Πανούσης: Η Αμυγδαλέζα θα κλείσει σε 100 ημέρες

1539714
από @@@@@@@@ Φεβ. 17, 2015, 9:47 πμ.,
Μέσα στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. https://www.youtube.com/watch?v=IEUt55FpKCc
________________________________________
Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σε περίπου 100 ημέρες είναι ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Ταυτόχρονα προωθείται η ταχύτερη ολοκλήρωση τριών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς το μεσημέρι από τον Γιάννη Πανούση και την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι στόχος είναι να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, χωρίς όμως να αφεθούν στο δρόμο οι μετανάστες, αλλά να τελούν υπό ένα καθεστώς «εποπτευόμενης ελευθερίας».

Για τον λόγο αυτό συστήνεται μία επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση θα ελέγξει από την αρχή τους φακέλους όλων των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να υπάρξει μια αξιολόγηση των περιπτώσεων κατά κατηγορία, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, οι άρρωστοι, οι επί μεγάλο διάστημα κρατούμενοι, οι αιτούντες άσυλο, κ.λ.π. και να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση, το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, καθώς στεγάζεται μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, γι’ αυτό και θα κλείσει. Προς το παρόν όμως από χτες, έχουν μπει συνεργεία, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς για την χορήγηση ζεστού νερού στα κοντέινερς, την τοποθέτηση κλιματιστικών για θέρμανση και γενικώς την διαμόρφωση ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους μετανάστες, μέχρι να απομακρυνθούν σταδιακά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να αφεθούν από την μια στιγμή στην άλλη στην Ομόνοια, ούτε θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει επιπλέον άστεγους. Γι’ αυτό και θα υπάρχουν οι χώροι διαμονής, ενώ θα παρέχονται οδηγίες για το που θα μπορούν να σιτίζονται και γενικώς να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών δομών ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ενώ θα γίνεται βάση μελετημένου σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα βίντεο μέσα από την Αμυγδαλέζα

Στο μεταξύ ένα βίντεο που φέρνει για πρώτη φορά στο φως εικόνες μέσα από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας δημοσιεύσε το propaganda. Το βίντεο καταγράφει τις άθλιες συνθήκες μέσα στα κοντέινερ. – https://www.youtube.com/watch?v=IEUt55FpKCc – Τα στρώματα είναι λιγοστά, πολλοί μετανάστες κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα και φυσικά δεν υπάρχει ούτε σκέψη για ζεστό νερό ή θέρμανση. Το φαγητό είναι απαράδεκτο ενώ παρά τα χιόνια στην Πάρνηθα οι κρατούμενοι είναι ελαφρά ντυμένοι αφού δεν υπάρχουν κατάλληλα ρούχα.

Αυτή τη στιγμή στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται 1.662 κρατούμενοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 625 έχουν κάνει αίτημα ασύλου και 137 βρίσκονται εκεί περισσότερο από 18 μήνες, όταν σε όλη την Αττική οι κρατούμενοι μετανάστες άνω του 18μηνου είναι 157 σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *