Νέοι ένοικοι στο «κολαστήριο»;

Απο εφημερίδα των Συντακτών
pryxiatreio_leros.jpg
«Ο αυτονόητος συγχρωτισμός εκατοντάδων ατόμων από δυο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού θα έχει τραγικές συνέπειες» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου Λέρου (ΚΘΛ)
10.09.2015, 13:23
Συντάκτης:
Αντα Ψαρρά
Στη Λέρο άρχισαν περίεργες εκδηλώσεις «αλληλεγγύης» με προτροπή του δημάρχου και μερίδας κατοίκων.
Δεδομένου ότι το κτίριο του ΠΙΚΠΑ παραχωρήθηκε στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες, για να φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί οι οικογένειες των προσφύγων, κι ενώ με ευθύνη του Λιμεναρχείου τοποθετήθηκαν κοντά τα κοντέινερ που παραχωρήθηκαν από τη Frontex, ο δήμαρχος θέλησε ξανά να επιβάλει την απόφασή του για μεταφορά των προσφύγων στον χώρο του ψυχιατρείου (Λέπιδα), όπου νοσηλεύονται περίπου 200 βαριά ψυχικά ασθενείς.
Το βράδυ της Τρίτης συγκλήθηκε έκτακτη συνέλευση κατοίκων σε κινηματοθέατρο με πρόσκληση του δημάρχου και αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για χθες το πρωί έξω από τον χώρο του ΠΙΚΠΑ, με αίτημα τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν (για το ΠIΚΠΑ) να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή του μισογκρεμισμένου κτιρίου στα Λέπιδα.
Να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το ΠΙΚΠΑ είναι πολύ μικρό και σε καμιά περίπτωση δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο για να φιλοξενηθούν οικογένειες με μικρά παιδιά στο μισογκρεμισμένο κτίριο που υποδεικνύει ο δήμαρχος. Η ανακοίνωση καταλήγει στην απειλή ότι δεν θα στηθούν κάλπες, αν δεν γίνει αποδεκτή προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ακρότητες
Πρόσφυγες στο λιμάνι της Λέρου |
Το κλίμα στη συνέλευση ήταν τεταμένο, συνοδεύτηκε από ακραίο λόγο, ακόμη και από απειλές ότι θα αναποδογυριστούν τα κοντέινερ της Frontex.
Πρωταγωνιστής της έντασης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος που φώναζε «δεν θα μας πουν αυτοί [οι πρόσφυγες] πού θα πάνε». Εμοιαζε να έχει ξεχάσει ότι το κτίριο του ΠΙΚΠΑ, με απόφαση του υπουργού Υγείας και με την αποδοχή του διοικητή του Νοσοκομείου, αποδόθηκε στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής.
Ο υπάλληλος της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, Γιάννης Χρυσανθακόπουλος, προσπάθησε να εξηγήσει στους κατοίκους ότι «εφόσον έχει γίνει η διαδικασία καταγραφής δεν μπορεί εκείνος να τους πει πού θα πάνε και είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν», αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να ακούσει.
Ο δήμαρχος από την πλευρά του είπε: «…να δούμε πώς και να έρχονται οι άνθρωποι αυτοί στην αγορά του νησιού μας και να ψωνίζουν, να παίρνουν ό,τι θέλουν, να μένουν τις ώρες που πρέπει να μείνουν, αλλά όχι αυτή η κατάσταση…». Με δυο λόγια, να ψωνίζουν μεν οι πρόσφυγες, αλλά μετά να μαντρώνονται στο ψυχιατρείο!
Μέρος της λύσης
Το κτίριο του ΠΙΚΠΑ |
Οταν χάνεται η ψυχραιμία και οι άνθρωποι αντί να συζητήσουν -ώστε να αμβλυνθούν οι όποιοι φόβοι τους- φωνάζουν, τότε τα πράγματα δεν μπορούν να εξελίσσονται με σωστό τρόπο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι χώροι φιλοξενίας και η σωστή χρήση είναι μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος.
Ηδη, στο ΠΙΚΠΑ ξεκίνησαν οι εργασίες. Απομένει να παραχωρηθεί και ο άλλος όροφος του κτιρίου από τον διοικητή του Νοσοκομείου, ώστε να προχωρήσουν και οι επισκευές και οι συνδέσεις με τα δίκτυα.
Στο μεταξύ, Ελληνες και αλλοδαποί κάτοικοι και επισκέπτες έχουν αναλάβει, στον βαθμό που μπορούν, ζητήματα σίτισης και παροχής των αναγκαίων ειδών με εθελοντική προσφορά εργασίας στον χώρο του ΠΙΚΠΑ που καθαρίστηκε, ενώ τοποθετήθηκε πλέγμα, ώστε να διαχωριστεί από το άλλο κτίριο, στο οποίο νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς.
Κάποιοι ξένοι εθελοντές ταράχτηκαν με τις φωνές και τις ακραίες συμπεριφορές κι έδειξαν να μην τις κατανοούν, τη στιγμή που οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασίας και φροντίδας.
Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο υπουργείο και τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Μουζάλα, ο οποίος μάς διαβεβαίωσε ότι η Λέρος είναι μέσα στις προτεραιότητές του και πρόκειται να την επισκεφτεί σύντομα στα πλαίσια της προσπάθειας να δοθούν λύσεις με αμοιβαία συνεννόηση.
«Τραγικές συνέπειες»
Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου Λέρου (ΚΘΛ) εξέδωσαν στο μεταξύ ανακοίνωση που (δυστυχώς) τα λέει όλα: «Ο αυτονόητος συγχρωτισμός εκατοντάδων ατόμων από δυο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ψυχικά ασθενείς και πρόσφυγες) θα έχει τραγικές συνέπειες.
Αφενός, στην υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών και των εργαζομένων του ΚΘΛ και αφετέρου στην εγκατάσταση των προσφύγων σε έναν ακατάλληλο χώρο μέσα σε σκηνές, χωρίς καμία υποδομή χώρων υγιεινής και δικτύων, ενόψει μάλιστα της έλευσης του χειμώνα.
»Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποκρουστική, γιατί μοναδικό της κριτήριο είναι η “εξαφάνιση” από τον αστικό ιστό των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων. Η Λέρος έχει πληρώσει πολλές φορές τις κακές επιλογές της τοπικής και κεντρικής εξουσίας που χρησιμοποιούν τη λογική: λύνω το πρόβλημα, όταν το απομακρύνω από το βλέμμα των πολλών.
»Επιλογές που αποτέλεσαν και τη βασικότερη αιτία για τη διεθνή διαπόμπευση της κοινωνίας της Λέρου. Κλασική περίπτωση η δημιουργία του απομακρυσμένου 16ου περιπτέρου (“των γυμνών”) το 1985 […] Η δημιουργία ενός κάτεργου στη Λέρο, όχι μόνο δεν είναι απάντηση στη λύση του προβλήματος, αλλά γεννά ξενοφοβία, ρατσισμό και επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος με τον επαναστιγματισμό του νησιού. Καλούμε τη λεριακή κοινωνία να υψώσει το ανάστημά της στις αυθαίρετες και επικίνδυνες επιλογές».
Και επί Αδώνιδος
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο σημερινός δήμαρχος Μ. Κόλιας και πριν από δύο χρόνια με επιστολή του στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη είχε ζητήσει να ανοίξει και να αναμορφωθεί το ψυχιατρείο: «Εχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα κτίρια, αλλά και το προσωπικό για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους νοσηλευόμενους των μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων, γι’ αυτό και προτείνουμε τη μεταφορά τους στο νησί μας», έγραφε ο δήμαρχος με την υπενθύμιση ότι ήδη υπήρχαν εκεί οι κατάλληλες δομές και θα εξαλείφονταν έτσι οι δραματικές συνέπειες για το νησί με την κατάργηση του θεραπευτηρίου.
Προκαλεί όμως τελικά απορία για ποιο λόγο επιμένει τόσο πολύ ο δήμαρχος να κρατήσει ανοιχτό σε όλο του το εύρος το πρώην «κολαστήριο» (όπως το περιγράφουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις) πριν με τους ψυχικά ασθενείς και τώρα με τους πρόσφυγες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *