Γράμμα αγωνίας από έναν κρατούμενο

http://www.efsyn.gr/arthro/gramma-agonias-apo-enan-kratoymeno
filakes.jpg
«Αυτό το κείμενο αποτελεί μια καταγγελία για τους γραμματείς στα Καταστήματα Κράτησης» | EUROKINISSI
08.04.2015, 17:59 | Ετικέτες: φυλακές, υπουργείο Δικαιοσύνης, εισαγγελέας
Συντάκτης:
ΕΦ.ΣΥΝ.

Εκτός από τα προβλήματα με τους «έκτακτους» νόμους υπάρχουν και τα καθημερινά προβλήματα των κρατουμένων, κάποια από τα οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα γράμμα αγωνίας από έναν κρατούμενο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης:

Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, ή όπως μας είναι κοινώς γνωστά οι φυλακές, αποτελούνται από μια υπηρεσία στην οποία συνεργάζονται διάφοροι τομείς: σωφρονιστικοί υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γραμματεία κ.ο.κ.

Οι τρόφιμοι των φυλακών είναι άνθρωποι οι οποίοι παραβίασαν τον νόμο και για τον λόγο αυτό, ως υπόδικοι ή κατάδικοι, βρίσκονται υπό την εποπτεία της συνολικής σωφρονιστικής υπηρεσίας. Ενα Σωφρονιστικό Κατάστημα αποτελεί το εκτελεστικό όργανο εκτέλεσης της ποινής. Αρα αυτό το κατάστημα, εκτός από τα άλλα, έχει την ηθική υποχρέωση να προετοιμάσει τον κρατούμενο και για την έντιμη συμπεριφορά και την προσαρμογή του στον κοινωνικό ιστό στο μέλλον.

Τι συμβαίνει όταν τα κορυφαία όργανα, όπως η γραμματεία του καταστήματος, συμπεριφέρονται ανέντιμα απέναντι στον κρατούμενο; Χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για να επεκτείνουν την κράτησή του με κάθε τρόπο, ακόμα και παράνομα, λειτουργώντας εγκληματικά -κατά τον κρατούμενο- με διάφορα τεχνάσματα; Φυσικά κατά βούληση και προφανώς με δόλο; Ποιος λοιπόν τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Ορμώμενοι από ποια εξουσία, παριστάνουν τους δικαστές για κάποιους ανθρώπους κάποιου «κατώτερου θεού»;

Κύριε υπουργέ, ύστερα από την εξαγγελία σας για τη θετική παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος πραγματικά πάσχει από πολλές και διάφορες ατέλειες, είπαμε να σας πούμε και δυο λόγια για τον Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος είναι επίσης ελαττωματικότερος από ποτέ ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί, μαζί με τους λειτουργούς του, σαν μέσο εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής από το δικαστήριο κι όχι σαν καταδικαστικό μέσο.

Τι θέλω να πω; Αυτό το κείμενο αποτελεί μια καταγγελία για τους γραμματείς στα Καταστήματα Κράτησης, οι οποίοι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν εισαγγελείς παρά σαν εργαζόμενοι σε ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα το οποίο υποτίθεται παράγει έργο κοινωνικής λειτουργίας. Επεκτείνουν την ποινή του κρατουμένου παραβιάζοντας σημαντικά άρθρα του νόμου και του Π.Κ. τα οποία θα τα εκθέσω παρακάτω. Πιστεύουμε πως αυτό δεν συμβαίνει τυχαία ή κατά λάθος, αλλά στοχευμένα και προπαντός με δόλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον συγκρατούμενο Π.Σ. ο οποίος προφυλακίστηκε στις 14/02/2007 με εντολή του εισαγγελέα Αθήνας και στη συνέχεια του επιβλήθηκε και δεύτερη προφυλάκιση στις 23/02/2007 με εντολή του εισαγγελέα Χανίων. Η γραμματεία των Φυλακών Κορυδαλλού παραβαίνοντας τον νόμο και συγκεκριμένα παραβιάζοντας το άρθρο 288 παρ. 2 του Π.Κ. μετέφερε τον χρόνο κράτησης από την πρώτη υποδικία στη δεύτερη.

Για τη δεύτερη υποδικία, αργότερα στο Πενταμελές Εφετείο Χανίων με την απόφαση 224/27-05-2010 αθωώθηκε. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να του επιβάλλεται να εκτίσει για δεύτερη φορά την ίδια ποινή (την πρώτη) την οποία έχει εκτίσει ήδη. Ο γραμματέας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού αρνείται να διορθώσει το «λάθος», αποδίδοντας ευθύνες στον κρατούμενο, με πρόφαση πως έπρεπε να το έχει διορθώσει ο ίδιος σε προηγούμενο χρόνο. Αυτό ήταν αδύνατο διότι ο κρατούμενος δεν διαθέτει την απαραίτητη γνώση, ούτε τα ένδικα μέσα για να λάβει γνώση νωρίτερα αφού τον φάκελο διαχειρίζεται ο γραμματέας και μόνο.

Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να υποχρεούνται να προσφύγουν σε δικηγόρους, να πληρώνουν, ΑΝ διαθέτουν χρήματα, και αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, οι οποίες είναι και λογικές και δίκαιες. Αλλά δυστυχώς το δίκαιο όλο και περισσότερο σπανίζει στις μέρες μας.

Αυτό, κύριε υπουργέ, είναι μόνο ένα παράδειγμα, ενώ οι φυλακές βρίθουν από τέτοιες αδικίες από πλευράς των γραμματέων. Για τον λόγο αυτό σας παρακαλούμε να παρέμβετε στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι αφορά πολλούς ανθρώπους οι οποίοι κρατούνται αδικαιολόγητα και άδικα στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και δεν διαθέτουν χρήματα να πληρώσουν δικηγόρους. Βλέποντας πως, πράγματι, ήρθατε με όρεξη και θέληση για δουλειά, εκτός το ότι έχουμε και εμείς τις ανάγκες μας, θέλουμε να σας βοηθήσουμε στο έργο σας, γράφοντάς σας τα προβλήματά μας και ελπίζοντας ότι θα αλλάξετε το παρόν καθεστώς.

Για το λόγο αυτό σας ευχαριστούμε θερμά εκ των πρότερων, κύριε υπουργέ.

Μετά Τιμής, Νικόλα Βοκανόβσκι, Ψ.Κ.Κ.

27/03/2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *