Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα – 1η συνεδρίαση, Παρασκευή 16.10.15

1550313
από ΚΟΝΤΡΑ 19/10/2015 12:22 μμ.,
 
________________________________________
Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα – 1η συνεδρίαση, Παρασκευή 16.10.15 Την Παρασκευή 16 Οκτώβρη του 2015 ξεκίνησε στο τρομοδικείο των φυλακών Κορυδαλλού η δεύτερη δίκη του ΕΑ, με κατηγορούμενους τον Νίκο Μαζιώτη, την Πόλα Ρούπα, τον Αντώνη Σταμπούλο και τον Γιώργο Πετρακάκο. Η Π. Ρούπα είναι φυσικά απούσα, αφού από το καλοκαίρι του 2012 πέρασε στην παρανομία μαζί με τον Ν. Μαζιώτη, με σκοπό, όπως επανειλημμένα δήλωσαν, να συνεχίσουν τη δράση του ΕΑ.

Συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Μαζιώτη είναι ο Σπύρος Φυτράκης και η Αννυ Παπαρρούσου, του Α. Σταμπούλου η Μαρίνα Δαλιάνη και η Γιάννα Κούρτοβικ και του Γ. Πετρακάκου η Βίκυ Αγγελίδου.

Η πρώτη συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τη σκληρή και συνάμα προκλητική θέση και συμπεριφορά της προεδρεύουσας (είναι εφέτης και όχι πρόεδρος εφετών) του τρομοδικείου Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, ότι το δικαστήριο θα συνεδριάζει όλες τις μέρες (πλην Τετάρτης) τα απογεύματα από τις 13:30 με 14:00 μέχρι το βράδυ! Η προεδρεύουσα ήταν απόλυτη στο ότι οι δίκες πρέπει να διεξάγονται το απόγευμα, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο συζήτησης και αναζήτησης άλλης λύσης. Μας δημιούργησε έτσι την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μία στάση εξώθησης των κατηγορούμενων και των συνηγόρων υπεράσπισης σε αποχώρηση.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση τέτοιου δικαστηρίου στο οποίο προεδρεύει εφέτης και όχι πρόεδρος εφετών. Το ίδιο συμβαίνει στη δίκη των νεοναζί της ΧΑ (προεδρεύει η εφέτης Μ. Λεπενιώτη) και σε τρομοδικείο που δικάζονται μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων (προεδρεύει ο εφέτης Κ. Γκανιάτσος). Τους ρίχνουν από νωρίς στα βαθιά. Είναι ένα είδος εξετάσεων για το πόσο καλά και επωφελώς για την πολιτική εξουσία θα διεξάγουν τις δίκες αυτές. Γνωρίζουμε, άλλωστε, την παράδοση να προάγονται στον επόμενο βαθμό οι δικαστές και εισαγγελείς των τρομοδικών.

Μετά την ανάγνωση του απουσιολογίου κρατουμένων και συνηγόρων υπεράσπισης, οι τελευταίοι υπέβαλαν ένσταση για την παράσταση πολιτικής αγωγής από την Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί δεν συντρέχουν λόγοι που θεμελιώνουν την ηθική βλάβη της τράπεζας.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση από την εισαγγελέα Παπελάκη περίληψης του κατηγορητηρίου (οι κατηγορούμενοι παραιτήθηκαν από την ανάγνωση του συνόλου).

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, η προεδρεύουσα απευθύνθηκε στους κατηγορούμενους και τους ρώτησε τι έχουν να πουν για τις κατηγορίες. Πήραν το λόγο με τη σειρά οι Ν. Μαζιώτης, Α. Σταμπούλος και Γ. Πετρακάκος. Οι δύο πρώτοι έκαναν πολιτικές δηλώσεις, τις οποίες θα παραθέσουμε στο τέλος του ρεπορτάζ, ενώ ο Γ. Πετρακάκος δήλωσε επιγραμματικά ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αναλυτικά εν ευθέτω χρόνω.

Η δίκη ξεκίνησε μετά τις 13:00 και με την ολοκλήρωση των δηλώσεων και των τριών κατηγορούμενων η ώρα ήταν σχεδόν 15:00. Ολα τα τρομοδικεία, ακόμα κι αυτά στα οποία κάποιοι από τους κατηγορούμενους κρατούνταν με βουλεύματα διάρκειας 18 μηνών, στις 3μμ (καμιά φορά και πριν τις 3μμ) διακόπτουν. Δεν φαντάζομαι να βάλετε συνεδριάσεις και το απόγευμα, είπε ο Σπ. Φυτράκης.Βεβαίως, και όποιος θέλει συμμετέχει, όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει, απάντησε η προεδρεύουσα!

Παραθέτουμε περίληψη του διαλόγου που ακολούθησε (αποδίδει πιστά το πνεύμα των λεχθέντων), γιατί στο τέλος η προεδρεύουσα μετέτρεψε την αρχική της θέση-διαταγή σε παράκληση προς τους συνηγόρους υπεράσπισης να διεξάγονται οι συνεδριάσεις απόγευμα μόνο τις μέρες που οι αίθουσες των φυλακών Κορυδαλλού (είναι μόνο δύο) είναι κλεισμένες το πρωί από άλλες δίκες. Φυσικά, οι συνήγοροι της «ξέκοψαν» ότι δε θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση συνεδρίαση τις απογευματινές ώρες. Ο διάλογος έντονος και στο μεγαλύτερο μέρος του η προεδρεύουσα είχε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Εδινε την εντύπωση ότι απευθύνεται σε νέους και άπειρους συνηγόρους, εκτιμώντας ότι μπορεί αυταρχικά να τους επιβάλλει απογευματινές συνεδριάσεις, και όχι σε συνηγόρους που έχουν συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές πολιτικές δίκες στην Ελλάδα.

Σπ. Φυτράκης: Δεν είναι δυνατόν να δικάζουμε και το απόγευμα.
Προεδρεύουσα: Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα.
Σπ. Φυτράκης: Ποιο είναι αυτό το σοβαρό πρόβλημα;
Προεδρεύουσα: Το δικαστήριο αυτό αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, έχει το όριο της προσωρινής κράτησης, δηλαδή συμπληρώνουμε εμείς το δεκαοκτάμηνο.
Σπ. Φυτράκης: Ποιός έχει το πρόβλημα;
Προεδρεύουσα: Ο Σταμπούλος. Οταν έχουμε τέτοια επείγουσα περίπτωση, δεν ισχύει ούτε το ωράριο των κυρίων γραμματέων, γιατί εμείς δεν έχουμε ωράριο, ούτε οι κύριοι εισαγγελείς.
Σπ. Φυτράκης: Δεν το λέει αυτό καμία διάταξη και όταν τελειώνει το δεκαοκτάμηνο αποφυλακίζεται ο κατηγορούμενος.
Α. Παπαρρούσου: Θέτετε ένα πλαίσιο που θα ισχύσει γι’ αυτή την δίκη.
Προεδρεύουσα: Εάν συμμετέχετε και σε άλλα δικαστήρια έχουμε φτάσει 12 και μία τη νύκτα και εισάγονται δικάσιμοι και τις Κυριακές.
Α. Παπαρρούσου: Αν κεντρικός σκοπός της δίκης αυτής είναι να τελειώνει γρήγορα, επειδή θα αποφυλακιστεί ένας κατηγορούμενος, τότε πάμε σε άλλο επίπεδο. Προέχει καθώς λέτε η αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας. Θέλετε να εφαρμόσετε μία διαδικασία που είναι διαφορετική από τις άλλες δίκες.
Προεδρεύουσα: Εάν δεν μπορούν κάποιοι κατηγορούμενοι να παραστούν, μπορεί να εκπροσωπηθούν. Το δικαστήριο θα γίνεται κάθε μέρα μετά τις 1:30 με 2 μμ, πλην της Τετάρτης.

Οι συνήγοροι ήταν φυσικό να αντιδράσουν, αρνούμενοι να δεχτούν συνεδριάσεις που θα ξεκινούν στις 1:30 με 2 μετά το μεσημέρι και θα συνεχίζονται μέχρι το βράδυ. Η προεδρεύουσα συνέχισε σε ύφος διαταγής: Ακούστε να δείτε, ο τελευταίος κρατούμενος και κατηγορούμενος σ’ αυτή τη χώρα, ο τελευταίος αλλοδαπός, δικάζεται μέχρι τις 12 τη νύχτα! Ακολούθησε «χάος», καθώς η προεδρεύουσα είχε χάσει την αίσθηση του μέτρου (που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει δικαστής που προϊσταται τριμελούς εφετείου κακουργημάτων): Αμα θέλετε μην έρχεστε, μπορείτε να εκπροσωπηθείτε. Το δικαστήριο δικάζει μέχρι τις δύο και τρεις τη νύκτα. Ο δικαστής δεν έχει ωράριο!

Οι εποχές που τα δικαστήρια συνέχιζαν να συνεδριάζουν και το απόγευμα και τη νύχτα. πέρασαν, φαίνεται όμως ότι η προεδρεύουσα τις νοσταλγεί και θέλει να τις επαναφέρει. Ισως θα έπρεπε να μάθει, ότι και το τρομοδικείο με πρόεδρο τον πρόεδρο εφετών Β. Μπάση, που δικάζει την υπόθεση για το Σχέδιο Φοίνικας, είχε δύο κατηγορούμενους που σύντομα θα έληγαν τα δεκαοχτάμηνα της προφυλάκισης, όμως ο πρόεδρός του δεν διανοήθηκε να προτείνει απογευματινές συνεδριάσεις. Τα δεκαοχτάμηνασυμπληρώθηκαν, οι δύο κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν και η δίκη συνεχίζεται χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα μετά την αποφυλάκιση.

Επανερχόμαστε στο διάλογο προεδρεύουσας και συνηγόρων.

Γ. Κούρτοβικ: Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο. Αν σκοπεύετε να το εφαρμόσετε, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε στην αίθουσα. Δεν ξέρω τι σκοπεύετε να κάνετε, τι σκέπτεστε. Οφείλουμε να απευθυνθούμε στον προϊστάμενο του εφετείου και να θέσουμε το θέμα. Σας δηλώνουμε πάντως, ότι δεν μπορούμε, δεν είναι ανθρώπινο και υπό τους όρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνουμε υπεράσπιση. Δεν υπάρχει υπεράσπιση στις 7 και στις 8 το βράδυ, μετά από δώδεκα ώρες δουλειά.

Τότε ήταν που η προεδρεύουσα αντιλήφθηκε πως οι συνήγοροι έθεταν ακόμα και ζήτημα αποχώρησης, που θα είχε ως αποτέλεσμα να δικάζει με κενά τα έδρανα και των κατηγορούμενων και των υπερασπιστών της. Αυτή η προοπτική τη φόβισε και άρχισε δειλά-δειλά να ρωτάει τους συνηγόρους, αν στις 19 και 20 Οκτώβρη το πρωί έχουν κώλυμα, αφήνοντας την τακτική έκδοσης διαταγών και περνώντας στην τακτική των εκκλήσεων και παρακλήσεων. Επαιξε και έχασε. Για να μη φανεί, όμως, ότι ηττήθηκε επέμεινε να ζητά απογευματινές συνεδριάσεις όταν δε θα υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα στον Κορυδαλλό τις πρωινές ώρες, μετά από συνεννόηση όλων των παραγόντων της δίκης!

Η συνήγορος Μ. Δαλιάνη ανέφερε πώς ακριβώς έγινε η προδικασία και πόσο καιρό κράτησε μέχρι να οριστεί και να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Δεν μπορεί να χρεωθεί ο εντολέας μου τις καθυστερήσεις των εισαγγελέων, τόνισε. Αν αυτόν τον κατηγορούμενο, αλλά και τους άλλους κατηγορούμενους, θέλετε να τους δικάζετε από το πρωί ως το βράδυ και αν δεν σας ενδιαφέρει αν οι συνήγοροι δεν μπορούν -και δεν μπορούν γιατί είναι βιολογικώς και ανθρωπίνως αδύνατο ν’ αντέξουν αυτό το πρόγραμμα- γιατί θα διορίσετε άλλους συνηγόρους, τότε όλοι οι κατηγορούμενοι θα έχουν στερηθεί το βασικό υπερασπιστικό της δικαίωμα, κατέληξε.

Στη συνέχεια, η προεδρεύουσα προχώρησε στην ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων. Μετά την ολοκλήρωσή της διέκοψε για αρκετό διάστημα προκειμένου οι παριστάμενοι μάρτυρες να δώσουν στη γραμματέα του δικαστηρίου τα τηλέφωνά τους. Η υπεράσπιση του Α. Σταμπούλου επανειλημμένα ζήτησε από την προεδρεύουσα να προηγηθεί η ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων του κατηγορητηρίου πριν από την εξέταση της ένστασης για την παράσταση της πολιτικής αγωγής, αλλά η προεδρεύουσε έκανε σαν να μην άκουγε.

Οταν ξανάρχισε η ακροαματική διαδικασία, πήρε το λόγο ο Σπ.Φυτράκης.

Σπ. Φυτράκης: Για τα ζητήματα της ένστασης για την παράσταση πολιτικής αγωγής θα τοποθετηθούμε εγκαίρως, αφού πρώτα ρυθμιστούν τα ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου. Εάν όμως αυτά δεν ρυθμιστούν, εμείς θα αποχωρήσουμε. Και δεν θα είναι νόμιμη η παράσταση πολιτικής αγωγής εάν δεν μας επιτραπεί να πάρουμε το λόγο σε νόμιμη διαδικασία. Από ένα σημείο και μετά η διαδικασία είναι μη νόμιμη. (Προφανώς, συνήγορος θύμιζε στην προεδρεύουσα ότι η 3η μμ είχε παρέλθει προ πολλού).
Προεδρεύουσα : Να υποβάλετε την ένστασή σας γραπτώς. Μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, αλλά να γραφεί αυτό.
Σπ. Φυτράκης: Θα γραφεί από Δευτέρα-Τρίτη, εμείς δεν βιαζόμαστε.
Προεδρεύουσα: Εμείς βιαζόμαστε.

Η Α. Παπαρρούσου θύμισε στην προεδρεύουσα, ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν πεντάλεπτη διακοπή για να συνεννοηθούν με τους εντολείς τους. Στο σημείο αυτό παρενέβη η εισαγγελέας.

Εισαγγελέας: Ζήτησα το λόγο, αλλά δεν με ακούτε (εμμέσως αναφερόταν στους συνηγόρους υπεράσπισης).
Προεδρεύουσα: Παρακαλώ κ. εισαγγελέα.
Εισαγγελέας : Αναρωτήθηκε ο κ. Φυτράκης γιατί η εισαγγελέας ζήτησε το λόγο. Μήπως τον ζήτησε για να τοποθετηθεί επί της ενστάσεως;
Προεδρεύουσα: Οποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει από την αίθουσα, κ. εισαγγελέα παρακαλώ συνεχίστε. (Τα περί αποχώρησης ειπώθηκαν σε έντονο ύφος και απευθύνονταν προφανώς στους συνηγόρους υπεράσπισης).
Σπ. Φυτράκης: Πενήντα χρόνια δικηγορίας ακούω πολύ καλά.
Εισαγγελέας: Θα ακούγατε, με όλο το σεβασμό στο δικαστήριο και στους παράγοντες της δίκης, ότι ζήτησα το λόγο για να τοποθετηθώ στο θέμα, στο πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Γιατί ακούστηκαν έτσι σε βάρος του δικαστηρίου, στο πρόσωπό μου δηλαδή, που δεν θα έπρεπε να ακουστούν πριν με ακούσετε. Θέλω να επισημάνω, ότι αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό δικάζονται πάρα πολλές υποθέσεις με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι αίθουσες να είναι κλεισμένες. Εχουμε ένα πρόβλημα, που το έχουμε στις περιπτώσεις που λήγει το δεκαοκτάμηνο, κ.τ.λ. Η θέση μου και η θέση του δικαστηρίου, όπως εγώ γνωρίζω, δεν είναι να κάνουμε γρήγορα μια διαδικασία και να καταδικάσουμε τον κατηγορούμενο (σ.σ. αυτό το επανέλαβε έντονα και εκνευρισμένα). Μπορεί να έχει αυτή τηνγνώμη ο κατηγορούμενος, γιατί ανήκει στο συγκεκριμένο χώρο. Και μας εξήγησε τη θέση του που είναι σεβαστή. Την ακούσαμε, ότι είμαστε ένα δικαστήριο εγκάθετο. Δεν με αφορούν αυτά, είναι έξω από εμένα. Οσοι γνωρίζουν πώς δικάζω εγώ και το δικαστήριο εδώ και στις υποθέσεις ξέρουν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ν. Μαζιώτης και απευθυνόμενος στην εισαγγελέα της είπε ότι η κ. Κλάπα (η προεδρεύουσα δηλαδή) πήρε τηλέφωνο τον Σαμαρά για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Παραμύθια μας τα λέτε αυτά;

Εισαγγελέας: Κύριε κατηγορούμενε, εάν θέλετε να σέβομαι την πολιτική σας θέση…
Ν. Μαζιώτης: Δεν είναι θέμα πολιτικής. Είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα είστε υπό την πολιτική εξουσία.
Εισαγγελέας: Το δικαστήριο έχει ένα πρόβλημα να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς να διακόπτει για μεγάλα χρονικά διαστήματα των 10 και 15 ημερών και να πηγαινοέρχονται οι 120 μάρτυρες. Γι’ αυτό και η κ. πρόεδρος πρότεινε, εάν μπορούν όλοι οι παράγοντες της δίκης και συμφωνούν, να ερχόμαστε το απόγευμα, την ημέρα που δεν θα μπορούμε πρωί. Δεν είπαμε να δικάζουμε μεσάνυχτα, όπως πηγαίναμε στη Σανταρόζα (σ.σ. στη Σανταρόζα ήταν παλιά τα δικαστήρια της Αθήνας).
Προεδρεύουσα: Οχι κα εισαγγελέα, προς Θεού! (σ.σ. «Ξέχασε» τι έλεγε λίγο πρωτύτερα).
Σπ. Φυτράκης: Εγώ έχω προλάβει τις μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις.
Εισαγγελέας: Και εγώ έχω προλάβει , όχι κ. συνήγορε, προς Θεού! (σ.σ. και η εισαγγελέας ξέχασε την… ημερήσια διαταγή της προεδρεύουσας).
Προεδρεύουσα: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή έχουμε μια αίθουσα κενή. Συμφωνούμε; Κανείς μας δεν θέλει να πάει απόγευμα δεν θέλουμε να βασανίσουμε και εσάς…
Σπ. Φυτράκης: Εχουμε αίθουσα κενή;
Προεδρεύουσα: Εχουμε την Δευτέρα. Οταν έχουμε αίθουσα κενή δεν το συζητάω. Και εμείς και εσείς θέλουμε να έχουμε το μυαλό καθαρό. Και εσείς να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με ηρεμία. Δεν βιαζόμαστε καθόλου. Εάν κάνουμε σωστά, να πάρει όσο θέλει. Ας υπερβεί και το δεκαοκτάμηνο, δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε λοιπόν εάν μπορούμε, όποτε μπορούμε, με κοινή προσπάθεια όλων σας. Δεν είναι διαταγή, είναι παράκληση! Πραγματικά, να συνδράμετε όλοι σας να ερχόμαστε τα πρωινά συνεχόμενα.

Εγινε φανερό ότι η προεδρεύουσα υποχώρησε άτακτα, γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης δε «μάσησαν» και δεν αποδέχτηκαν τη διαταγή της. Η Μ. Δαλιάνη θύμισε τι είπε στην αρχή, σημειώνοντας ότι αυτά που είπε η εισαγγελέας δεν είχαν καμία σχέση μ’ αυτά που η ίδια είπε στην αρχή, ενώ ο Σπ. Φυτράκης, απαντώντας στην επιμονή της προεδρεύουσας να γίνουν και μερικές συνεδριάσεις το απόγευμα, αν υπάρχει κώλυμα το πρωϊ, της είπε χαρακτηριστικά: Εάν δεν έχουμε το πρωί συνεδρίαση, θα πάμε σε κέντρα διασκέδασης. Θα τα παραβιάσουμε τώρα όλα αυτά;

Αφού προηγήθηκε διακοπή για να ετοιμάσει η εισαγγελέας την πρότασή της επί της ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, με την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης. Με την πρόταση της εισαγγελέα συντάχθηκε, φυσικά, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Το τρομοδικείο διέκοψε για τις 19 Οκτώβρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *