Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ,Ο ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

https://anarchypress.wordpress.com/2023/10/28/%ce%b7-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-%ce%ba/#more-42863

 

 

«Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα».

Δήλωση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ

«Είμαστε στο αποκορύφωμα ενός αγώνα για την ύπαρξή μας».

Διάγγελμα Νετανιάχου 25 Οκτωβρίου

Αργοπεθαίνωντας στην Γάζα.

Θ’ αφανίσουμε, θα καταστρέψουμε, θα κομματιάσουμε, θα σκοτώσουμε.

Μ’ αυτές τις λέξεις ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις τους, μ’ αυτές τις λέξεις προσδιορίζεται η έννοια της «αυτοάμυνας», ο εφιάλτης εκατομμυρίων παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Δυτική Όχθη.

Θηριώδη χαρακτηρίζουν ανταποκριτές του BBC τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια της νύχτας που προκάλεσαν μια κόλαση φωτιάς «σε δρόμους, κυβερνητικά κτήρια, υπαίθριες εκτάσεις, την παραλία» δυτικά και βόρεια της Γάζας, ενώ την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός καλεί εκ νέου σε εκκένωση της βόρειας Γάζας: «Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας: «Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο».

 

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ρίχνουν συνεχώς φυλλάδια από μαχητικά αεροσκάφη προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι η πόλη της Γάζας είναι πλέον «πεδίο μάχης»: «Προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: Το κυβερνείο της Γάζας (Πόλη της Γάζας) έχει γίνει πεδίο μάχης. Τα καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην επαρχία της Γάζας δεν είναι ασφαλή».

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα στις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650, των τραυματιών τους 19.450 σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά των ισραηλινών έχουν καταγραφεί 1400 νεκροί και 229 όμηροι.

Στην Λωρίδα της Γάζας τα αποθέματα καυσίμων στα Νοσοκομεία και στα καταφύγια, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, τελειώνουν, τα αρτοποιεία κλείνουν, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα φάρμακα τελειώνουν, τα τρόφιμα και το νερό σπανίζουν και τα λύματα έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας, κομματιασμένοι άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, παγιδευμένοι ικετεύουν για βοήθεια.

Χθες (27-10) ο Φίλιπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους Παλαιστινίους, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Την ώρα που μιλάμε, άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, ενώ οι δρόμοι έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα. Η Γάζα στραγγαλίζεται» και ο λαός της αισθάνεται αποξενωμένος και εγκαταλελειμμένος».

Ο Λαζαρινί εξήγησε ότι παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα νέων γραμμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει επιτραπεί μόνο σε μια «χούφτα κομβόι βοήθειας», διευκρινίζοντας ότι «Πολλοί από εμάς είδαμε σε αυτά τα φορτηγά μια αχτίδα ελπίδας», αλλά ήταν ένας αντιπερισπασμός – τίποτα περισσότερο από ψίχουλα».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 130 μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στα νοσοκομεία της περιοχής. Με δήλωσή της στο Associated Press η οργάνωση «Ιατρική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» κάνει έκκληση για άμεση και επαρκή είσοδο καυσίμων στη Γάζα για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. «Ο κόσμος δεν μπορεί απλά να κοιτάει, ενώ τα μωρά αυτά πεθαίνουν στην πολιορκία της Γάζας. Εάν αποτύχουμε είναι σα να καταδικάζουμε τα μωρά αυτά σε θάνατο», αναφέρει η Μέλανι Γουόρντ, επικεφαλής της οργάνωση.

 

Το Ισραηλινό κράτος συνεχίζει, λοιπόν, να διατάζει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας να το εγκαταλείψουν, ενώ σύμφωνα και με τον ίδιο τον ΟΗΕ κανένα μέρος της Γάζας δεν είναι ασφαλές.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνιμ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Σημειωτέον ότι ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στις 23 Μαρτίου 2022 ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) Michael Lynk υπέβαλε έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στα ΚΠΕ ισοδυναμεί με απαρτχάιντ. Ο Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε δηλώσει τότε ότι : «Τα ευρήματα του Ειδικού Εισηγητή αποτελούν μια σημαντική και έγκαιρη προσθήκη στην αυξανόμενη διεθνή συναντίληψη ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα καταπίεσης με φυλετικά κίνητρα κατά των Παλαιστινίων, το οποίο έχει σχεδιαστεί ρητά για να διατηρεί την εβραϊκή ισραηλινή κυριαρχία και διατηρείται μέσω της διάπραξης σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αποκαλούν την κατάσταση απαρτχάιντ εδώ και χρόνια, και η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο για την αναγνώριση της βιωμένης πραγματικότητας εκατομμυρίων Παλαιστινίων.Το Ισραήλ την ίδια περίοδο είχε  εντείνει τις προσπάθειές του να λογοκρίνει και να απαξιώσει την χρήση της λέξης απαρτχάιντ».

Μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η έκθεση της οργάνωσης Save the Children (Σώστε Τα Παιδιά), όπου το 2023 χαρακτηριζόταν το πιο φονικό έτος για τα παιδιά στην Παλαιστίνη, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο τα δημοσιεύματα έκαναν απολογισμούς για τους δεκάδες νεκρούς σε αλλεπάλληλες επιδρομές Ισραηλινών μέσα στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην Τζενίν και την ένταση της επιβολής ενός σκληρότερου απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, ιδίως με την εφαρμογή αναγνώρισης με την ίριδα του ματιού στους μεθοριακούς ελέγχους κλπ.

 

Χθες (27-10) η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, απαιτώντας πρόσβαση της βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων μέσω ψηφίσματος που συνέταξαν τα αραβικά κράτη. Το ψήφισμα πέρασε με 121 ψήφους, 14 κατά -μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ,- ενώ 44 ήταν οι αποχές μεταξύ των οποίων 14 κράτη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων του ελληνικού και του κυπριακού κράτους. Πρόκειται φυσικά για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο συντάθηκε από αραβικά κράτη και καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία», σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Δεν είναι άγνωστο, ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έχουν την αξία ενός κουρελόχαρτου, είτε τα υπογράφουν κράτη πλειοψηφώντας, είτε αντίθετα άλλα κράτη ψηφίζουν αρνητικά ή απέχουν. Η πολιτισμένη Δύση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να προσυπογράφει, όπως συνηθίζει άλλωστε, και να νομιμοποιεί τις θηριωδίες του ισραηλινού κράτους επικαλούμενη το «δικαίωμα» του ισραηλινού κράτους στην «αυτοάμυνα», ζητώντας από τους μακελάρηδες να επιδείξουν δήθεν «αναλογικότητα» στις φρικώδεις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση». Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει ότι είναι «ενωμένη για την υπεράσπιση των αξιών και των αρχών μας» καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» και επισημαίνοντας, ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί ότι υπάρχει ανθρωπιστική πρόσβαση. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού».

Μ’ άλλα λόγια από την στιγμή που η Χαμάς αναγορεύεται ως το απόλυτο κακό μετά τις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων την 7η Οκτωβρίου, η Δύση έχει λυμένα τα αιματοβαμμένα χέρια του ισραηλινού κράτους και οι συνήθεις Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν τας χείρας τους.

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Πόντιοι Πιλάτοι αποδεικνύονται για μιαν ακόμη φορά και τα αραβικά κράτη, που δήθεν καταγγέλλουν την επιχείρηση εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων από την Λωρίδα της Γάζας, αρνούμενοι μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση να τους δεχθούν στα εδάφη τους, μη πράττοντας οτιδήποτε για να σταματήσουν τις θηριωδίες του ισραηλινού κράτους. Δεν χρειάζεται μάλλον να πούμε ότι για την τύχη των εκατοντάδων ομήρων δεν ενδιαφέρονται στην πράξη στο ελάχιστο οι μεγάλοι ανθρωπιστές και εκφραστές των «αρχών και ιδανικών» της Δύσης.

Φοβόμαστε, ότι η «συνέχεια» θα είναι  ανάλογη του σφοδρού ανταγωνισμού μεγάλων δυτικών και μη κρατών, αλλά και περιφερειακών «παικτών», σε Δύση και Ανατολή, που διαγκωνίζονται για μια θέση στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» της νέας παγκόσμιας τάξης, που μεταβάλλεται σε συνθήκες που τουλάχιστον παραπέμπουν σε εκείνες του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

Αυτή η «συνέχεια», δυστυχώς, θ’ αφήσει πίσω στην «νέα» Μέση Ανατολή μιαν ακόμη «θλιμμένη χώρα» μ’ «απέθαντο  πόνο», δάκρυα και αίμα και εκατομμύρια ανθρώπους για μιαν ακόμη φορά ξεριζωμένους…

28-10-2023

Συσπείρωση Αναρχικών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *