Απεργία πείνας αλληλεγγύης απέναντι στις εκδικητικές μεταγωγές

https://athens.indymedia.org/post/1622769/

 

από Λάμπρος Βουγιουκλάκης Φώτης Δασκαλάς

24/12/2022 12:19 μμ.

Απεργία πείνας αλληλεγγύης απέναντι στις εκδικητικές μεταγωγές

Στις 28/10/22 ξεκίνησε σε πολλές φυλακές της Ελλάδος η κινητοποίηση των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Ένας κώδικας που εξαφανίζει εντελώς κάθε είδους αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσα στα κολαστήρια της δημοκρατίας, καταργώντας τους δήθεν πετυχημένους θεσμούς που “βοηθούν” στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και ενισχύει χωρίς πλέον προσχήματα πρακτικές βασανισμού, επιβολής και ελέγχου νομιμοποιώντας τα μέσα επίτευξης τους. Από μεριά μας ως αναρχικοί και φυλακισμένοι αγωνιστές, παρότι δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη και ούτε στοχεύουμε σε καλούς νόμους και φυλακές πάρα μόνο στην καταστροφή τους, δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά τις συνθήκες ομηρίας μας αλλά και χιλιάδων άλλων αποκλεισμενων, να μας είναι αδιάφορο και να μην μας βρίσκει έτοιμους απέναντι στην νέα κατασταλτική επιχείρηση εντός των τοίχων.

Αυτούς τους δύο μήνες αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε από το κράτος είναι απειλές, στοχοποίηση από την διοίκηση, αλλά πάνω από όλα την απόλυτη αποσιωποίηση του καθημερινού αγώνα που δημιουργήθηκε και κλιμακώθηκε για να εδραιωθεί η φωνή της αντίστασης των κρατουμένων.

Στις 22/11/22 ο σύντροφος Κώστας Δημαλέξης συλλαμβάνεται από μπάτσους της κρατικής μέσα σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταστολής στην γειτονιά των κατειλημμένων προσφυγικών. Διώκεται για συμμετοχή στην ομάδα χιλιάδες ήλιοι της νύχτας και μέσα σε ένα κλίμα τρομολαγνείας προφυλακίζεται στον Κορυδαλλό. Από εκείνη την στιγμή ξεκινάει και η εντός φυλακής απομόνωση του, αυτή την φορά από τους υπόλοιπους αναρχικούς, με αρχικό ξεδιάντροπο πρόσχημα την 6η Δεκέμβρη ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης του ’08 και εν συνεχεία ένα κείμενο καταγγελίας κάποιων συντρόφων που ακολούθησε και ο φόβος τους για την δημιουργία οργανωμένου πυρήνα αναρχικών εν μέσω κινητοποιήσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα γνωστοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη της Σακελλαροπούλου στο “σχολείο” της φυλακής Κορυδαλλού και ενώ δύο μήνες το Υπουργείο δεν έχει δώσει καμία σημασία θα γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμη επικοινωνιακού τρικ με την χριστουγεννιάτικη φιέστα και την παρουσία μεταξύ άλλων της Κεραμέως και του Οικονόμου.

Μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τους εχθρούς του λαού που δεν ήρθε μόνη της. Στις 19/12/22 μια μέρα πριν την γιορτουλα, πάνοπλοι μπάτσοι απήγαγαν τον σύντροφο Θάνο Χατζηαγγελου όπου θα βρεθεί πρώτα στο μεταγωγών της Θεσσαλονίκης και έπειτα στις φυλακές Νιγρίτας. Η μεταγωγή του ειναι σε απόλυτη σύνδεση με τον αγώνα τον φυλακισμένων στον οποίο στάθηκε με αξιοπρέπεια και στοχοποιήθηκε για αυτό. Λίγες μέρες μετά θα έχει την ίδια μεταχείριση και ο σύντροφος Κώστας Δημαλέξης, απαγωγή και θα μεταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες στις φυλακές Τρικάλων. Οι διαταγές ήρθαν από την κεντρική επιτροπή μεταγωγών (ΚΕΜ) χωρίς αιτιολόγηση.

Η ΚΕΜ συγκρότησε με κοινή απόφαση του υπουργού Προ.Πο. και Δικαιοσύνης. Είναι τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προ.Πο., τον επόπτη αντιεισαγγελέα εφετών των φυλακών Κορυδαλλού και τον πρόεδρο του κεντρικού επιστημονικού Συμβουλίου φυλακών (θέση που αποκτά απευθείας από τον υπουργό Προ.πο. όπως και οι αναπληρωτές του). Με την τροποποίηση του άρθρου 9ν 2776/1996 στο νέο σωφρονιστικό κώδικα ο υπουργός Προ.Πο. και γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής μπορούν να παραγγείλουν μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας, την δημόσια τάξη ή πιθανή διασάλευση της ασφάλειας του καταστήματος. Μια επιτροπή επανδρωμένη από τσιράκια των μπάτσων αποφασίζει σε ποια φυλακή θα ξυπνήσεις την επόμενη μέρα. Η μεταγωγή των συντρόφων είναι ξεκάθαρα εκδικητική και τιμωρητικη προς τους ιδιους αλλά και μια προσπάθεια τρομοκράτισης των υπόλοιπων αναρχικών καθώς και όσων κρατουμένων αγωνίζονται. Αυτό που ξεχνάει το κράτος είναι ότι η δική μας επαναστατική ηθική διαφέρει εκ διαμέτρου από την δική τους ηθική της εκμετάλλευσης. Η αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο όπλο μας και δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε κανένα σύντροφο μόνο στα χέρια και στις ορέξεις του κράτους.

Από σήμερα λοιπόν ξεκινάμε απεργία πείνας αλληλεγγύης στον ήδη απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου από 19/12 και απαιτούμε: την άμεση επιστροφή των δύο συντρόφων στη φυλακή Κορυδαλλού και σε πτέρυγες όπου δεν θα βρίσκονται σε άτυπη πολιτική απομόνωση. Την άμεση δικαίωση όλων των αιτημάτων του αγώνα των κρατουμένων στις ελληνικες φυλακές ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Λάμπρος Βουγιουκλάκης

Φώτης Δασκαλάς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *