1538477
από 105fm Ιαν. 17, 2015, 11:12 μμ.,
Tην παρασκευή διεξήχθει η δεύτερη μέρa της δίκης των τούρκων και κούρδων πολιτικών προσφύγων που κατηγορούνται για σημετοχή στην DHKP.
________________________________________
Την δεύτερη μέρα της δίκη στο εφετείο, όπου καταφέραμε να μπούμε στην αίθουσα που γινόταν η δίκη, κατάθεσε ο τμηματαρχής της αντιτρομοκρατικής θοδωρής χρονόπουλος, ο ίδιος ήταν ο γενικός υπεύθυνος υπηρεσίας που διεύθυνε την έρευνα και την στοιχειοθέτηση της υπόθεσης.
Ο ίδιος ως μάρτυς παρουσιάστηκε ανίδεος σχετικά με σημαντικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, κάποιες φορές παρέπεμπε στην κατάθεση του, στην υπηρεσία του και τις περισσότερες απαντούσε λέγοντας πώς δεν θυμάται. Απο τις απαντήσεις στις ερωτήσεις της υπεράσπισης διαπιστώθηκε ότι: δεν έχει πάρει μέρος προσωπικά, ούτε στην ερεύνα στην Χίο, ούτε στις έρευνες στα γραφεία της επιτροπής στην Αθήνα, στην τζαβέλα και στην Πατουσά, επίσης δεν έχει προσωπική άποψη ούτε συμμετοχή σε κανένα κομμάτι της έρευνας, με λίγα λόγια γνωρίζει την υπόθεση μόνο απο τα έγγραφα που του παρουσιαζόταν και έπρεπε να υπογράψει. Ωστόσο απο τη δική του κατάθεση έχουν σχηματιστεί οι περισσότερες κατηγορίες που βαραίνουν τους κατηγορούμενους, μια κατάθεση που σε πολλά σημεία της είναι απόλυτη και κατηγορηματική σε σημεία, που απο την διαδικασία αποδείχθηκαν αμφισβητίσημα.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι, τον Ιούλιο του ’13, βρίσκεται ένα ταχύπλοο που μέσα του είχε όπλα(δύο σημαίες της DHCP-T, χειροβομβίδες, αντιαρματικά tow και 2 νομίζω περίστροφα), σε αυτό το ταχύπλοο πιάστηκαν 4 άτομα, 2 έλληνες και 2 τούρκοι οι Χασάν Μπιμπέρ και Γιαιλά, ενώ στην Χίο πιάστηκε και ο Σινάν Οκτάι Οζέν.
Σύμφωνα με την υπόθεση ο Τσακίρ Ερντογάν,μετέβη στην Κρήτη με πλοίο (όπου έχει πιστοποιηθεί το εισιτήριο του) ώστε να αγοράσει το πολεμικό υλικό, δίνοντας πλαστά στοιχεία στο ξενοδοχείο που διέμενε και νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, τα πίρε ο Μπιμπέρ και μεταφέροντας τα στην Χιο με τελικό προορισμό τα απέναντι παράλια, οι υπόλοιποι(μέλη των επιτροπών αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατηγορούνται για συνεργασία με την οργάνωση, οι κυριότερες κατηγορίες βαραίνουν τον Ερκάν απο την επιτροπή της Αθήνας(κατηγορείτε για παροχή πληροφοριών και μάζεμα-προσφορά χρημάτων απο την ελλάδα στην τουρκία για την οργάνωση) και τις Χάρικα και Φαντίκ(μεταφορά πολιτικού υλικού της οργάνωσης).
Τούς πολικούς πρόσφυγές της επιτροπής στην Θεσσαλονίκη, τους συνδέουν με την οργάνωση, απο την υπόθεση της Τριανδρίας στη πόλη το ’11, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, μετά τον θάνατο του Κούρδου το περιοδικό της επιτροπής “Ο Αγώνας” ανέβασε μία προκήρυξη της DHKP και θεωρήθηκε απο την αντιτρομοκρατική ως αποδεικτικό στοιχείο συνεργασίας της επιτροπής με την τουρκική οργάνωση.
Τούς πολιτικούς πρόσφυγες της επιτροπής στην Αθήνα τους συνδέουν με την οργάνωση μετά απο τις 5ήμερες έρευνες στα γραφεία της επιτροπής στη Τζαβέλα και σε ένα σπίτι στην οδός Πατουσά και τα δύο στα Εξάρχεια. Στη πρώτη βρέθηκαν κείμενα και mails της οργάνωσης απο ένα στικάκι που υπήρχε σε ένα γραφείο, ενώ στη δεύτερη αρχειακό υλικό απο pc και laptop, που ενοχοποιούν τα μέλη της, μετά απο την μετάφραση και την αποκωδικοποίηση τους απο την αντιτρομοκρατική.
Μία πρώτη προβληματική που προέκυψε μετά την εξέταση του Χρονόπουλου ήταν, το γεγονός ότι ο κύριος μάρτυς ήταν αυτός που διεύθυνε της όλη υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι απο η θέση του μπορεί να είναι μεροληπτική απο τον ρόλο που έχει. επίσης όπως ανέφερε η υπεράσπιση η γνώση που είχε απο την προανακριτική διαδικασία ο μάρτυς αντιβαίνει στον νομικό κώδικα που απαγορεύει κάτι τέτιο.
Το κτίριο στη Τζαβέλα, όπου και διέμεναν νόμιμα 3 απο τους συλληφθέντες, παρακολουθούνταν εδώ και καιρό απο την αντιτρομοκρατική όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Στη βάση αυτού του σκεπτικού και απο το γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι ικανές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις όπως η απαγωγή του Γιαϋλά, κάτω απο τα γραφεία της επιτροπής, κάνει υπαρκτό το ενδεχόμενο, τα ενοχοποιητικά στοιχεία που βρέθηκαν και στα δύο μέρη, να έχουν κατασκευαστεί απο αυτές.
Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στα δύο μέρη έχουν μεταφραστεί απο την Μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού κράτους, όμως η μετάφραση τους είναι ανακριβής και προχωρά σε διάφορες υποθέσεις σχετικά με την όλη υπόθεση. Η μετάφραση πάρθηκε μετά απο την ΔΕΕ, όπου προσπάθησε να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας που εικάζει ότι υπάρχουν μέσα στα κείμενα. Οι κώδικες μεταφράστηκαν συνδυάζοντας το πρώτο γράμμα τοπωνυμίων έξω απο την Τουρκία με τοπωνύμια απο το εσωτερικό της, αντιστρέφοντας την τοπωνυμία, δηλ. Συνδέσανε την Κόνια με το Κόσοβο λόγο του Κ και τις ταύτισαν, έτσι προέκυψε ότι στα κείμενα η λέξη “Κόσοβο” σημαίνει “Κόνια”. Επίσης πέρα απο το αρχικό γράμμα γίνεται ταύτηση τοπωνυμίων με την περιγραφή ενός τόπου ή κάποιων χαρακτηριστικών του, έτσι προέκυψε ότι η φράση: κήπος της Αλεξάνδρειας είναι η Αλεξανδρούπολη. Τέλος στην κατάθεση Χρονόπουλου αναφέρεται κατηγορηματικά ότι κάμε άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση χρησιμοποιούσε ένα κωδικό όνομα.
Όμως τα αποτελέσματα της “αποκωδικοποίησης” αμφισβητούνται σοβαρά και πολλά απο αυτά πέφτουν σε αντιφατικά συμπεράσματα, ένα απο αυτά είναι η σύνδεση Κερασούντας – Κρήτης, καθώς στα Τουρκικά η πρώτη γράφεται ως Girasun δηλ. Το κεφαλαίο γράμμα της πόλης δεν ξεκινά απο Κ, επίσης δεν προκύπτει κανένα στοιχείο ταύτισης της Αλεξανδρούπολης με τον “κήπο της Αλεξάνδρειας”, επίσης με τα ονόματα υπάρχουν αντίστοιχες αμφισβητήσεις, καθώς για παράδειγμα ο Εμίρ Σακαλί που συνδέεται με τον κωδικό όνομα “Γιάννης” πράγματι έχει βαφτιστεί χριστιανός πέρνοντας το όνομα Γιάννης, ο Μεχμέτ Γιλμάζ συνδέετε με το όνομα “χτιστης”, ο ίδιος έχει καταθέσει ότι δουλεύει σε οικοδομές, ο Τσακίρ Ερντογάν συνδέετε με το όνομα “Γάλλος”, ενώ στο αρχικό κείμενο δεν υπάρχει πουθενά αυτή η λέξη παρά μόνο η λέξη France, ο Φατίχ αναφέρεται με το κανονικό του όνομα, τέλος υπάρχει ένα όνομα “Οζγκιουλ” όπου στην κατάθεση την μία φορά αναφέρετε ως θηλυκό και άλλοτε ώς αρσενικό.
Ο Τσακίρ Ερντογάν που κατηγορείται για αγορά όπλων στην Κρήτη,είναι κάτοικος Κρήτης και μένει 14 χρόνια εκεί, απο την κατάθεση της κόρης του ο ίδιος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο γιατί είχε χαλάσει το δικό του για να πάει εκδρομή με την οικογένεια του μετά το τέλος των πανελληνίων της κόρης του, επίσης η αναγνώριση του απο τον ξενοδόχο δεν λέει τίποτα μίας και ο Τσακίρ είναι γνωστός εξ αιτίας της κινηματικής του δράσης, επίσης σαν κάτοικος Κρήτης είναι πολύ λογικό να έχει ταξιδέψει προς αυτή.
Ο Ερκάν που κατηγορείται για την μεταφορά πληροφοριών και εύρεση χρημάτων για την οργάνωση, έχει πουλήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία και έχει κατα καιρούς οργανώσει διάφορες αποστολές τροφίμων και χρημάτων, ενώ γνωρίζει καλά ελληνικά και μπορεί να συνεννοηθεί καλά, ωστόσο αυτά δεν αποτελούν στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες που του προσάπτονται.
http://105fm.org/enimerosi_dikis_polit.prosfygwn