Υπουργός (και κυβέρνηση) χωρίς μπέσα και χωρίς τσίπα

από ΚΟΝΤΡΑ 07/04/2015 12:39 μμ.,

________________________________________
Υπουργός (και κυβέρνηση) χωρίς μπέσα και χωρίς τσίπα Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχει από την προηγούμενη εβδομάδα αναρτημένη μια τροπολογία στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που από χθες (Δευτέρα, 6.4.15) άρχισε να συζητιέται στη Βουλή. Η τροπολογία αφορά την αποφυλάκιση κρατούμενων με αναπηρία και προβλέπει πως για την αποφυλάκιση αρκεί η πιστοποίηση της αναπηρίας και δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει δικαστική κρίση (συμβούλιο εφετών). Αναφέρει η τροπολογία:
«Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος, αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο δέκα έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πέρασε από σαράντα κύματα. Στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου προβλεπόταν η αποφυλάκιση του αναπήρου ισοβίτη αν έχει αναπηρία πάνω από 80% και έχει εκτίσει 5 χρόνια ποινής. Στη δεύτερη έκδοση τα 5 χρόνια έκτιθείσας ποινής έγιναν δέκα. Οταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, είχε γίνει αγνώριστο.

Πρώτο, ο ανάπηρος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται, αλλά υποχρεώνεται να εκτίσει τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δεύτερο, πέρα από την πιστοποίηση της αναπηρίας, προβλέφτηκε και απόφαση του συμβουλίου εφετών, που μπορεί να αρνηθεί στον φυλακισμένο την αποφυλάκιση, αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη. Είναι μια διάταξη καθαρά φωτογραφική για να μην αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 90%!), τον οποίο με επανειλημμένες αποφάσεις του το δικαστικό ιερατείο καταδικάζει σε αργό θάνατο.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και να αδυνατίσει το μέτωπο της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατούμενων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος ανήρτησε την τροπολογία στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όμως δεν την κατέθεσε στη Βουλή. Ενώ τα παπαγαλάκια του πανηγύριζαν και διαφήμιζαν τη διόρθωση του υπουργού (π.χ. ΕφΣυν), εμείς καταγγείλαμε ότι η μη κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή ήταν σκόπιμη, προκειμένου ο Ν. Παρασκευόπουλος να έχει λυμένα τα χέρια του για να κάνει τα παζάρια με τον δεξιό και ακροδεξιό εσμό μέσα στη Βουλή (και μέσα στην κυβέρνηση).

Αυτή η καταγγελία μας (δείτε εδώ και εδώ) επιβεβαιώθηκε πλήρως από την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, τη Δευτέρα 6 Απρίλη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει αυτή την τροπολογία στην Ολομέλεια, αλλά αντίθετα υπεραμύνθηκε της σχετικής ρύθμισης του νομοσχεδίου ως έχει.

Είπε συγκεκριμένα ο Ν. Παρασκευόπουλος:

«Εχουμε και ρύθμιση που αφορά τους ισοβίτες για την οποία επίσης προβλέπεται ότι εφόσον συντρέχουν άλλοι όροι, θα έχουμε απόλυση μετά την πάροδο δέκα ετών. Πρέπει να πω, ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις που αφορούν ιδιαίτερα ζητήματα υγείας, άγονται ενώπιον δύο συμβουλίων κρίσης, δύο κρίσεων. Η πρώτη είναι η ιατρική, η οποία εάν πρόκειται για αναπηρία θα προέρχεται από το κοινό δημόσιο όργανο εκτίμησης των αναπηριών, αλλά επίσης προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση και η ύπαρξη συμβουλίου δικαστικού, το οποίο κρίνει κατά πόσο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί απόλυση, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η εκτίμηση ενός συμβουλίου που αφορά την υγεία και ενός συμβουλίου, το οποίο είναι το κοινό δικαστικό συμβούλιο κατά περίπτωση, συμβούλιο Πλημμελειοδικών ή Συμβούλιο Εφετών».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον υπουργό:

«Δεν είναι αλήθεια ότι (δεν) θα υπάρχει δικαστική κρίση και ότι η απόλυση θα γίνεται αυτόματα. Αφήνουμε τη διαδικασία του συμβουλίου ως έχει. Αυτό που κάνουμε διαφορετικό είναι ότι βάζουμε την κατ’ οίκον έκτιση ισοβιτών με 80% αναπηρία».

Εχουμε να κάνουμε με έναν υπουργό και ένα κόμμα ψευτών και πολιτικών λωποδυτών, που δε σέβονται την υπογραφή τους ακόμη και όταν την έχουν βάλει πρόσφατα.

Για τη δεύτερη τροπολογία, που επίσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου και δίνει τη δυνατότητα της αποφυλάκισης της συζύγου του πολιτικού κρατούμενου Γεράσιμου Τσάκαλου, δεν αναφέρθηκε τίποτα στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Και αυτή η τροπολογία ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Τέλος, σήμερα εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε εδώ και εδώ) και οι δύο τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπουν την κατάργηση του «κουκουλονόμου» και μια μικρή (όχι πλήρη) φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χρήσης του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Στο πρωινάδικο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, στο οποίο εμφανίστηκε, ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε πως δεν είναι έτοιμος να υιοθετήσει την τροπολογία για την κατάργηση του «κουκουλονόμου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα. Παρέπεμψε, δηλαδή, το θέμα στις ελληνικές καλένδες!
Ανατριχιαστική χορωδία
Στο μεταξύ, από την πρώτη κιόλας μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής, μια ανατριχιαστική χορωδία από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί την πιο αντιδραστική, την πιο κατασταλτική εκδοχή στην εφαρμογή του αστικού Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου.

Το ακροδεξιό δίδυμο Κικίλια-Αθανασίου της ΝΔ συναγωνίστηκε σε κατασταλτικές κορόνες ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στο πλαίσιο μίας ευαγγελιζόμενης αριστερής πολιτικής ιδεολογίας, έρχεται να εφαρμόσει ακανόνιστα και χωρίς πολλή σκέψη πρακτικές που δεν οδηγούν παρά μόνο στην αναρχία και στην ασυδοσία».

Από κοντά η Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιάννης Γκιόκας του Περισσού, που δεν περιορίστηκε μόνο στη γνωστή βλακώδη συνωμοσιολογία (η κυβέρνηση έφερε αυτό το νομοσχέδιο για να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό!), αλλά εξέφρασε και τη διαφωνία του κόμματός του με τα μέτρα για αποφυλακίσεις με μικρότερη έκτιση ποινής, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα των θιασωτών του πιο σκληρού κατασταλτικού μοντέλου: «Αποσπάται η ποινή και η έκτιση της ποινής και από την πράξη και από την προσωπικότητα του κρατουμένου με μια ισοπεδωτική ρύθμιση»! Πάλι καλά που είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με την κριτική στο νομοσχέδιο να γίνεται μόνο από τα δεξιά, δε θα άφηναν και οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι να πάει χαμένη η ευκαιρία. Ετσι, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ εξέφρασε «κάποιες επιφυλάξεις», τις οποίες «τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα θα καταθέσουμε και στην κατ’ άρθρο ανάγνωση». Βγαίνοντας από την αίθουσα της Επιτροπής έπιασε τους δημοσιογράφους για να τους πει ότι οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τα μέτρα για την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους και συγκεκριμένα με το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού!

Υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι (μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων) που συνεχίζουν ακόμη την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μάρτη. Σ’ αυτούς είναι η σκέψη μας, σ’ αυτούς πρέπει να συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη.
ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 6 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/23728.Υπουργός-και-κυβέρνηση-χωρίς-μπέσα-και-χωρίς-τσίπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *