Οι απεργοί πείνας δεν παίζουν, ούτε επαιτούν

1542834
από ΚΟΝΤΡΑ 10/04/2015 9:51 μμ.,

________________________________________
Την Τετάρτη το απόγευμα ολοκληρώθηκε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Bουλής η λεγόμενη πρώτη ανάγνωση του νομοσχέδιου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Η δεύτερη ανάγνωση ορίστηκε γιατην Τρίτη 14 Απρίλη, όμως δεν ορίστηκε πότε ακριβώς το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια της βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Η αοριστία αυτή, σε συνδυασμό με την τακτική της κατάθεσης με το σταγονόμετρο τροπολογιών που αν ψηφιστούν ικανοποιούν αιτήματατων απεργών πείνας πολιτικών κρατούμενων, αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει και τους απεργούς πείνας του ΔΑΚ (Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων) να σταματήσουν την απεργία πείνας, προκειμένου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ελεύθερα τα χέρια για να παζαρέψουν με την κοινοβουλευτική ομάδα του Καμμένου το πώς θα χειριστούν τα αιτήματα των πολιτικών κρατούμενων για την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού, την κατάργηση του κουκουλονόμου καιτην οριοθέτηση της χρήσης τουDNA. Θέλουν να δείξουν ότι η συγκυβέρνησηΤσίπρα-Καμμένου δεν συνδιαλέγεται και δεν υποκύπτει στις πιέσεις των απεργών πείνας πολιτικών κρατούμενων και των «κουκουλοφόρων». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει από τον ευαισθητοποιημένο σε τέτοια ζητήματα κόσμο το ότι αν δεν απεργούσαν οι πολιτικοί κρατούμενοι, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή τους,η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν είχε σκοπό να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, για τα οποία μάλιστα δεσμευόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 14 Απρίλη, τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι θα βρίσκονται στην 44η μέρα απεργία πείνας, ένας στην 37η, δύο στην 30ή και ένας στην 23η. Οι τρεις τελευταίοι είχαν κάνει πριν μερικούς μήνες πολυήμερη απεργία πείνας συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό (είχε ξεκινήσει στις 10 Νοέμβρη του 2014).

Απελευθέρωση Σ. Ξηρού. Το αίτημα αυτό πέρασε ως τώρα από πολλές παλινδρομήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου. Με την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχέδιου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της βουλής ενσωματώθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία ο Σ. Ξηρός θα βρεθεί σε «κατ’ οίκον περιορισμό» μέχρι να αποφυλακιστεί. Σύμφωνα δε με την παρ. 3 του άρθρου 56 του ΠΚ, όπως αυτό τροποποιείται, θα βρίσκεται κάτω από αυστηρό καθεστώς κράτησης. Αν τελικά ψηφιστεί ως έχει αυτή η διάταξη, θα μπουν πρόσθετοι περιοριστικοί όροι, ούτως ώστε ο Σ. Ξηρός να βρίσκεται σε αυστηρό καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι του.

Λέμε «αν ψηφιστεί», γιατί ο συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του και ζήτησε από τον υπουργό να τροποποιήσει τη διάταξη αυτή, αναφέροντας την παρ. 2 του άρθρου 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διάταξη στην οποία προσέφυγε ο Σ. Ξηρός και δεν είχε καμία τύχη, γιατί συνάντησε την ισχυρή αντίσταση και παρέμβαση της Αντιτρομοκρατικής. Την ίδια τύχη είχαν οι δικαστικές προσφυγές για «κατ’ οίκον νοσηλεία» προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρη και ουσιαστική νοσηλεία. Αυτή τη διάταξη επικαλέστηκαν και ειδικοί αγορητές κομμάτων της αντιπολίτευσης, προφανώς επειδή αντιμετωπίζουν τον Σ. Ξηρό ως πολιτικό αντίπαλο και επιζητούν τη φυσική εξόντωσή του. Στις συνεχείς παλινδρομήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής την Τετάρτη το πρωϊ 8 Απρίλη του 2015, σε μία από τις παρεμβάσεις του ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε:

«Εχετε δίκαιο ότι αυτοτραυματίστηκε έτσι είναι. Βρέθηκε όμως εκεί με μία σοβαρή πάθηση των οφθαλμών εξαιτίας του αυτοτραυματισμού και με βάση την τελευταία έκθεση η οποία είχε συνταγεί τον Ιούλιο του 2014 η αδυναμία αποτελεσματικής περίθαλψης των οφθαλμών του η οποία βεβαιώνεται άλλωστε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατέληξε στο να είναι πρακτικά τυφλός. Αυτό σημαίνει ότι η δράση της πολιτείας οι συνθήκες που του προσέφερε η ελληνική πολιτεία τον τύφλωσαν».

Αυτή η παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του τύφλωσε τον Σ. Ξηρό, ενόχλησε πάρα πολλούς από τα αντιπολιτευόμενααστικά κόμματα, που απαίτησαν από τον υπουργό να πάρει πίσω αυτή την άποψη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απρίλη, δηλαδή μετά από λίγες ώρες, πήρε πίσω την δήλωση αυτή. Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού μας παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση αυτή και τον παραδίνουμε στην κρίση σας:

«Διαβάζω βεβαίως πολλές φορές κάποιες κορώνες ενός μέρους του Τύπου, τις οποίες δεν μπορώ να καταλάβω πότε τις είπα. Π.χ διαβάζω ότι είπα, ότι “η πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό’’ και θυμάμαι, ότι είπα ότι “αυτοτιμωρήθηκε ο ίδιος με τη συμπεριφορά του με τον πιο σκληρό τρόπο και σωματικά και ότι η πολιτεία είναι σαν να τον τύφλωσε όχι “τον τύφλωσε’’ και γιατί το “σαν’’ έχω διδαχθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, ότι είναι λόγος αντίθετος του πραγματικού».

Κανείς από την αστική αντιπολίτευση δεν πήρε τον λόγο για να διαψεύσει τον υπουργό. Ικανοποιήθηκαν από την διορθωτική δήλωσή του περί μη ενοχής της του αστικού κράτους και δεν έδωσαν συνέχεια.

Τροπολογίες για τον κουκουλονόμο και το DNA. Τις τροπολογίες αυτές τις κατέθεσαν 28 βουλευτές του Σύριζα στις 6 Απρίλη, δηλαδή την ίδια ημέρα που είχε αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ως εκπρόθεσμες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιφυλάχτηκε γι’ αυτές τις τροπολογίες. Η επιφύλαξη που εξέφρασε ο υπουργός εξυπηρετεί αυτή καθαυτή τη σκοπιμότητα της κατάθεσης των τροπολογιών, που δεν είναι άλλη από το να σταματήσουν την απεργία πείνας και ο ιπολιτικοί κρατούμενοι του ΔΑΚ, προς τους οποίους στάλθηκε το μήνυμα ότι θα ικανοποιηθούν και αυτά τα δύο αιτήματα και έτσι δε χρειάζεται να συνεχίσουν την απεργία πείνας. Αν ήταν στις προθέσεις της συγκυβέρνησης η ικανοποίηση και αυτών των δύο αιτημάτων, γιατί δεν ενσωμάτωσε τις τροπολογίες ως διατάξεις του νομοσχέδιου; Ακόμη, γιατί τις τροπολογίες υπογράφουν μόνο 28 βουλευτές και όχι ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οι υπόλοιποι 121 βουλευτές δε συμφωνούν;

Πάνω στην τροπολογία για το DNA θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά θα σταθούμε μόνο σε ένα. Οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν και αυτοί, εμμέσως πλην σαφώς, την άρνηση των πολιτικών κρατούμενων να δώσουν βιολογικό υλικό ως ενοχοποιητικό στοιχείο, και δίνουν τη δυνατότητα στα τρομοδικεία να το θεωρήσουν ως τέτοιο, στο πλαίσιο της αρχής της ηθικής απόδειξης, κάτι που ήδη εφαρμόζεται κατά κόρον από τα τρομοδικεία του Κορυδαλλού.

Τροπολογία για τον κατ’ οίκον περιορισμό συγγενών πολιτικών κρατούμενων. Η τροπολογία αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου στις 3 Απρίλη του 2015. Γι’ αυτήν όμως ο Ν. Παρασκευόπουλος δεν έκανε τον παραμικρή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Την κατέθεσε το μεσημέρι της 9ης Απρίλη, ενώ τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ σταμάτησαν την απεργία πείνας στις 4 Απρίλη. Οι λόγοι αυτής της τακτικής είναι προφανείς: να στείλει η κυβέρνηση, για μια φορά ακόμη, το μήνυμα ότι ούτε διαλέγεται, ούτε εκβιάζεται από τους «τρομοκράτες».

Οι απεργοί πείνας του ΔΑΚ δεν εμπαίζονται και δεν εξαπατούνται. Εξακολουθούν να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους.

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/23730.Οι-απεργοί-πείνας-δεν-παίζουν-ούτε-επαιτούν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *