Κατηγορίες
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δικαίωση σε ασυνόδευτα ανήλικα από το ΕΔΔΑ για τη «ζούγκλα» της Σάμου

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/225042_dikaiosi-se-asynodeyta-anilika-apo-edda-gia-ti-zoygkla-tis-samoy

30.12.2019,

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε του πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στην επονομαζόμενη «ζούγκλα» της Σάμου.

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

Σύμφωνα με την καταγγελία στο ΕΔΔΑ υπήρχε έλλειψε πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα, έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου.

«Οι ανήλικοι εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο ‘Τμήμα Ανηλίκων’ εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες, παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise, Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Tο ΕΔΔΑ χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα σε ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στο ΚΥΤ και στην «ζούγκλα» της Σάμου

Η ανακοίνωση αναφέρει

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εφαρμόζοντας το άρθρο 39 του Κανονισμού του, δέχτηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε ασυνόδευτων ανήλικων εφήβων, αιτούντων άσυλο, που ζουν, επί πολλούς μήνες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και πέριξ αυτού, στην «ζούγκλα» της Σάμου. Το Δικαστήριο  υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

powered by Rubicon Project

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε, ενώπιον του ΕΔΔΑ, από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)i, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise, Γιατροί χωρίς Σύνορα. Αφορά σε πέντε ασυνόδευτους ανήλικους έφηβους, οι οποίοι ζουν, υπό άθλιες συνθήκες και επί πολλούς μήνες, στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «ζούγκλα», εν αναμονή της μεταφοράς τους σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας και χωρίς διορισμό επιτρόπου.

Οι ανήλικοι καταγγέλλουν, ενώπιον του ΕΔΔΑ, συνθήκες υποδοχής, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ: έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα,  έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης, έλλειψη ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου.  Οι ανήλικοι  εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο “Τμήμα Ανηλίκων” εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες,  παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Επισημαίνεται ότι στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό ζουν 7.497 άνθρωποι ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι μόλις 648 θέσεων, υπό συνθήκες εξαιρετικά υποβαθμισμένεςii, που επιδεινώνονται δραματικάiii.

Λόγω αυτών των σοβαρά υποβαθμισμένων συνθηκών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα, που ζητούν άσυλο, αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα και είναι εκτεθειμένα σε ανεπανόρθωτη βλάβη για τη σωματική και διανοητική τους ακεραιότητα, την ευημερία και την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει τα τεράστια κενά προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, εξαιτίας των οποίων ανήλικα αγόρια και κορίτσια παραμένουν εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, με βάση το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς της δεσμεύσεις, και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των ανήλικων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εφαρμογής ενός συστήματος αποτελεσματικής επιτροπείας των ασυνόδευτων παιδιών, της αύξησης του αριθμού των κατάλληλων για ανηλίκους θέσεων φιλοξενίας, της απαγόρευσης στο νόμο της δυνατότητας κράτησης ανηλίκων παιδιών για λόγους εφαρμογής της νομοθεσίας περί ασύλου και μετανάστευσης και του άμεσου τερματισμού της πρακτικής αυτής.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις καλούν την Ευρώπη να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού και στην αρχή του βέλτιστου συμφέροντός τους.

Associazione per gli Studi Giuridici sull’ Immigrazione (ASGI)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

 

Από τον/την kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος.

Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *