Κατηγορίες
Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην απελευθερώσει τον Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα

Published on Thursday, 13 November 2014 18:52
Λευτεριά στον Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα
λιβανέζο κομμουνιστή, αγωνιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, κρατούμενο στη Γαλλία από το 1984
30 χρόνια φυλακής και αντίστασης!
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην απελευθερώσει τον Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα.
Στις 5 Νοεμβρίου 2014, το δικαστήριο εφαρμογής ποινών του Παρισιού απέρριψε την ένατη έως τώρα αίτηση απελευθέρωσης που είχε υποβάλει το Μάρτιο ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα.
Η αίτηση του Ζωρζ Αμπνταλλά κρίθηκε «απαράδεκτη» με το αιτιολογικό ότι προηγουμένως δεν είχε εκδοθεί διαταγή απέλασης. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα να προηγηθεί, της απελευθέρωσής του δοκιμαστική περίοδος σε κανονικό σωφρονιστικό ίδρυμα (ούτε καν σε καθεστώς ημι-ελευθερίας ή υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση), υποστηρίζοντας ότι ο Ζωρζ Αμπνταλλά δεν παρουσίασε “πλάνο” για την υποστήριξη του αιτήματός του.
Αυτή η παρωδία δικαιοσύνης, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζεται στον Ζωρζ Αμπντάλλα επί 30 χρόνια. Επιβεβαιώνεται ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Ζωρζ Αμπντάλλα αποτελεί πολιτική απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης.
Η μανία του κράτους ενάντια στον Ζωρζ Αμπντάλλα, ο οποίος δικαιούται την απελευθέρωση από το 1999, έχει ήδη εκδηλωθεί δύο φορές, όταν αποφάσεις της δικαιοσύνης ευνοϊκές προς την απελευθέρωσή του ακυρώθηκαν από την εισαγγελία με παραγγελία της γαλλικής κυβέρνησης. Το 2012, ο Μανουέλ Βαλς, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε αρνηθεί να υπογράψει την εντολή απέλασης του συντρόφου μας προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα του, το Λίβανο. Οι αρχές αυτής της χώρας έχουν δεσμευθεί να τον επαναπατρίσουν αμέσως μόλις αποφυλακιστεί. Σήμερα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, αρνείται επίσης να υπογράψει την εντολή απέλασης, η οποία θα έκανε νομικά “παραδεκτή” την αίτηση απελευθέρωσης του Ζωρζ Αμπντάλλα.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Βαλς προανήγγειλαν τη στήριξη στο κράτος του Ισραήλ, στο γενοκτονικό πόλεμο ενάντια στο λαό της Γάζας. Δεν μας προκαλεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι η συνενοχή του γαλλικού ιμπεριαλισμού με το Σιωνισμό και τις ΗΠΑ έχει ως επακόλουθο την απόρριψη της απελευθέρωσης του Ζωρζ Αμπντάλλα.
Ο Ζωρζ Αμπντάλλα παραμένει ένας αγωνιστής κομμουνιστής, αντι-ιμπεριαλιστής και αντι-σιωνιστής. Συνεχίζει την αντίσταση χωρίς μεταμέλειες ή τύψεις για τις μάχες που πάντα έδινε και συνεχίζει να δίνει για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών και ιδίως του Παλαιστινιακού λαού.
Οπως όλο και περισσότερες φωνές στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, έτσι και εμείς είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την υπόθεση του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης μέχρι την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στο Λίβανο.
Συλλογικότητα για την απελευθέρωση του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα
Παρίσι, 5 Νοέμβρη 2014

Βίντεο της Κόκκινης Βοήθειας στα γαλλικά. Διαθέτει ελληνική μετάφραση των γαλλικών υποτίτλων
που μπορείτε να επιλέξετε από το κουμπί Settings.
Ποιος είναι ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα;
Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα γεννήθηκε στις 2 Απρίλη 1951 από οικογένεια χριστιανών μαρωνιτών στη μικρή πόλη Κουμπαγιάτ του Βορείου Λιβάνου. Σπούδασε στην Εκόλ Νορμάλ της Ασράφιγιε στην Ανατολική Βηρυτό και διορίστηκε δάσκαλος το 1972 σε ένα χωριό της Κοιλάδας της Μπεκάα. Συνέχισε να διδάσκει μέχρι το 1979.
Ο Αμπντάλλα μεγάλωσε σε μια περίοδο όπου, μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών και νεολαιίστικων κινημάτων, η αστική τάξη του Λιβάνου οδήγησε τη χώρα, το 1975, σε έναν εμφύλιο πόλεμο αντιμαχόμενων θρησκευτικών παρατάξεων.
Από νεαρή ηλικία πολιτικοποιείται και αγωνίζεται μέσα από τις τάξεις του Κοινωνικού Εθνικού Συριακού Κόμματος και από το 1971 στρατεύεται πολιτικά με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ) και συνεργάζεται με τον αρχηγό των Εξωτερικών Επιχειρήσεων του ΛΜΑΠ, Ουαντί Χαντάντ (Αμπού Χανί).
Το 1978 τραυματίζεται σε μάχη ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις που εισβάλουν στο Λίβανο.
Από το 1980 συμμετέχει στη δημιουργία της οργάνωσης Eνοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες (ΕΕΛΦ), μαρξιστικής αντι-ιμπεριαλιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται ενάντια στην κατοχή του Νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ, με επιχειρήσεις ενάντια στους σιωνιστές και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Στις 24 Οκτώβρη 1984, συλλαμβάνεται στη Λυών της Γαλλίας για κατοχή πλαστών στοιχείων ταυτότητας – ενός διαβατηρίου που είχε πάρει νομότυπα από τις Αλγερινές αρχές. Το Γαλλικό κράτος δεσμεύεται απέναντι στην Αλγερινή κυβέρνηση να τον ελευθερώσει σύντομα. Στις 10 Ιουλίου 1986 καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακής. Πολιτική αγωγή στη δίκη είναι οι ΗΠΑ που μαζί με το Ισραήλ ασκούν έντονες πιέσεις στη Γαλλική κυβέρνηση για αυστηρότερη ποινή στον Αμπντάλλα. Το 1987 δικάζεται ξανά από Ειδικό Δικαστήριο και καταδικάζεται σε ισόβια. Εκτοτε είναι φυλακισμένος σε Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας. Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα δικαιούται να αποφυλακιστεί από το 1999 οπότε και συμπλήρωσε την υποχρεωτική διάρκεια της ποινής του.

Χρονολόγιο
1981
12 Νοέμβρη Παρίσι, απόπειρα κατά του Κρίστιαν Εντισον Τσάπμαν, νούμερο δύο της αμερικανικής πρεσβείας. Την ευθύνη αναλαμβάνει μια νέα οργάνωση, οι Eνοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες (ΕΕΛΦ). Οι ΕΕΛΦ θέτουν ως κύρια αποστολή τους να απαντήσουν διεθνώς στην κατοχή του Νoτίου Λιβάνου από την ισραηλινή αποικιοκρατία με τη συνεργασία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο διαμελισμός της χώρας προκάλεσε την έξοδο 200.000 προσφύγων κυρίως σιιτών που εγκαταστάθηκαν σε παραγκουπόλεις στα νότια προάστεια της Βηρυττού.

1982
18 Ιανουαρίου Παρίσι, εκτέλεση του Τσαρλς Ρόμπερτ Ρέϋ, στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας.
3 Απρίλη Παρίσι, εκτέλεση του Γιάκοβ Μπαρσιμαντόφ, πράκτορα της Μοσάντ στην Ευρώπη και τρίτου γραμματέα της ισραηλινής πρεσβείας στην Γαλλία. Χρησιμοποιήθηκε πιστόλι τσέχικης προέλευσης διαμετρήματος 7,65. Ο βαλλιστικός έλεγχος αποδεικνύει ότι πρόκειται για το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Τσαρλς Ρέϋ. Την επόμενη μέρα το Ισραήλ βομβαρδίζει πολλά κτίρια στη Βηρυττό και στο Νότιο Λίβανο.
22 Αυγούστου Παρίσι, λεωφόρος Μπουρντονέ, απόπειρα κατά του Ρόντριγκ Γκραντ, εμπορικού ακόλουθου της αμερικανικής πρεσβείας. Η βόμβα κάτω από το αυτοκίνητό του ανακαλύπτεται πριν εκραγεί. Οι δύο μπάτσοι που προσπαθούν να την απενεργοποιήσουν σκοτώνονται.
17 Σεπτέμβη Παρίσι, οδός Καρντινέ, εκρήγνυται το παγιδευμένο αυτοκίνητο ένος διπλωμάτη που εργάζεται στο παράρτημα του ισραηλινού υπουργείου άμυνας τραυματίζοντας πολύ κόσμο.

1983
18 Απρίλη Ενώ η Βηρυττός βρίσκεται υπό την κατοχή Γαλλο-Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, εκρήγνυται βόμβα δίπλα από την αμερικανική πρεσβεία. Ο απολογισμός είναι βαρύς: 60 νεκροί.
23 Οκτώβρη Βηρυττός, ταυτόχρονη επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά κατά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του αεροδρομίου (241 πεζοναύτες νεκροί) και κατά της γαλλικής βάσης στο κτίριο Ντρακάρ (58 νεκροί). Μέτα από αυτή την ενέργεια οι αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Λίβανο.

1984
26 Μάρτη Στρασβούργο, ο αμερικανός πρόξενος Ρόμπερτ Οναν Χόμ τραυματίζεται μετά από επίθεση με πυροβολισμούς.
6 Αυγούστου Στο τραίνο της γραμμής Λιουμπλιάνα-Ρώμη-Παρίσι, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Αμπντουλά Ελ Μανσούρι, αγωνιστή των ΕΕΛΦ που μεταφέρει 8 κιλά εκρηκτικών. Λίγες ώρες αργότερα η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει τη Ζοζεφίν Αμπντό Σαρκίς και τον Νταχέρ Φεριόλ Φαγέζ. Στις 19 Ιουνίου 1985 καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση.
“Επειδή το γαλλικό κράτος παίζει όντως τον ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, επειδή πρόκειται για ένα κράτος που ιστορικά διεξάγει πολέμους στις πρώην και νυν αποικίες του, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση (του Λιβάνου) παίρνει αντικειμενικά εμπόλεμη στάση στο πλευρό των λιβανέζων φασιστών και των σιωνιστών που σφαγιάζουν το λαό μου… είναι ακριβώς το γαλλικό κράτος ο μοναδικός υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο Παρίσι.” [Ζοζεφίν Αμπντό Σαρκίς, γράμμα από τη φυλακή Λατίνα, Σεπτέμβρης 1986]
24 Οκτώβρη Λυών, σύλληψη του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα για κατοχή πλαστών στοιχείων ταυτότητας – ενός διαβατηρίου που είχε πάρει νομότυπα από τις Αλγερινές αρχές με ψεύτικο όνομα.

1985
23 Μαρτίου Τρίπολη (Λίβανος), οι ΕΕΛΦ απαγάγουν τον Ζίλ Σύντεϋ Πεϋρόλ (γιο του γάλλου συγγραφέα Ζίλ Περώ), σύμβουλο πολιτισμού στο γαλλικό προξενείο, και ζητούν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα. Η αλγερινή κυβέρνηση προθυμοποιείται να είναι μεσολαβητής. Η γαλλική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δεσμεύεται να απελευθερώσει τον Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα αφού απελευθερωθεί ο Ζίλ Σύντεϋ Πεϋρόλ στο Λίβανο.
2 Απρίλη Βόρειος Λίβανος, οι ΕΕΛΦ παραδίδουν τον κρατούμενό τους στο συριακό στρατό. Την ίδια μέρα, μετά από παλαιότερη εντολή του εισαγγελέα της Λυών για κατ’ οίκον έρευνα, η γαλλική αστυνομία ανακαλύπτει σε διαμέρισμα του Παρισιού αποθέματα εκρηκτικών και αρκετά όπλα μεταξύ των οποίων και το πιστόλι 7,65 τσέχικης προέλευσης που είχε χρησιμοποιηθεί στις ενέργειες κατά του συνταγματάρχη Ρέϋ και του Γιάκοβ Μπαρσιμαντόφ. Με πρόσχημα τις νέες “ανακαλύψεις” οι γαλλικές αρχές καθυστερούν την απελευθέρωση του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα.
7 Δεκέμβρη Παρίσι, βομβιστική ενέγεια στα πολυκαταστήματα Γκαλερί Λαφαγιέτ και Πρεντάν (Printemps) στη λεωφόρο Οσμάν. 41 τραυματίες. Αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν την έναρξη μιας περιόδου βίαιων ενεργειών ενάντια στη Γαλλία, την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Αραβες Πολιτικούς Κρατούμενους (ΕΑΑΠΚ).

1986
20 Μάρτη Παρίσι, βόμβα εκρήγνυται στη στoά Πουέν Σόου στα Ηλύσια Πεδία (2 νεκροί, 29 τραυματίες). Η ΕΑΑΠΚ ζητά την απελευθέρωση τριών μαχητών από τη Μέση-Ανατολή που κρατούνται στη Γαλλία, του λιβανέζου Ανίς Νακάς, του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα και του αρμένιου Βαρουγιάν Γκαρμπιτζιάν.
10 Ιουλίου Λυών, ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι δηλώνει “έκπληκτος από την ελαφρότητα της ποινής”… “Αν και ο Αμπντάλλα δεν δικάστηκε για φόνο, αυτή η ποινή είναι ελαφρότερη από ανάλογες περιπτώσεις στην Ευρώπη … Ελπίζουμε ότι ο Αμπντάλλα … θα εκτίσει ολόκληρη την ποινή του.”
21 Ιουλίου Ο Ντέϊβιντ Επστάϊν, ο αμερικανός γενικός εισαγγελέας, αυτοπροσκαλείται στο υπουργείο δικαιοσύνης, απαιτεί την επανεξέταση του “φακέλου Ρέϋ” (που είχε κλείσει πριν από μήνες) και διατάζει την επανεκτίμηση των κατηγοριών κατά του Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα. Τις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο Εφετών εκτελεί τις διαταγές.

1987
Φλεβάρης Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα οδηγείται σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της συνενοχής στις ενέργειες των ΕΕΛΦ χωρίς καμμία απτή απόδειξη της συνενοχής του. Ετσι εμπίπτει στους νόμους εξαίρεσης που είχαν ψηφιστεί το Σεπτέμβρη του 1986 όπου με αναδρομική εφαρμογή του νόμου οι μέγιστες ποινές των 10 ετών μετατρέπονται σε ισόβια! Επιπλέον ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται απο μικτό ορκωτό δικαστήριο, αλλά από Ειδικό Δικαστήριο αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές!

Από τον/την kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος.

Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *