23 Αφγανοί ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και επαναπροωθήθηκαν έξω από τη Λέσβο

https://athens.indymedia.org/post/1627722/

 

από Le Père Duchesne

20/11/2023 4:56 πμ.

 

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της οργάνωσης καταγραφής των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο Aegean Boat Report, σχετικά με την επαναπροώθηση 23 Αφγανών προσφύγων που έγινε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023.

Τόμυ Όλσεν

19 Νοεμβρίου

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου, στις 07.30, σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής σταμάτησε σε απόσταση 100 μέτρα από τη στεριά ανατολικά του Κόρακα, βόρεια της Λέσβου, μια βάρκα που μετέφερε 23 Αφγανούς, κυρίως οικογένειες με παιδιά.

Στο βίντεο, που τράβηξε ένας από τους επιβάτες, διακρίνονται καθαρά οι γκρεμοί του Κόρακα στη δεξιά πλευρά. Μπορούμε επίσης να δούμε ένα μικρό λευκό κτίριο στα αριστερά στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα του βίντεο, είναι το εκκλησάκι “Άγιος Θεόδωρος”. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού τραβήχτηκε αυτό το βίντεο, οποιοσδήποτε ντόπιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι ανατολικά του Κόρακα, βόρεια της Λέσβου.

Οι μασκοφόροι χρησιμοποίησαν γάντζους βάρκας με σιδερένιες άκρες για να καταστρέψουν τη μηχανή, χτυπώντας και τραυματίζοντας στην πορεία αρκετούς ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος, ανάμεσά τους έναν ηλικιωμένο άνδρα και ένα παιδί. Οι μασκοφόροι αξιωματικοί του λιμενικού δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό και συνέχισαν να χτυπούν δυνατά προς την εύθραυστη λαστιχένια βάρκα μέχρι να καταστραφεί η μηχανή.

Όλοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος ήταν τρομοκρατημένοι, ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν υστερικά, είναι απλά απίστευτο ότι τα μέλη μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής, που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, μπορούν να κάνουν τέτοιες φρικαλεότητες. Eίναι απλά αποτρόπαιο.

Η ομάδα των 23 ανδρών, γυναικών και παιδιών επιβιβάστηκε στο σκάφος της ακτοφυλακής, οι μασκοφόροι αξιωματικοί τους είπαν ότι θα τους πήγαιναν σε ένα “στρατόπεδο του ΟΗΕ”, αυτό ήταν σίγουρα ένα ψέμα.

Όταν όλοι επιβιβάστηκαν στο σκάφος της ακτοφυλακής, οι μασκοφόροι διέταξαν όλους να παραδώσουν τα τηλέφωνα, τα χρήματα και άλλα τιμαλφή τους, όσοι αρνήθηκαν ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα. Όλα τα τηλέφωνα πετάχτηκαν αμέσως στη θάλασσα, ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήθελαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν κρύβουν τα τηλέφωνά τους, φοβούμενοι τι θα τους συμβεί αν τα τηλέφωνα βρεθούν. Αυτή τη φορά ένας από αυτούς διατήρησε την ψυχραιμία του και έκρυψε το τηλέφωνο κάτω από τα ρούχα του παιδιού του, το τηλέφωνο αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να καλέσει τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωσή τους.

Η ομάδα παρέμεινε στο σκάφος του λιμενικού για σχεδόν δύο ώρες , ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος Lambro 57 ΛΣ-144, που ανήκει στην Ελληνική Ακτοφυλακή, που σταθμεύει στη Λέσβο. Ενώ επέβαιναν στο σκάφος, το σκάφος απομακρύνθηκε αργά από τη Λέσβο προς τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα. Δεν είχαν ποτέ καμία πρόθεση να μεταφέρουν κάποιον σε καταυλισμό.

Στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα έξω από το Αϊβατσίκ, το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ανάγκασε την ομάδα να επιστρέψει στη λαστιχένια βάρκα, 23 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όσοι δεν μπορούσαν να κατέβουν στη βάρκα πετάχτηκαν σε αυτήν. Όλα έγιναν με την απειλή όπλων και οι πρόσφυγες δεν είχαν άλλη επιλογή.

Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκε και η ομάδα έμεινε αβοήθητη να παρασύρεται στη μέση της θάλασσας, σε μια λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή. Οι Έλληνες λιμενικοί την είχαν βγάλει και την είχαν ρίξει στη θάλασσα. Ευτυχώς είχαν καταφέρει να κρύψουν ένα τηλέφωνο, αυτό χρησιμοποιήθηκε για να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες διάσωσης, και στις 11.05 π.μ. βρέθηκαν να παρασύρονται έξω από το Αϊβατσίκ από την τουρκική ακτοφυλακή.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Δυστυχώς όμως δεν είναι, αυτή είναι η φυσιολογική ρουτίνα που συμβαίνει κάθε μέρα σε όλο το Αιγαίο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 75.000 άνθρωποι έχουν απωθηθεί παράνομα στο Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές, στο όνομα της προστασίας των συνόρων.

Όλα αυτά έγιναν στο φως της ημέρας σε μια περιοχή που παρακολουθείται έντονα από τη Frontex. Περιέργως, κανείς δεν είδε τίποτα, καμία αναφορά δεν κατατέθηκε, όλα αναφέρθηκαν ως φυσιολογικά. Και από πολλές απόψεις είναι στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό που είναι, φυσιολογικό, επειδή αυτό συμβαίνει τώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, νύχτα και μέρα. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι φρικαλεότητες λαμβάνουν χώρα, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει.

Αυτοί οι άντρες στο σκάφος του λιμενικού δεν είναι αξιωματικοί του λιμενικού, είναι απλά εγκληματίες με σήμα. Αυτοί και τόσοι άλλοι αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού θα πρέπει να μπουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Εκεί ανήκουν. Το να κρύβονται πίσω από το “απλώς εκτελούν εντολές” δεν θα τους σώσει, γιατί γνωρίζουν ότι αυτές οι εντολές είναι παράνομες, παραβιάζοντας ευθέως το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, όλοι θα κριθούν για τα εγκλήματά τους. Ας ελπίσουμε, για το καλό της ανθρωπότητας, ότι αυτό γι΄ αυτούς τους εγκληματίες αυτό θα γίνει σύντομα και όχι αργότερα.

Stop Border Crimes

Περισσότερες σχετικές φωτογραφίες και βίντεο στην σχετική σελίδα της Aegean Boat Report: https://aegeanboatreport.com/2023/11/19/23-afghans-beaten-tortured-and-pushed-back-outside-lesvos/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *