Η πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα δημοσιεύει την τελική της διακήρυξη

https://athens.indymedia.org/post/1617760/

 

από Riseup4Rojava Gr

26/03/2022 9:37 πμ.

 

Η πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα δημοσιεύει την τελική της διακήρυξη Η Πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των διεθνιστικών δομών και θεσμών της Ροζάβα. Η συνάντηση καθόρισε τον οδικό χάρτη για τη νέα περίοδο. ANF QAMISHLO Παρασκευή, 25 Μαρ 2022, 18:40

Η πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα δημοσιεύει την τελική της διακήρυξη

Η Πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των διεθνιστικών δομών και θεσμών της Ροζάβα. Η συνάντηση καθόρισε τον οδικό χάρτη για τη νέα περίοδο.

ANF QAMISHLO Παρασκευή, 25 Μαρ 2022, 18:40

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Πρώτης Διεθνιστικής Συνδιάσκεψης της Ροζάβα, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της παγκόσμιας κρίσης και του πολέμου, καθώς και στη διεύρυνση της παγκόσμιας κρίσης του συστήματος, κάλεσε όλες τις αντισυστημικές δυνάμεις να αγωνιστούν στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού των Λαών του Κόσμου.

Η Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Μετά τη συνάντηση, η Προπαρασκευαστική Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη τελική διακήρυξη:

“Σήμερα, οι κρίσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αυτή η κρίση υπάρχει ήδη. Με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η κατάσταση αυτή έγινε πιο ορατή και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτοί οι πόλεμοι και οι κρίσεις, όπως φαίνεται, θα επιδεινωθούν και οι αντιφάσεις τους θα γίνουν περισσότερο ορατές σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στις άρχουσες τάξεις. Σκοπός αυτού του πολέμου είναι να συντρίψει και να καταστρέψει το κύμα αντίστασης των γυναικών, των οικολόγων, των επαναστατικών κινημάτων, της νεολαίας, των αναρχικών και των λαϊκών οργανώσεων.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΣΜΟΥ

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διεξάγει πόλεμο ενάντια στους λαούς, τα κινήματα και τους κύκλους που αντιστέκονται σήμερα. Αιχμαλωτίζει και δολοφονεί αγωνιστές της ελευθερίας και πρωτοπόρους, ποινικοποιεί τα κινήματα και τις αντιστάσεις, φιλελευθεροποιεί τις θέσεις των κινημάτων, αφομοιώνει τις κουλτούρες και προσπαθεί να κάμψει την αισιοδοξία αποδυναμώνοντας τη θέλησή τους. Ως απάντηση, υπάρχει μια επανάσταση βασισμένη στον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό στο Κουρδιστάν, και σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες, οι οικολόγοι, η πολιτισμική αντίσταση, οι καταπιεσμένοι λαοί και όλες οι ταυτότητες και τα κινήματα κατά του συστήματος αυξάνονται. Το ανερχόμενο κύμα σοσιαλισμού στη Λατινική Αμερική εμπνέει ελπίδα όπως η επανάσταση της Ροζάβα, ενώ ο γυναικείος και περιβαλλοντικός ριζοσπαστισμός ενισχύει την αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε στο καπιταλιστικό σύστημα. Το κίνημα των Ζαπατίστας, όπως οι αντάρτικες αντιστάσεις στο Κουρδιστάν και τις Φιλιππίνες, διεξάγουν τους αγώνες τους για ελευθερία στην Πόλη του Μεξικού με επαναστατισμό ενάντια στην κατοχή και την αποικιοκρατία σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Διοργανώσαμε με επιτυχία την Πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα με όλες τις διεθνιστικές δομές και θεσμούς στη Ροζάβα με σύνθημα “Χαιρετίζοντας τη δέκατη επέτειο της επανάστασης της Ροζάβα με διεθνιστικό πνεύμα” για να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα της επανάστασης. Μνημονεύσαμε όλους τους διεθνιστές μάρτυρες στα πρόσωπα των μαρτύρων Ronahi, Avaşîn, Dilsoz, Bager, Lêgerîn, Sara, Andok, Paramaz και Partizan. Με την υπόσχεση να εκπληρωθούν τα όνειρα των μαρτύρων, το συνέδριο ήταν αφιερωμένο σε όλους τους διεθνείς μάρτυρες και αγωνιστές.

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ

Μετά την εναρκτήρια ομιλία ακολούθησε η αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στο Κουρδιστάν, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκαν πάνελ συζητήσεων για την ανάπτυξη της εμπειρίας από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνεδρίου, η αυτοαποκαλούμενη επιτυχία της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έναντι του σοσιαλισμού, που ανήγγειλε “το τέλος της ιστορίας” μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ομοίως μάταιη. Αντιθέτως, η καπιταλιστική νεωτερικότητα παρατηρήθηκε ότι τα προηγούμενα 30 χρόνια ήταν όλο και πιο επιβλαβής, καταστρέφοντας την κοινωνία αλλά και τη φύση. Αν και τα επαναστατικά κινήματα έχουν κατασταλεί σε διαφορετικό βαθμό τον τελευταίο αιώνα, η επιδίωξη της ελευθερίας δεν μειώθηκε ποτέ. Σε αυτή τη βάση, οι κοινωνίες στη Λατινική Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν σηκώσει σήμερα το ανάστημά τους και εξεγέρθηκαν υπό την ηγεσία των γυναικών και της νεολαίας ενάντια στην καταπίεση, την εργασιακή κλοπή και την αποικιοκρατία. Η δημοκρατική ροή της ιστορίας είναι ζωντανή και εδώ.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με την εμφάνιση της επανάστασης της Ροζάβα, γράφτηκε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αγώνα των καταπιεσμένων λαών τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες αυτής της επανάστασης έγραψαν αυτό το νέο κεφάλαιο με το αίμα τους, δηλώνοντας ότι οι καταπιεσμένοι λαοί του κόσμου, ιδιαίτερα οι Κούρδοι, θα καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους στον εικοστό πρώτο αιώνα και θα υπερασπιστούν την κληρονομιά που κληροδοτήθηκε για χιλιάδες χρόνια.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Με την 50χρονη ιστορία του, ο Κουρδικός Αγώνας Ελευθερίας λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλα τα αντισυστημικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να ενωθούμε κάτω από τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό των Λαών του Κόσμου για να ξεκινήσουμε έναν νέο διεθνή απελευθερωτικό αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού, αποικιοκρατίας, κατοχής, πατριαρχίας και λεηλασίας. Ας φωτίσουμε το φως της επανάστασης ενάντια στον αντιδραστισμό και τον φασισμό, ας διευρύνουμε τον ριζοσπαστικό αγώνα ενάντια στον φιλελευθερισμό, που έχει μολύνει την ανθρωπότητα σαν ιός, και ας υφάνουμε τον ιστό μιας κοινής, ισότιμης, έντιμης και ελεύθερης ζωής.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Το συνέδριό μας κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το ρόλο του διεθνούς αγώνα. Ο διεθνής αγώνας λειτούργησε ως γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ των λαών για την υπεράσπιση και την ανάπτυξη της επανάστασης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η 10η επέτειος της επανάστασης είναι μια επιτυχία για την ελπίδα μιας ελεύθερης ζωής. Χωρίς αμφιβολία, ο χώρος ενός διεθνιστικού αγώνα για την υπεράσπιση της ελπίδας για μια ελεύθερη ζωή είναι στρατηγικά σημαντικός. Οι διεθνιστές θα εκπληρώσουν με επιτυχία τα καθήκοντά τους για την προστασία των αξιών της επανάστασης και την προώθηση της ελπίδας για μια ελεύθερη ζωή στη νέα περίοδο.

Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε αυτά τα θεμέλια έχουν οδηγήσει σε σημαντική ποσότητα ισχύος και συναισθημάτων. Σε μια εποχή που ο καπιταλισμός παραβιάζει όλες τις ανθρώπινες αξίες, η Ροζάβα αναδύθηκε ως πηγή ελπίδας, διαφωτισμού, ελευθερίας, ισότητας, φιλίας και αγάπης. Το συνέδριο θα ολοκληρώσει την υπεράσπιση της επανάστασης με μια διεθνή συμμαχία αγώνα, γιατί ο διεθνισμός είναι το καλύτερο όπλο των επαναστατών. Εμείς, ως συμμετέχοντες στο συνέδριο, θα υπερασπιστούμε και θα αναπτύξουμε την επανάσταση της Ροζάβα μέσω της διεθνούς συμμαχίας και του αγώνα.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το συνέδριο έδωσε επίσης έμφαση στο ρόλο και την πρωτοποριακή αποστολή των γυναικών στην υπεράσπιση της επανάστασης. Το συνέδριο καθόρισε ότι η επανάσταση των γυναικών στο Κουρδιστάν, με επικεφαλής τις γυναίκες, ήταν η επανάσταση της εποχής και καθιέρωσε την κουλτούρα αντίστασης των γυναικών και την Jineolojî ως ένα σύνολο κριτηρίων και οδηγού για να μετατρέψουν τον 21ο αιώνα σε έναν αιώνα στον οποίο θα επιλυθεί η σύγκρουση των φύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συνέδριό μας αποφάσισε κοινούς σχεδιασμούς για την επέκταση του διεθνούς αγώνα κατά της κατοχής, της αποικιοκρατίας και του πατριαρχικού συστήματος, καθώς και για την προώθηση του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού των Λαών του Κόσμου και των διεθνιστικών προσπαθειών.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Το συνέδριό μας χαιρέτισε την αντίσταση του Rêber Apo [Αμπντουλάχ Οτσαλάν] ενάντια στην απομόνωση στη νήσο Ιμραλί και τόνισε την αποφασιστικότητά του να διευρύνει την εκστρατεία για την ελευθερία όλων των φυλακισμένων, ιδιαίτερα τη φυσική ελευθερία του Rêber Apo.

Ταυτόχρονα, το συνέδριο κατέδειξε την επιμονή που απαιτείται για τον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών, όπως το Αφρίν, η Σερεκανίγιε και το Γκίρε Σπι. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν σημαντικές συζητήσεις για την επέκταση των εκστρατειών “RiseUp4Rojava” και “WomenDefendRojava” και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα διεθνές αντιφασιστικό μέτωπο για την καταπολέμηση του παγκόσμιου κύματος φασισμού σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

Το συνέδριό μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ροζάβα πρέπει να παίξει τον απαιτούμενο ρόλο προκειμένου να γίνει ο πυρήνας των παγκόσμιων αντισυστημικών κινημάτων στην επόμενη εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, και εμπνεόμενοι από τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό του συνεδρίου, καλούμε όλα τα επαναστατικά, σοσιαλιστικά, αναρχικά, φεμινιστικά, οικολογικά και δημοκρατικά κινήματα και οργανώσεις να “έρθουν στη Ροζάβα”. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε τη δέκατη επέτειο της επανάστασης της Ροζάβα αφορμή για ανάπτυξη και διεύρυνση. Ας ενωθούμε κάτω από τη σημαία του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού των Λαών του Κόσμου για να επεκτείνουμε τον αγώνα για ελευθερία. Ας ανυψώσουμε μαζί τις ελπίδες του μέλλοντος. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να ομορφύνουμε τον πλανήτη στο πνεύμα του γυναικείου κινήματος”.

Πηγή:

ANF

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *