Για τη Γάζα – Δημήτρης Κουφοντίνας

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/408434_gia-ti-gaza

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Gaza-Bureij refugee camp

AP Photo/Hatem Moussa

 

 19.10.23 16:00

 

 

Οι Παλαιστίνιοι έχουν να θυμούνται μόνο μια ζωή ασφυκτικής πίεσης και συνεχών διωγμών, με τη συνεχή προέλαση των εποίκων που διαλύουν τα παλαιστινιακά χωριά, ξεριζώνουν τις ελιές, αρπάζουν τα χωράφια, γκρεμίζουν τα σπίτια, τους φυλακίζουν στην ίδια τους τη χώρα, κλείνουν χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές χωρίς δίκη επί δεκαετίες, τους βασανίζουν οι έποικοι, τους βασανίζει θεσμικά και το κράτος, τους «βγάζει τα μάτια», όπως γράφει ο Γκιντεόν Λεβί.

Αλήθεια, τι περιμέναμε; λέει ο Ισραηλινός συγγραφέας και αρθρογράφος Γκιντεόν Λεβί στη μεγάλη εφημερίδα Haaretz, όπου αναλύει πολύ καθαρά γιατί η οργή φούντωσε και ξεχείλισε από την ασφυκτικά περικυκλωμένη Γάζα μέσα από τη ρωγμή που άνοιξε στον πανάκριβο τοίχο η παλιά μπουλντόζα «που κάπνιζε».

«Πίσω από όλα αυτά τα ψέματα, η ισραηλινή αλαζονεία, η ιδέα ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα, ότι δεν θα τιμωρηθούμε» | Γκιντεόν Λεβί, εφημερίδα Haaretz, 9.10.2023

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα όλα τα κόμματα του αστικού τόξου και οι τηλεοπτικοί αναλυτές έσπευδαν να ευθυγραμμιστούν με αυτά «τα ψέματα και την αλαζονεία» του ισραηλινού κράτους που περιγράφει ο Λεβί. Ομως τόση ταύτιση με την ισραηλινή προπαγάνδα, τόσο κοντή και επιλεκτική μνήμη; Ξέχασαν ότι εδώ και 75 χρόνια τέσσερις συνεχόμενες γενιές Παλαιστινίων μεγάλωναν (όσοι πρόλαβαν να μεγαλώσουν) κάτω από τη σιδερένια σιωνιστική μπότα, αυτό το καθεστώς που ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ ορίζει ως δομή εποικιστικής αποικιοκρατίας. Οι Παλαιστίνιοι έχουν να θυμούνται μόνο μια ζωή ασφυκτικής πίεσης και συνεχών διωγμών, με τη συνεχή προέλαση των εποίκων που διαλύουν τα παλαιστινιακά χωριά, ξεριζώνουν τις ελιές, αρπάζουν τα χωράφια, γκρεμίζουν τα σπίτια, τους φυλακίζουν στην ίδια τους τη χώρα, κλείνουν χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές χωρίς δίκη επί δεκαετίες, τους βασανίζουν οι έποικοι, τους βασανίζει θεσμικά και το κράτος, τους «βγάζει τα μάτια», όπως γράφει ο Λεβί. Να σκοτώνουν τα παιδιά τους σε μια συστηματική γενοκτονία.

Αυτή η ευθυγράμμιση με το ισραηλινό κράτος της εποικιστικής αποικιοκρατίας που καταλαμβάνει εδάφη εκδιώκει τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς, εποικίζει σε τεράστιες, ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις, τελικά καθαγιάζει εμμέσως τους εποικισμούς του τουρκικού κράτους στις γειτονικές του χώρες και ιδιαίτερα στην ίδια την Κύπρο.

Ομως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα στο πεδίο με την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Μ. με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η οποία εμπλέκει τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους, όχι μόνο για την εξόντωση των Παλαιστινίων, αλλά και για την αναδιάταξη του χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Είναι πραγματικά ανατριχιαστική η υιοθέτηση από την κυβέρνηση Μ. της ιδεολογικής βάσης του αποικιοκρατικού ρατσισμού με δηλώσεις του τύπου «εμείς είμαστε με τον πολιτισμό», χαρακτηρίζοντας έτσι τους Παλαιστίνιους και τους Αραβες απολίτιστα και κατώτερα έθνη και νομιμοποιώντας το νεοαποικιοκρατικό δικαίωμα της επέμβασης από τα «ανώτερα έθνη». Μια επέμβαση κατά των αραβικών λαών στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ήδη, όχι μόνο μέσα από το πλέγμα των αμερικανικών βάσεων, αλλά και άμεσα με τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών πλοίων στον αποκλεισμό του Λιβάνου, που είναι ήδη μια πολεμική ενέργεια, καθώς και με την ένταξη των πολεμικών μέσων της χώρας στην αμερικανική αρμάδα που σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή. Αδιαφορώντας πλήρως για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για τον ελληνικό λαό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *