Χρονικό της κατασταλτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατάληψη «Στο Κόκκινο 105,5»

1542823
από Πρωτοβουλία από την Κατάληψη “Στο Κόκκινο 105,5” 10/04/2015 5:39 μμ.,

________________________________________
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠ’ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ
Χρονικό της κατασταλτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατάληψη «Στο Κόκκινο 105,5»
Η κατάληψη «Στο Κόκκινο 105,5» εντάχθηκε μέσα σε ένα ευρύτερο κύμα πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων πανελλαδικά και παγκόσμια των αλληλέγγυων στους πολιτικούς κρατούμενους που στις 2 Μάρτη 2015 ξεκίνησαν (και αρκετοί συνεχίζουν ακόμη) απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές, και πηγάζει μέσα από το κίνημα αλληλεγγύης με τους κρατούμενους, οι οποίοι δίνουν έναν αγώνα που αφορά όλους όσους μάχονται ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, εν μέσω «αριστερής» διακυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), γίνονται αποδέκτες μιας νέας μορφής καταστολής σε σύγκριση με αυτή της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική των «διαπραγματεύσεων» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτει νέα ερωτήματα για την από εδώ και πέρα στάση της εξουσίας απέναντι σε παρόμοιες κινητοποιήσεις στο μέλλον.
Το παρόν χρονικό της κατάληψης «Στο Κόκκινο 105,5» παρατίθεται σε χρονικό σημείο που η απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων συνεχίζεται, και τα αιτήματα του αγώνα των απεργών πείνας και των αλληλέγγυων μένουν αναπάντητα για πάνω από ένα μήνα, με φανερή την επί σκοπώ από τη μεριά της κυβέρνησης καθυστέρηση.
Επιπλέον, χθες Τετάρτη 8 Απριλίου έκλεισε η Βουλή ενόψει Πάσχα, και πέρασαν οι τροπολογίες του νέου νομοσχεδίου από τη σχετική επιτροπή για να ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα, κερδίζοντας έτσι χρόνο και πιέζοντας ταυτόχρονα τους απεργούς πείνας ώστε να σταματήσουν τον αγώνα τους πριν από την ψήφιση. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αναβάλλεται από βδομάδα σε βδομάδα μέχρι και σήμερα. Μια πολιτική τακτική αναβολής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε γενικότερο επίπεδο (βλ. οικονομικά μέτρα, λιτότητα, προσλήψεις, βασικός μισθός, στρατόπεδα συγκέντρωσης κλπ).
Οι λόγοι που επιλέχτηκε ο κυβερνητικός-κομματικός ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5» για να καταληφθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν περιγραφεί στο κείμενο της κατάληψης: https://athens.indymedia.org/post/1541554/
Ο βασικότερος λόγος της κατάληψης του σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» ήταν η απαξιωτική στάση της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αλλά και όλου του γνωστού συρφετού της «δημοκρατίας» και όσων την στηρίζουν ‒άλλα κόμματα, ΜΜΕ‒ απέναντι στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων. Συγκεκριμένα, από την αρχή του αναφέρουν σχεδόν πάντα μόνο δύο από τα αιτήματα (τα «δρομολογημένα») των απεργών πείνας (φυλακές τύπου Γ’ και απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού) αποσιωπώντας τα υπόλοιπα με σκοπό την αποπολιτικοποίηση του αγώνα και την παρουσίασή του ως μια προβοκατόρικη κίνηση.
Για τον λόγο αυτό ήταν ζωτικής σημασίας η κατάληψη του φερέφωνου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του αγώνα των απεργών πείνας δίνοντας τον λόγο στους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους μέσα από τις φυλακές, ώστε να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας που συνεχίζει να τρέφεται με αυταπάτες και να θεωρεί ότι ο εν λόγω σταθμός δίνει φωνή στον κόσμο από τα κάτω ανιδιοτελώς.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάληψης του σταθμού, από την πρώτη στιγμή η διοίκηση και οι εργαζόμενοι εσκεμμένα έδιναν την εντύπωση ότι η κατάληψη ήταν «συμβολική» θέλοντας να απαξιώσουν την κίνησή μας, να αφομοιώσουν και να καλύψουν τη φωνή των απεργών πείνας και των αλληλέγγυων. Αυτό φάνηκε από τα πρώτα δημοσιεύματα στο site του Κόκκινου, τα όποια επιμελώς αναπαράχθηκαν από πλήθος εγχώριων site και ΜΜΕ.
Τις πρώτες ώρες, με συγκεντρωμένους τους εργαζόμενους έξω από τον κατειλημμένο σταθμό, εμφανίστηκαν ο «διαμεσολαβητής» Πάνος Λάμπρου, μέλος της πολιτικής γραμματείας και υπεύθυνος δικαιοσύνης του κόμματος (ο ίδιος που είχε επισκεφθεί τις φυλακές Δομοκού και Λάρισας για να αποτρέψει τις απεργίες πείνας, ο ίδιος που επισκέφθηκε αρκετές φορές τις φυλακές Κορυδαλλού για τον ίδιο λόγο), και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, θέλοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε σχέση με την εξέλιξη της κατάληψης. Τελικά, επετράπει μόνο στον Π. Λάμπρου να εισέλθει στον κατειλημμένο ραδιοσταθμό με σκοπό να του κάνουμε σαφέστατο τον λόγο της κίνησής μας και τις διαθέσεις μας.

*Παραθέτουμε το link για να κατεβάσετε το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας με τον Π. Λάμπρου
(Σύντομα θα αναρτηθεί και το βίντεο)
http://dfromyoutube.com/?ref=extff&t=%CE%97%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%20%CE%A0.%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85%20Download&u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqO1IJHRzstM
Από το ντοκουμέντο με τον Π.Λάμπρου γίνεται ξεκάθαρη η θέση μας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε μέχρι την ολοκληρωτική ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών πείνας ακόμα και αν μας κόψουν την εκπέμπουσα συχνότητα στα FM και στο διαδίκτυο.
Το πρωί της 2ης μέρας της κατάληψης του ραδιοσταθμού η διοίκηση του Κόκκινου αποφάσισε να ρίξει «ΜΑΥΡΟ» στα FM του «Στο Κόκκινο 105,5» για να απομονώσει τον λόγο των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας και να υπονομεύσει την κατάληψη του σταθμού. Η πρακτική αυτή ήταν η ίδια με τις πρακτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στις οποίες κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν σθεναρά αντίθετος (ΕΡΤ).
Εμείς από την πλευρά μας, έχοντας ήδη προβλέψει μία τέτοια κίνηση σπάσαμε το τείχος της απομόνωσης άμεσα εκπέμποντας μέσα από αυτοοργανωμένες δομές του κινήματος τις επόμενες μέρες τόσο για να συνεχίσουμε να διαχέουμε τον λόγο των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας, όσο και για να ασκήσουμε πίεση μπλοκάροντας τη λειτουργία του σταθμού (ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες που διεξαγόταν η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο). Ο σταθμός αναγκάστηκε έτσι να εκπέμψει από άλλους πομπούς, όπως της Θεσσαλονίκης την πρώτη μέρα και κατόπιν βρίσκοντας καταφύγιο στο κατά τ΄άλλα «ανεξάρτητο» Τhe press progect του κ. Κώστα Εφήμερου μέχρι την λήξη της κατάληψης.
Ωστόσο, οι «επισκέψεις» εκ μέρους των εργαζομένων του σταθμού, στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησαν καθ΄όλη τη διάρκεια της κατάληψης. Ενώ παράλληλα προσπάθησαν να μας ασκήσουν πίεση μέσω τηλεφώνων, με ασταμάτητες προκλήσεις και απειλές από τα τσιράκια του «Στο Κόκκινο 105,5» μέχρι και το κόψιμο των τηλεφωνικών γραμμών τις τελευταίες 2 ημέρες˙ κίνηση που επιδίωκε τη διακοπή της επικοινωνίας μας τόσο με τους αλληλέγγυους ακροατές όσο και με τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα υπήρξαν διάφορες ανακοινώσεις ενάντια στη δράση αλληλεγγύης της κατάληψης «Στο Κόκκινο 105,5»:
– Ανακοίνωση των εργαζομένων «Στο Κόκκινο 105,5»
http://www.efsyn.gr/arthro/tin-omali-lixi-tis-katalipsis-zitoyn-oi-ergazomenoi-toy-1055-sto-kokkino
– Ανακοίνωση του «Πορτοκαλί Ραδιοφώνου» (ιντερνετικό «Στο Κόκκινο 105,5»)
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000006641/Apo-to-proi-tis-Deuteras-i-foni-tou-Portokali-Radiofonou-exei-sigisei
– Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (στην οποία ας μην ξεχνάμε ότι, Πρόεδρος της είναι ο Δημήτρης Τρίμης και Γενική Γραμματέας η Μαριλένα Κατσίμη, χρόνια συνεργαζόμενοι και οι δύο με τον Κώστα Αρβανίτη)
http://tvxs.gr/news/internet-mme/esiea-gia-tin-katalipsi-sto-kokkino-i-diamartyria-den-prepei-na-akyronei-tin-polyf
– Δημοσίευση κείμενο «αναγνώστη» στην Εφημερίδα των Συντακτών
http://www.efsyn.gr/arthro/pros-toys-katalipsies-toy-rs-sto-kokkino
– Ανακοίνωση των σχολικών φυλάκων, «αλληλέγγυων» με την υπόσχεση επαναπρόσληψης από την κυβέρνηση
https://left.gr/news/sholikoi-fylakes-zitame-na-eleytherothei-i-syhnotita-toy-1055-sto-kokkino

Ταυτόχρονα άρχισαν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και άλλα μέσα την αναπαραγωγή αυτών των δηλώσεων, ακολουθούμενα στη συνέχεια από όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Φυσικά, δεν περιμέναμε ούτε κάτι λιγότερο ούτε κάτι περισσότερο από τα παπαγαλάκια που υπηρετούν πιστά κράτος και κεφάλαιο. Όταν έγινε η κατάληψη, οι απεργοί βρίσκονταν ήδη στην 22η ημέρα απεργίας πείνας αλλά κανένα κανάλι, site, εφημερίδα δεν ανέφερε έστω και με κάποια κατ’επίφαση αντικειμενικότητα τα πραγματικά δεδομένα της απεργίας πείνας, δηλαδή τα αιτήματα και τους συμμετέχοντες σε αυτή.
Όταν είδαν ότι η κατάληψη συνεχιζόταν, τότε ανέλαβαν τα «εναλλακτικά» μέσα, φίλα προσκείμενα σε «αριστερή κυβέρνηση» αλλά και στον α/α χώρο (ενίοτε) να χτυπήσουν την συγκεκριμένη κίνηση αλληλεγύης και άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα της απεργίας πείνας, εντός των ορίων της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ πάντα. Παράδειγμα αποτελεί το Omniatv που έκανε 1 ώρα εκπομπή δίνοντας λόγο στον Π. Λάμπρου και αφήνοντάς τον να αποφύγει για άλλη μια φορά να τοποθετηθεί σαφώς στο σύνολο των αιτημάτων των απεργών πείνας, https://omniatv.com/community/groups/viewdiscussion/1124-syzitisi-me-ton-p-lamprou-gia-tin-apergia-peinas-ton-pol-kratoumenon-to-n-s-gia-tis-fylakes?groupid=54.
Από τη μέχρι τώρα θητεία της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταρρίπτονται οι όποιες αυταπάτες και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εξουσία, απ’όπου κι αν προέρχεται, προσπαθεί με κάθε μέσο να υπερασπιστεί την κυριαρχία της καταστέλλοντας όσους την αμφισβητούν και την πολεμούν.
Έτσι, αρχικά είδαμε την τακτική πλάγιας καταστολής: υποσχεσιολογία, πόλεμος ανακοινώσεων, άρθρα και ρεπορτάζ σε κανάλια και εφημερίδες με διαστρέβλωση των αιτημάτων και των γεγονότων, επιστράτευση κομματιών του κοινωνικού συνόλου όπως φοιτητές, εργαζόμενους,πρυτανικές αρχές για την άσκηση πολιτικής και κοινωνικής πίεσης στους αναρχικούς/αντιεξουσιαστές καταληψίες (βλ. καταλήψεις σε Νομική και Πρυτανεία). Ενώ είδαμε και άμεση καταστολή με συλλήψεις, με τη χρήση της ομάδας ΔΕΛΤΑ αλλά και χημικών στα Εξάρχεια παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες για απαγόρευση και των δύο. Μάλιστα τις ώρες που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο άλλοι 9 σύντροφοί μας διώκονται βάσει του κουκουλονόμου, ένα από τα αιτήματα τόσο των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας όσο και των αλληλέγγυων.
Εμείς ως κομμάτι του κινήματος αλληλεγγύης, θα συνεχίσουμε και θα οξύνουμε, για όσο χρειαστεί, τις δράσεις αλληλεγγύης τόσο στον συνεχιζόμενο αγώνα των πολιτικών κρατουμένων όσο και στον αγώνα των απεργών πείνας του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων (ΔΑΚ) που συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και θα είμαστε ενάντια σε κάθε εξουσία προτάσσοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Πρωτοβουλία από την Κατάληψη «Στο Κόκκινο 105,5»

Tags: π.λαμπρου 5 καταληψη 105 στο κοκκινο
λινκ ηχητικο ντοκουμεντο Π.Λαμπρου
1561532
από @κ 10/04/2015 7:08 μμ.,
http://dfromyoutube.com/?ref=extff&t=%CE%97%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%20%CE%A0.%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85%20Download&u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqO1IJHRzstM
ΑΝ ΔΕ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΔΩ…
1561533
από @ 10/04/2015 7:47 μμ.,
https://www.youtube.com/watch?v=qO1IJHRzstM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *