Ανακοίνωση του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας για το Παλαιστινιακό

 

https://athens.indymedia.org/post/1627141/

από Αναρκυπ

20/10/2023 5:14 μμ.

 

KCK:Το παλαιστινιακό και το κουρδικό ζήτημα μπορούν να επιλυθούν μόνο με την υπέρβαση της νοοτροπίας του έθνους-κράτους

KCK:Το παλαιστινιακό και το κουρδικό ζήτημα μπορούν να επιλυθούν μόνο με την υπέρβαση της νοοτροπίας του έθνους-κράτους

Χιλιάδες άνθρωποι τόσο από τον ισραηλινό όσο και από τον παλαιστινιακό λαό έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς και στις επακόλουθες επιθέσεις που εξαπέλυσε το ισραηλινό κράτος εναντίον των Παλαιστινίων, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αμοιβαίες επιθέσεις κατέληξαν σε μια πλήρη σφαγή. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και θλιμμένοι για την κατάσταση αυτή. Ως Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας τόσο στον παλαιστινιακό αραβικό λαό όσο και στον εβραϊκό λαό του Ισραήλ. Όχι μόνο όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά και τα σενάρια που συζητούνται για το μέλλον είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Πρόκειται για εξαιρετικά λανθασμένες συμπεριφορές που βαθαίνουν τα προβλήματα και οδηγούν στη σφαγή λαών. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα αυτές οι συμπεριφορές και να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Όπως οι μέθοδοι της Χαμάς είναι λανθασμένες, έτσι και η στάση του ισραηλινού κράτους είναι απαράδεκτη. Το ισραηλινό κράτος πρέπει να τερματίσει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό της Γάζας και να μην καταφύγει με κανένα τρόπο στη βία εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Το παλαιστινιακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τη βία, αλλά με τη δημοκρατία και την αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η βίαιη προσέγγιση θα βαθύνει μόνο τα προβλήματα. Η πικρή εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες είναι το αποτέλεσμα της ώθησης του Παλαιστινιακού προβλήματος σε μια άλυτη κατάσταση. Η αιτία γι’ αυτό είναι το ίδιο το πρόβλημα. Αν κάποιος είναι πραγματικά ενοχλημένος από αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί στη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Κάθε βήμα που θα γίνει, κάθε στάση που θα ληφθεί χωρίς να συζητηθεί η λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού θα οδηγήσει στην εμβάθυνση των προβλημάτων. Το εκατοντάχρονο παλαιστινιακό ζήτημα έχει αποδείξει αυτό το γεγονός ξανά και ξανά.

Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία μιας προσέγγισης στο πλαίσιο ενός “δημοκρατικού έθνους” από τον ηγέτη Apo [Abdullah Öcalan] για την επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Η κρατικιστική νοοτροπία είναι η ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα. Από την ιστορία μέχρι σήμερα, καθώς η κρατικιστική νοοτροπία έχει αναπτυχθεί, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί. Το γεγονός ότι το κράτος γεννήθηκε πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή παίζει καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι τόσο πολυάριθμα και βαθιά ριζωμένα. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα βάθυναν ακόμη περισσότερο με τη μεταφορά του συστήματος του έθνους-κράτους που ανέπτυξε η καπιταλιστική νεωτερικότητα στη Μέση Ανατολή. Όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ζητήματος, πηγάζουν από τη νοοτροπία του έθνους-κράτους. Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει επίσης τις ρίζες της στη νοοτροπία του έθνους-κράτους. Όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα το κουρδικό ζήτημα και το παλαιστινιακό ζήτημα, μπορούν να επιλυθούν μόνο με την υπέρβαση της νοοτροπίας του έθνους-κράτους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η λανθασμένη πορεία στη Μέση Ανατολή.

Αν πρόκειται να υπάρξει πραγματική αλλαγή στη Μέση Ανατολή, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υπέρβαση της νοοτροπίας του έθνους-κράτους, με την ανάπτυξη του συστήματος του Ηγέτη Άπο για το “δημοκρατικό έθνος” που βασίζεται στη συνύπαρξη, την ισότιμη και κοινή ζωή των λαών και, σε αυτή τη βάση, με τη δημοκρατική επίλυση των προβλημάτων του κουρδικού και του παλαιστινιακού λαού. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τη δημιουργία περισσότερων κρατών, όπως συχνά λέγεται. Αντίθετα, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την ενίσχυση της κοινωνίας, την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την ανάπτυξη μιας ζωής σύμφωνα με τη ζωή του “δημοκρατικού έθνους” που βασίζεται στην ελεύθερη, ισότιμη, δημοκρατική αυτοδιοίκηση και βούληση των λαών. Έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα τόσο του εβραϊκού όσο και του παλαιστινιακού λαού.

Η Ιερουσαλήμ, η οποία θεωρείται ιερή από τρεις θρησκείες, και η αρχαία παλαιστινιακή και ισραηλινή γεωγραφία μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε ελευθερία και ειρήνη με αυτό το μοντέλο. Διαφορετικά, τα μοντέλα των εθνών-κρατών οδηγούν αναπόφευκτα σε συγκρούσεις, πολέμους και αμοιβαία καταστροφή. Αυτό φαίνεται καλύτερα στην αραβοεβραϊκή πραγματικότητα. Η μόνη μέθοδος για την εξάλειψη αυτού του συγκρουσιακού και καταστροφικού διλήμματος είναι η προσέγγιση ενός “δημοκρατικού έθνους”.

Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι νόμιμος και τίποτα δεν μπορεί να αρνηθεί τη νομιμότητα αυτού του αγώνα. Ως Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό της δίκαιης υπόθεσης του παλαιστινιακού λαού. Η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι εξίσου σημαντική με το κουρδικό ζήτημα για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή. Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να δει αυτή την πραγματικότητα και, πάνω απ’ όλα, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη δημοκρατική βούληση του παλαιστινιακού λαού. Η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ζήσουν όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, και ιδιαίτερα ο εβραϊκός λαός, σε ελευθερία, ασφάλεια και ειρήνη. Από την άλλη πλευρά, η σωστή και με σεβασμό προσέγγιση των ιστορικών δραμάτων και των γενοκτονιών που βίωσε ο εβραϊκός λαός το απαιτεί απολύτως. Χωρίς λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος στη συνείδησή του και δεν μπορεί να καταδικάσει και να εξαλείψει τη μεταχείριση που έχει υποστεί. Πιστεύουμε ότι ο εβραϊκός λαός έχει αρκετή από αυτή τη συνείδηση, τη σοφία και τη θέληση. Ο εβραϊκός λαός είναι ένας από τους αρχαίους λαούς της Μέσης Ανατολής και έχει μια πολύ σημαντική θέση και συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της κοινωνικότητας της Μέσης Ανατολής. Ακριβώς όπως οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Πέρσες, οι Τούρκοι, οι Αραμαίοι κ.λπ. λαοί της Μέσης Ανατολής, ο εβραϊκός λαός έχει το δικαίωμα να ζει στη Μέση Ανατολή, στην αρχαία γεωγραφία όπου ιστορικά έχει ζήσει.

Το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση AKP-MHP δεν προσεγγίζουν το παλαιστινιακό ζήτημα με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Αντιδρούν σε αυτό εξ ολοκλήρου ως ένα ζήτημα που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Ο φασίστας αρχηγός Ταγίπ Ερντογάν προσεγγίζει το Παλαιστινιακό ζήτημα με αυτή την αντίληψη και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εφαρμόσει την πολιτική του για τη γενοκτονία των Κούρδων. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ενδιαφέρονται για το παλαιστινιακό ζήτημα. Διαφορετικά, σίγουρα δεν είναι ολόψυχα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αν το τουρκικό κράτος και ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ειλικρινείς σε αυτά που λένε, πρώτα απ’ όλα δεν θα προσέγγιζαν έτσι τους Κούρδους και θα έλυναν το κουρδικό ζήτημα.

Όπως δεν μπορεί κανείς να είναι σωστός και δημοκρατικός στο Ισραήλ χωρίς να δει και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορεί να είναι σωστός και δημοκρατικός στην Τουρκία χωρίς να δει την κουρδική πραγματικότητα, χωρίς να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και χωρίς να στηρίξει τον αγώνα του κουρδικού λαού. Ειδικότερα, κανείς δεν μπορεί ποτέ να σταθεί στο πλευρό του δίκαιου αγώνα των άλλων. Η προσέγγιση του κουρδικού λαού και του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία είναι σαν ένα χαρτί ηλιοτρόπιου. Είναι απολύτως αδύνατο για όσους βλέπουν τους Κούρδους και τις Κούρδισσες με σκοτεινά πρόσωπα ή τους αγνοούν να προσεγγίσουν σωστά τους άλλους και να σταθούν δίπλα τους. Αν αυτό επιχειρείται, τότε υπάρχει μεγάλη διαστρέβλωση και υποκριτικό ψέμα. Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση AKP-MHP και ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία πλευρά, υποτίθεται ότι λέει ότι οι επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ είναι άδικες και τις καταδικάζει. Αλλά από την άλλη, στην ίδια ομιλία, μιλάει με μίσος για το πώς θα επιτεθεί ακόμα περισσότερο στους Κούρδους και θα σκοτώσει περισσότερους Κούρδους. Αυτό δεν είναι υποκριτική ανεντιμότητα και εξαπάτηση του κόσμου; Αυτά είναι σίγουρα κροκοδείλια δάκρυα. Πώς μπορεί κανείς να μιλάει για το τι συμβαίνει στη Γάζα και τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, όταν αυτό που γίνεται στη Ροζάβα είναι προφανές και θα συνεχιστεί; Στις αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού κράτους κατά της Ροζάβα, βομβαρδίστηκε ολόκληρο το σύστημα υποδομών της περιοχής. Χτυπήθηκαν φράγματα, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πετρελαιοπηγές, αποθήκες εφοδιασμού και πολλές άλλες εγκαταστάσεις. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτοί που το κάνουν αυτό στον κουρδικό λαό δεν μπορεί να αναμένεται να είναι ειλικρινείς απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στις επιθέσεις και τις σφαγές του κράτους και της κυβέρνησης AKP-MHP εναντίον των Κούρδων και της Ροζάβα, και όσοι το θεωρούν αυτό σωστό και το υποστηρίζουν, δεν μπορούν να έχουν πραγματική προσέγγιση. Τα δάκρυα που χύνουν αυτές οι ομάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κροκοδείλια δάκρυα του Ταγίπ Ερντογάν. Ίσως δεν έχουν επίγνωση του πώς φαίνονται, αλλά όλοι στον κόσμο εκτός από αυτούς γνωρίζουν πολύ καλά πώς φαίνονται.

Το KCK,  Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων αποτελεί την οργάνωση ομπρέλα όλων των κοινοτήτων και οργανώσεων του Κινήματος.

https://anfenglishmobile.com/news/kck-the-palestinian-and-kurdish-question-can-only-be-solved-by-overcoming-the-nation-state-mentality-69794

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *