Καλύτερα ο Γιάννης Δημητράκης

https://eksegersi.gr/katastoli/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82/

 

Eksegersi.gr27 Μαΐ 2021, 12:53

 

Από χθες, ο Γιάννης Δημητράκης, που δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη μπράβο, είναι καλύτερα. Απέκτησε επαφή με το περιβάλλον, άρχισε να μιλάει και να δέχεται τροφή από το στόμα. Οι γιατροί στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας δηλώνουν με βεβαιότητα πλέον ότι διέφυγε τον μεγάλο κίνδυνο. Σήμερα, αναμενόταν να μεταφερθεί στο γνωστό (άθλιο) θάλαμο-κελί στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου. Δε γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του και να επιστρέψει στη φυλακή του Δομοκού.

Ανεξάρτητα από την «αφορμή» για την κτηνώδη επίθεση του ποινικού ενάντια στον Δημητράκη (τσακώνονταν ποινικοί και ο Δημητράκης «τόλμησε» να τους ζητήσει να σταματήσουν, για να δεχτεί αστραπιαία τα χτυπήματα του μποξέρ), η ευθύνη για τον βαρύτατο τραυματισμό του τελευταίου βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα τη γενική γραμματέα (Αντ)εγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και τους άμεσους πολιτικούς της προϊσταμένους, Χρυσοχοΐδη και Οικονόμου.

Η Νικολάου κομπάζει ότι «έβαλε τάξη στις φυλακές». Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα «έδινε ρέστα», «εξηγώντας» γιατί οι «τρομοκράτες» πρέπει να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και όχι στις αγροτικές φυλακές ή τον Κορυδαλλό. Ετσι, πολιτικοί κρατούμενοι σαν τον Κουφοντίνα, τον Μαζιώτη, τον Δημητράκη τοποθετήθηκαν στον Δομοκό, στην ίδια μάλιστα πτέρυγα με βαρυποινίτες που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες. Πολιτικοί κρατούμενοι με μόρφωση, με ευαισθησίες, με κοινωνική συνείδηση, μαζί με μπράβους και εκτελεστές συμβολαίων θανάτου, οι οποίοι έχουν μόνιμα λυμένο το ζωνάρι τους για καυγά και βρίσκονται σε κατάσταση αποκτήνωσης, χωμένοι στα ψυχοφάρμακα που παίρνουν με τις χούφτες.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το περιστατικό που οδήγησε στον βαρύτατο τραυματισμό του Γιάννη Δημητράκη ήταν τυχαίο και όχι προμελετημένο, το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα τέτοιο περιστατικό. Κι αν δεν αλλάξει τίποτα, θα περιμένουμε το επόμενο ανάλογο περιστατικό, επειδή κάποιος «ξύπνησε στραβά».

Οι πολιτικοί κρατούμενοι δε συμμετέχουν στις κλίκες που δημιουργούνται στις φυλακές, ανάλογα με τις «φυλές» και με τη συγκρότηση των συμμοριών έξω από τη φυλακή. Ούτε υποτάσσονται στις κλίκες που έχουν τη δική τους ιεραρχία. Υπήρχε και υπάρχει ακόμα ένας σεβασμός των ποινικών προς τους πολιτικούς κρατούμενους, όμως ο γενικός σεβασμός δεν αρκεί για να αποτρέψει εκδηλώσεις κτηνωδίας, όπως αυτή που υπέστη ο Δημητράκης. Αυτό αποκλείεται να μην έχει επισημανθεί στη Νικολάου από στελέχη της διοίκησης που έχουν εμπειρία από φυλακές. Ομως η Νικολάου, με τη σύμφωνη γνώμη (αν όχι κατόπιν εντολής) των Χρυσοχοΐδη-Οικονόμου, επέλεξε σκόπιμα τη συγκεκριμένη ανάμιξη των κρατούμενων στις πτέρυγες (μόνο τους νεοναζιστές έχουν φροντίσει να «ασφαλίσουν»), προκειμένου να βρεθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους.

Μπίζνες στις πλάτες των κρατούμενων και των οικογενειών τους

Με την ευκαιρία, να καταγγείλουμε και ένα ακόμη εξοργιστικό φαινόμενο. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Νικολάου αποφάσισε ότι απαγορεύεται στους συγγενείς των κρατούμενων να τους πηγαίνουν τρόφιμα. Λες και τα τρόφιμα που θα παραδώσουν οι συγγενείς μεταφέρουν τον κοροναϊό, ενώ τα τρόφιμα που πουλάει η καντίνα της φυλακής είναι… covid free.

Ηταν μια ευκαιρία να γίνουν μπίζνες στις πλάτες των κρατούμενων και των οικογενειών τους, ενισχύοντας εκείνους που προωθούν στη φυλακή ό,τι σαβούρα υπάρχει στο εμπόριο. Οταν ο κρατούμενος δεν μπορεί να παραλάβει π.χ. ένα βάζο μέλι από την οικογένειά του, θα πρέπει να πάρει κάποιο «βαλκανικό» μέλι, νοθευμένο και τίγκα στα αντιβιοτικά, γιατί μόνον αυτό έχει η καντίνα.

Μολονότι όλη η χώρα «άνοιξε», μολονότι επιτράπηκαν και πάλι τα επισκεπτήρια, η Νικολάου δεν έχει αποσύρει την απόφασή της για τα τρόφιμα, επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς. Φαίνεται πως θέλει να νομιμοποιήσει αυτό το καθεστώς παραβίασης των δικαιωμάτων των κρατούμενων, που επιβλήθηκε μεν στο όνομα της πανδημίας (άνευ υγειονομικού λόγου), με σκοπό μονιμοποίησης δε, για να ευνοηθούν οι «ημέτεροι» που τροφοδοτούν τις καντίνες των φυλακών.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση της Νικολάου και να επιτρέπεται στους κρατούμενους να παραλαμβάνουν τρόφιμα από τις οικογένειές τους, όπως ίσχυε πάντοτε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *