο έλεγχος στα μηχανήματα, και τόνισαν ότι ήταν μειωτικό για τους ίδιους, ενώ λειτούργησε αποτρεπτικά για τους αλληλέγγυους. Ζήτησαν από την πρόεδρο, ως τη μόνη αρμόδια, να βάλει τέλος σ’ αυτές τις αυθαιρεσίες και να ζητήσει από τους προέδρους των δικαστηρίων να τον απομακρύνουν άμεσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν γεγονότα.

ΥΓ2. Κάποιοι αλληλέγγυοι έχουν την τάση, με χαρακτηριστική ελαφρότητα, να «διορθώνουν» υποτιθέμενα λάθη στα ρεπορτάζ μας. Επειδή είναι αυτοί που κάνουν λάθη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσκολεύουν το έργο της υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Υπενθυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα των αγωνιστών του ΔΑΚ (Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων) είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της ΣΠΦ. Μ’ αυτό το στοιχείο τους διαχωρίσαμε στο ρεπορτάζ μας και όχι με το αν καταδικάστηκαν ή όχι ως μέλη της οργάνωσης. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην απόδοση μιας κατηγορίας από την Αντιτρομοκρατική και στην καταδίκη από ένα τρομοδικείο, από τη μια, και στη θέση του κατηγορούμενου από την άλλη. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να κατατάσσουμε τους κατηγορούμενους με βάση τα κατηγορητήρια και όχι με βάση τις θέσεις τους…

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη του 2016.   ΚΟΝΤΡΑ   http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/26809.3η-συνεδρίαση-του-Εφετείου-για-τη-ΣΠΦ-και-άλλες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *