Αλληλεγγύη στην Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

Αλληλεγγύη στην Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

από Νίκος Μαζιώτης-Πόλα Ρούπα

29/11/2022

 

Αλληλεγγύη στην Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας:Τα φυλακισμένα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης [….] Η Κοινότητα Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένα είδος απελευθερωμένου κοινωνικού εδάφους και γι αυτό, όπως αρκετές καταλήψεις τα τελευταία 3,5 χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της κατασταλτικής επίθεσης του κράτους στα πλαίσια της πολιτικής του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης της ΝΔ που στοχεύει στην εξάλειψη οποιασδήποτε αυτοοργανωμένης κοινότητας αγώνα, οποιασδήποτε κοινότητας που δεν ελέγχει το ίδιο το κράτος, που αντιστέκεται και στρέφεται ενάντια στο ίδιο το σύστημα, ακόμα και αν αυτές οι δομές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μείζονος σημασίας κοινωνικά προβλήματα [….]

Αλληλεγγύη στην Κοινότητα

των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

28/11/2022

Με αφορμή τη σύλληψη ενός συντρόφου από την «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία, έγινε επιδρομή στη Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας στις 22 Νοεμβρίου και μετά από μια δεύτερη επιχείρηση από τις αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 79 άτομα. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ενώ υπήρχε συνέλευση μελών της Κοινότητας των Προσφυγικών (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ) και αλληλέγγυων στο στέκι της κατειλημμένης γειτονιάς και οι συλλήψεις έγιναν μετά από ένα όργιο βίας αφού υπήρξε αντίδραση και αντίσταση από τις παραβρισκόμενες/ους συντρόφισσες/ους.

Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας είναι μια Κοινότητα Αγώνα, δραστήρια πολιτικά, με αντικρατικές και αντικαπιταλιστικές αντιλήψεις και λειτουργεί με όρους αμεσοδημοκρατικούς, χωρίς ιεραρχία. Στο συγκρότημα της κοινότητας διαμένουν εκατοντάδες άτομα, συντρόφισσες/οι, οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες από την Αφρική, το Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία, το Κουρδιστάν, οικογένειες με παιδιά.

Εντός της κοινότητας δραστηριοποιείται γυναικεία ομάδα/δομή κατά της πατριαρχίας και του σεξισμού με συνέλευση για τα ιδιαίτερα ζητήματα των γυναικών της κοινότητας και γυναικείο καφέ. Στην Κοινότητα των Προσφυγικών λειτουργούν πέρα από το αυτοοργανωμένο καφέ, δομή για την προσφορά ρούχων, συλλογική κουζίνα που συνεργάζεται με την ομάδα αλληλεγγύης αστέγων, δομή αυτοοργανώμενου φούρνου που συλλογικά παρασκευάζει καθημερινά μεγάλες ποσότητες ψωμιού για τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν στην κοινότητα και όχι μόνο, ενώ λειτουργεί δομή συλλογικού ίντερνετ και δομή εκμάθησης ξένων γλωσσών και ελληνικών.

Σημαντική είναι η δομή του παιδικού στεκιού για τις άμεσες και σημαντικές ανάγκες επιβίωσης των παιδιών που ζουν στην Κοινότητα των Προσφυγικών. Και αν δεν υπήρχε αυτός ο κοινωνικός χώρος, αυτά τα παιδιά το πιο πιθανό είναι ότι θα είχαν καταλήξει στις «γνωστές δομές» των ιδιωτικών ΜΚΟ που όλοι τώρα παρακολουθούμε τι βιώνουν εκεί μέσα: κακοποιήσεις, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί κλπ. Η κοινότητα επίσης συνεργάζεται με την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία (ομάδα Ψ), με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων της κατειλημμένης γειτονιάς και την αντιμετώπιση προβλημάτων, ειδικά των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η Κοινότητα Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένα είδος απελευθερωμένου κοινωνικού εδάφους και γι αυτό, όπως αρκετές καταλήψεις τα τελευταία 3, 5 χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της κατασταλτικής επίθεσης του κράτους στα πλαίσια της πολιτικής του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης της ΝΔ που στοχεύει στην εξάλειψη οποιασδήποτε αυτοοργανωμένης κοινότητας αγώνα, οποιασδήποτε κοινότητας που δεν ελέγχει το ίδιο το κράτος, που αντιστέκεται και στρέφεται ενάντια στο ίδιο το σύστημα, ακόμα και αν αυτές οι δομές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μείζονος σημασίας κοινωνικά προβλήματα.

Μέσα σε μια εποχή ζόφου όπως η σημερινή, όπου η φτώχεια, η εξαθλίωση, η οικολογική καταστροφή, ο κρατικός ολοκληρωτισμός, η καπιταλιστική βαρβαρότητα, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, η σεξουαλική και όχι μόνο κακοποίηση των παιδιών, έχουν γίνει κανονικότητα, η ύπαρξη κοινοτήτων αγώνα που ξεφεύγουν από τα όρια του κράτους και του κεφαλαίου και προωθούν την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, τον κοινοτισμό, είναι αναγκαία και επιτακτική. Γι’ αυτό στέλνουμε μέσα από τη φυλακή στις συντρόφισσες/ους της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών τους θερμούς χαιρετισμούς μας, την αλληλεγγύη μας και τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

Τα φυλακισμένα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα

Πολα Ρούπα – Νίκος Μαζιώτης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *