Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δικαίωσε τον Δ. Κουφοντίνα

https://athens.indymedia.org/post/1622406/

 

από αλληλέγγυος

07/12/2022 8:52 μμ.

 

Με την υπ’αριθµ. 4/2022 απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούµενο από τους Προέδρους των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συµβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και από µέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νοµικών Σχολών της χώρας, έκανε δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δηµήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της παράνοµης µεταγωγής του στο Δοµοκό, µε επίκληση αναρµοδιότητας, δεν ήταν σύννοµη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Των συνηγόρων του Δηµήτρη Κουφοντίνα

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Με την υπ’αριθµ. 4/2022 απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούµενο από τους Προέδρους των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συµβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και από µέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νοµικών Σχολών της χώρας, έκανε δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δηµήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της παράνοµης µεταγωγής του στο Δοµοκό, µε επίκληση αναρµοδιότητας, δεν ήταν σύννοµη. Και κατόπιν αυτού, ανέπεµψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαµίας, το οποίο καλείται ξανά να ερευνήσει την νοµιµότητα των πράξεων της Γενικής Γραµµατέως Αντεγκληµατικής πολιτικής, ως καθ’ υλην αρµόδιο, σύµφωνα µε την απόφαση του ΑΕΔ.

Ειδικότερα η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε το δηµόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά στις αρχές του 2021, οπότε ο Δηµήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε µία µακρά απεργία πείνας, όταν µεταφέρθηκε εκτάκτως από τις αγροτικές φυλακές, όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δοµοκού, φυλακές (υψίστης) ασφαλείας, µε υπερσυνωστισµό και µε συνθήκες διαβίωσης τιµωρητικά δυσµενέστερες για τον κρατούµενο, που συµπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισµού, χωρίς ποτέ να δηµιουργήσει οποιοδήποτε πρόβληµα που να δικαιολογεί την µετακίνηση του.

Η µεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόµου της παρούσας κυβέρνησης µε τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραµονής του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόµος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούµενο, εξ ου και στις φυλακές επονοµάστηκε «νόµος Κουφοντίνα». Σύµφωνα µε τις διατάξεις του, κρατούµενοι στις αγροτικές φυλακές που δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθµίσεων, έπρεπε να µεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν.

Σε εφαρµογή των διατάξεων αυτών ο Δηµήτρης Κουφοντίνας έπρεπε να επιστρέψει στην υπόγεια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς ποτέ να δηµιουργήσει οποιοδήποτε πρόβληµα σε συγκρατούµενους, εργαζόµενους ή την διεύθυνση).

Ο κρατούµενος, όµως, παρά τις διατάξεις αυτές, µεταφέρθηκε στο Δοµοκό, µε εντολή της Γεν. Γραµµατέως Αντεγκληµατικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, η οποία µάλιστα µε προφορικές της δηλώσεις και µε επίσηµα έγγραφα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο κρατούµενος είχε µεταχθεί προηγουµένως στον Κορυδαλλό.

Κατόπιν αυτού ο Δηµ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε πλέον των 60 ηµερών και τον κατέστησε ανάπηρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του, προκαλώντας µόνιµες βλάβες και καταδικάζοντάς τον σε µυϊκή ατροφία και κινητική ανικανότητα.

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριµελές Πληµ/κείο Λαµίας, το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει την νοµιµότητα της µεταγωγής, κηρύσσοντας εαυτό αναρµόδιο.

Απορρίφθηκε, εξάλλου, και η αίτηση που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης, µε το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι προσέφυγαν, κατόπιν των ανωτέρω, στο Συµβούλιο της Επικρατείας µε αίτηση ακύρωσης των παράνοµων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραµµατέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρµόδιο, θεωρώντας ότι η υπόθεση υπάγεται στην αρµοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου µε αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης αρµοδιοτήτων.

Ηδη µε την άνω απόφασή του, το ΑΕΔ έκανε δεκτή την αίτηση.

Ειδικότερα, µε την απόφαση του αυτή, κρίθηκε επί των νοµικών ζητηµάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρµόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρµοδιοτήτων, σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή από βουλεύµατα, καθώς µία διαφορετική ερµηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση µε το δικαίωµα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγµατος και 6 της ΕΣΔΑ, και β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται µε την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειµένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Και µε τις κρίσεις αυτές παρέπεµψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάµιας, ως τοπικά αρµόδιο για τις φυλακές Δοµοκού, υποχρεωµένο να κρίνει την νοµιµότητα α) της απόφασης της Γεν. Γραµµατέως Αντ/κής Πολιτικής µε την οποία διατάχθηκε η µεταγωγή του Δηµ. Κουφοντίνα στο Δοµοκό, β) της ίδιας της υλικής πράξης της µεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούµενου για την µεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του Δηµήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της µακράς δικαστικής µάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από µερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, µε µόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριµένου κρατούµενου.

Εκ των συνηγόρων της υπόθεσης

Ιωάννα Κούρτοβικ

Δηµήτρης Σαραφιανός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *