Ανταπόκριση από την 8η δικάσιμο της υπόθεσης των Δ. Χατζηβασιλειάδη και Β. Σταθόπουλου

https://athens.indymedia.org/post/1621333/

 

από Άπατρις

24/10/2022 3:53 μμ.

Αναδημοσιεύουμε από το site μας: https://apatris.info/antapokrisi-apo-tin-8i-dikasimo-tis-ypo/

20/10/2022

8η συνεδρίαση δικαστηρίου για την υπόθεση της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας (ΟΕΑ)

Οι επόμενες διαδικασίες είναι 1/11, 10/11, 16/11, 21/11 και 29/11.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη μάρτυρα-χημικό που έχει έρθει σε σχέση με το DNA. Συνεχίστηκε η εξέταση της μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Γενικά, ξανά τέθηκε η έννοια της ταύτισης. Υπάρχει βεβαιότητα μόνο στο αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν δεν ταυτίζονται όλα (χωρίς να διαφέρει ή περισσεύει κανένα αλληλόμορφο) τότε δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ταύτιση. Έτσι κι αλλιώς, η ανάλυση των δύο δειγμάτων (το ένα του Β. Σταθόπουλου και το δεύτερο το μείγμα DNA από το χερούλι της μηχανής) σε διαφορετικούς «τόπους» κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο επισφαλή. Επιστημονικά, το εργαστήριο θα έπρεπε να τρέξει τα δείγματα στους ίδιους «τόπους».Το μείγμα στο πρωτόδικο θεωρήθηκε ότι είναι δύο ατόμων. Ακόμη και η ΔΕΕ δηλώνει ότι το μείγμα είναι παραπάνω του ενός ατόμου, αφήνοντας το ανοιχτό. Ένα μείγμα μπορεί να είναι άνετα τριών ή τεσσάρων ανθρώπων, μπορεί και παραπάνω.Οι παράγοντες που βάζουμε στο πρόγραμμα της ανάλυσης προσδιορίζουν τα αποτελέσματα. Αλλάζοντας τα όρια (ευαισθησίας για παράδειγμα) αλλάζουμε και τα αποτελέσματα. Υπάρχει ένα όριο που δεν παίρνει τις πολύ μικρές ποσότητες γενετικού υλικού, ως θόρυβο. Δεν είναι η επιστημονική μέθοδος, αλλά εάν θέλεις μπορείς να εμφανίσεις/κρύψεις κάτι έτσι. Η παραμετροποίηση αυτή έχει ζητηθεί από τη ΔΕΕ, αλλά δεν έχει παραδοθεί, ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνανε. Τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν εν τέλει άχρηστα για το αντικείμενο που συζητάμε. Το εργαστήριο της ΔΕΕ δεν έχει καμία δημοσίευση (επιστημονική) που να θέτει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων του.Έτσι, αυτή η διαφορά των αναλύσεων σε 16 τόπους και σε 24 θέτει ένα άγνωστο παράγοντα στους τόπους που λείπουν από τη σύγκριση. Εάν στα εφτά αυτά κουτάκια έλειπε εντελώς οποιοδήποτε αλληλόμορφο του Β. Σταθόπουλου ούτε η ΔΕΕ θα συνέχιζε την έρευνά της.Επίσης, οι τεχνικοί σύμβουλοι της υπεράσπισης δεν παρακολουθούν τη διαδικασία όπως θα έπρεπε. Το σωστό θα ήταν να τρέξει η ίδια τα δείγματα με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό και να βγάλει τα αποτελέσματα.Όσον αφορά τη λήψη DNA στον Δ. Μπάκα έγινε από αστυνομικούς, ενώ αποτελεί ιατρική πράξη και χρειάζεται προσωπικό που να γνωρίζει να το κάνει. Το δείγμα «κλείστηκε» σε φακελάκι ZIP (το οποίο ανοίγει και κλείνει όσες φορές θέλουμε) και σε έναν απλό χάρτινο φάκελο. Το συγκεκριμένο είναι σημαντικό λόγω της ευκολίας επιμόλυνσης του γενετικού υλικού γενικώς.Συγκεκριμένα το DNA του Δ. Μπάκα βρέθηκε σε εργαλεία που ήταν μέσα σε μία σχισμένη σακούλα που περιείχε διάφορα αντικείμενα και εξαρτήματα. Αυτό είναι εύκολο να συμβεί, καθώς τα πράγματα τα μετέφερε, τα ακούμπησε στο αυτοκίνητό του, στο δωμάτιο που ήταν σπίτι του που άνετα μπορεί να μεταφερθεί το γενετικό υλικό, όπως έχει αναλυθεί η ευαισθησία του.

Κατέθεση αναγνωστέων για Δ. Μπάκα από τον συνήγορό του.

Δεύτερη μάρτυρας σχετικά με το DNA – Βιολόγος

Πέρασε απευθείας στην εξέταση της από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Επίσης, και αυτή δεν βοηθήθηκε καθόλου από τα στοιχεία που έστειλε σε δεύτερο χρόνο η ΔΕΕ, αλλά αντιθέτως είδες τις ελλείψεις που έχουν ήδη ειπωθεί (άγνωστες παράμετροι, έλλειψη «θύματος», χωρίς επαναλήψεις).Ακόμη έχει σημασία ότι δεν γνωρίζεις τι γενετικό υλικό έχει μαζευτεί, πόσο είναι, τι ποιότητας ο κίνδυνος επιμόλυνσης θεωρείται δεδομένος. Ακριβώς γι’ αυτό τα εργαστήρια συμπεριλαμβάνουνε και «ζυγίζουνε» την επιμόλυνση σαν δεδομένη.Στη μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί εχει μπει ο Β. Σταθόπουλος ως ο στάνταρ ύποπτος (στη θέση του θύματος, με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος ανάλυσης του DNA) πράγμα που είναι αυθαίρετο. Τέλος, όσον αφορά τη μεταφορά του δείγματος θα έπρεπε να είναι σε σακουλάκι που κλείνει με θερμοκόλληση, αφενός για να μην ανοίγει και κλείνει, αλλά και για τους λόγους της πιθανής επιμόλυνσης.

Μάρτυρας σε σχέση με τη χρήση της στατιστικής στις αναλύσειςΟ ίδιος έχει τρέξει τη στατιστική ανάλυση με τις παραμέτρους που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, κάτι που η ΔΕΕ δεν ακολουθεί. Το πόρισμά του είναι ότι το δείγμα δεν είναι κατάλληλο για συμπεράσματα. Ο λόγος της ακαταλληλότητας είναι η ανεπάρκεια του γενετικού υλικού για ανάλυση (drop out). Τα σενάρια που φτιάχτηκαν ήταν δύο: ο Β. Σταθόπουλος και ένας άγνωστος ή δύο άγνωστοι. Η υπόθεση για δύο άτομα δεν στέκει πουθενά. Εάν βάλεις σενάρια με τρία ή τέσσερα άτομα, τότε ο κατηγορούμενος ευνοείται. Κάθε άτομο που προστίθεται ρίχνει την πιθανότητα κατά 1.000. Ακόμη, υπάρχει μία παράμετρος που ποσοτικοποιεί το γενετικό υλικό που χάνεται λόγω ποσότητας κατά την ανάλυση. Όσο προσθέτεις άτομα το drop out ενεβαίνει σε ποσοστό πολύ μεγάλο, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δείγμα δεν είναι καλό-επαρκές.

Μάρτυρας υπέράσπισης για Β. Σταθόπουλο.Ήταν μαθητής του Β. Σταθόπουλου και γίνανε φίλοι. Βοήθησε πολύ στο στήσιμο της σχολής. Ήξερε ότι ειδικά με τη μετακόμοιση της σχολής στη Βικτώρια, ο Β. Σταθόπουλος είχε θέσει τη δουλειά ως προτεραιότητα, ώστε να βιοποριστεί αποκλειστικά από αυτό. Εξήγησε επίσης, πως τα εσωτερικά δύο πλαστικών θωράκων πολεμικών τεχνών, βαφτίστηκαν από τη ΔΑΕΕΒ ως κομμάτια αλεξίσφαιρων γιλέκων. Επίσης, εξήγησε ότι η σχολή ήταν ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους τους χώρους κτλ.

Μάρτυρας υπέράσπισης για Β. Σταθόπουλο.Γνωρίστηκαν στη σχολή προπονητικής. Είναι κι ο ίδιος σχολάρχης και είχε μία καλή επαγγελματική σχέση με τον Β. Σταθόπουλο. Ξέρει εκ των έσω τη δυσκολία του να τρέχεις μία σχολή, ότι ο Β. Σταθόπουλος ασχολήθηκε πολύ με την τέχνη τους. Ειδική αναφορά έκανε και στην ίδια την πολεμική τέχνη που έχει πολλά ωραία χαρακτηριστικά. Γνωρίζει ότι βιοποριζόταν από αυτό και ήταν χαρούμενος που ένας συνάδελφος πετύχαινε, γιατί είναι σημαντικό και δύσκολο.

Μάρτυρας υπέράσπισης για Β. Σταθόπουλο.Γνωρίζει τον Β. Σταθόπουλο περίπου 20 χρόνια μέσα από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Μέσα στα χρόνια έχουν αναπτύξει μία σχέση παραπάνω. Αναγνωρίζει ότι είναι ένας σταθερός άνθρωπος, που δεν έχει μετακινηθεί από τα χτυπήματα της καταστολής. Έτσι, τα χτυπήματα και η στοχοποίηση συνεχίζεται. Για την προηγούμενη υπόθεση καταδικάστηκε για την ένταξη. Υπάρχει μία εμπειρία και στη συνέλευση που συμμετέχω, τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φιγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές, για τις πρακτικές του κράτους. Ο ίδιος ο Β. Σταθόπουλος συμμετείχε, αν και τελευταία δεν είχε χρόνο όπως μου είχε επικοινωνήσει.Επιστρέφοντας, η στοχοποίηση αγωνιστών/τριών έχει ένα μοτίβο. Είναι προφανές ότι όποτε συλλαμβάνεται ένας αναρχικός, περιφέρεται στα δελτία ως κίνδυνος, ποινικοποιούνται πολιτικές και προσωπικές σχέσεις και χτίζεται μία ιστορία.Υπάρχει μία παράδοση στον α/α χώρο τα μέλη των οργανώσεων να αναλαμβάνουνε την ευθύνη της συμμετοχής τους. Η στάση του Β. Σταθόπουλου είναι αρκετή για να πούμε ότι δεν είναι μέλος. Επίσης, η στάση του για την παροχή βοήθειας είναι κομμάτι του αξιακού και ηθικού μας κώδικα, αφού πρεσβεύουμε την αλληλεγγύη. Δεν μας απασχολεί τι συνέβη πριν, εάν υπήρξε παράνομη πράξη, αλλά ότι ήταν ένας τραυματίας που ήθελε βοήθεια. Η αλληλεγγύη του Β. Σταθόπουλου ήταν για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Υπάρχει πληθώρα υποθέσεων που έχει χτίσει η αντιτρομοκρατική και οι δικαστικές αποφάσεις καταλήγουν σε αθωώσεις.

Ερωτήσεις του Δ. Χατζηβασιλειάδη:– Αφού μιλάτε και ως ένα κομμάτι μιας συλλογικής διαδικασίας του κινήματος, έχει νόημα να ακουστεί και μία όσο γίνεται συλλογική τοποθέτηση. Η Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα είναι κομμάτι του κοινωνικού κινήματος;

-Ναι θεωρώ ότι είναι κομμάτι του κινήματος.-Γενικότερα, τα κοινωνικά κινήματα κινούνται με βάση τα ανθρωπιστικά ιδεώδη;

-Ναι είναι γνωστό ότι στις κινήσεις αυτές, σε όλο το εύρος των επιλογών, δεν υπάρχει ιδιοτέλεια.Τα χτυπήματα αυτά ο αναρχικός χώρος τα θεωρεί κομμάτι του, όχι κάτι ξεχωριστό.

Μάρτυρας υπέράσπισης για Β. Σταθόπουλο.Γνωρίζει τον Β. Σταθόπουλο από το ‘94. Γνωρίζονται από τον α/α χώρο, είναι στην ίδια γενιά. Ήταν μαζί σε πολλές δραστηριότητες στο κίνημα. Είναι επί σειράς ετών στοχοποιημένος και ο ίδιος με διάφορες διώξεις ανά τα χρόνια. Όσον αφορά την προηγούμενη υπόθεση του Β. Σταθόπουλου αποδυκνείει τη στοχοποίησή του.Από προσωπική εμπειρία θα καταθέσει τη στοχοποίηση του με διάφορα ανώνυμα τηλεφωνήματα ή επιστολές. Συγκεκριμένα, ήταν κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία με κίνυδνο ισόβιας κάθειρξης. Στη δίκη αυτή είχε τριάντα μάρτυρες κατηγορίας, όλοι έμποροι ναρκωτικών. Η βασική μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η αστυνομία της είπε να στοχοποιήσει εμένα και έναν ακόμη σύντροφο, ώστε να διευκολυνθεί σε υπόθεσή της σχετικά με ναρκωτικά. Έτσι, αθωώθηκαν ομόφωνα. Υπήρξε απέναντι στον ίδιο και υπάρχει ακόμη σειρά διώξεων και κλήσεων, με βάση «ανώνυμες» πληροφορίες που λαμβάνει η ΕΛΑΣ. Υπάρχουν δικαστήρια που βλέπουν αυτές τις κινήσεις των μπάτσων και αθωώνουνε τους κατηγορούμενους.

Η δίκη διεκόπη για την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στις 09:00.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *