Το κυνήγι των προσφύγων στο Αιγαίο συνεχίζεται

https://athens.indymedia.org/post/1627806/

 

 

από Le Père Duchesne

26/11/2023 12:08 μμ.

 

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της οργάνωσης παρακολούθησης των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο: Aegean Boat Report, που αποκαλύπτει μια ακόμη επαναπροώθηση Αφγανών προσφύγων, από τους οποίους 6 ήταν παιδιά, η οποία έγινε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023.

 

Αφού έπεσε το σκοτάδι την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ένα φουσκωτό σκάφος με 17 Αφγανούς, έξι από τους οποίους ήταν μικρά παιδιά, έβαλε πλώρη από την Τουρκία προς το ελληνικό νησί της Λέσβου.

Ήλπιζαν ότι θα έφταναν στο νησί μέσα σε λίγες ώρες, με την κάλυψη του σκοταδιού και ότι η ελληνική ακτοφυλακή και η Frontex, που φυλάσσουν τα σύνορα, δεν θα τους εντόπιζαν. Δυστυχώς όμως έκαναν λάθος.

Βαθιά μέσα στα ύδατα της ελληνικής επικράτειας, έξω από τη βορειοανατολική πλευρά της Λέσβου, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους πλησίασε. Ήξεραν τι τους περίμενε. Είχαν επαναπροωθηθεί αρκετές φορές, στο παρελθόν, από την ελληνική ακτοφυλακή.

Έβαλαν τα δυνατά τους για να ξεφύγουν από το σκάφος του λιμενικού, αλλά δεν είχαν καμία ελπίδα. Αρκετές φορές το σκάφος του λιμενικού, ένα Lambro 57, με αριθμό ταυτότητας ΛΣ-614, που ανήκει στην ελληνική ακτοφυλακή, σταθμευμένη στη Λέσβο, εμβόλισε το εύθραυστο φουσκωτό.

Όποιος γνωρίζει τη θάλασσα γνωρίζει ότι τέτοιοι ελιγμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε καταστροφή ενός μικρού φουσκωτού, στέλνοντας τους επιβαίνοντες στη θάλασσα. Έχουμε δει πολλές φορές αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη και απερίσκεπτη συμπεριφορά της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου άνθρωποι πνίγηκαν μετά τη βύθιση των λαστιχένιων σκαφών τους. Η ελληνική ακτοφυλακή ισχυρίστηκε ότι οι βάρκες αυτές βυθίστηκαν χωρίς τη δική της παρέμβαση και ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές, αλλά αφού το είδαμε αυτό, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι πραγματικά συνέβη. Οι επιζώντες από αυτά τα ναυάγια “προστατεύονται” από τον Τύπο, για τη δική τους “προστασία”, και δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν σε κανέναν.

Η βάρκα από καουτσούκ σταμάτησε και οι μασκοφόροι αξιωματικοί απαίτησαν να τους παραδώσουν τα τηλέφωνά τους, πράγμα που έκαναν. Κάνεις ό,τι σου λένε όταν κάποιος σε σημαδεύει με όπλο. Τα τηλέφωνα πετάχτηκαν στη θάλασσα, άλλα αντικείμενα και τιμαλφή κατασχέθηκαν.

Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ρυμούλκησε τη λαστιχένια βάρκα πίσω προς τα τουρκικά ύδατα και τους άφησε να παρασυρθούν στη μέση της θάλασσας μέσα στο σκοτάδι. Την μηχανή οι μασκοφόροι λιμενικοί την είχαν βγάλει από τη βάρκα και την είχαν πετάξει στη θάλασσα και δεν είχαν τηλέφωνα για να καλέσουν βοήθεια. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να περιμένουν, ελπίζοντας ότι κάποιος θα τους έβρισκε.

Στις 21.40 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε μια λαστιχένια βάρκα να παρασύρεται έξω από το Αϊβατσίκ της Τουρκίας. Στο σκάφος επέβαιναν 17 Αφγανοί, έξι από αυτούς μικρά παιδιά. Όλοι μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία και συνελήφθησαν για παράνομη έξοδο από τη χώρα, επίσης τα μικρά παιδιά.

Αυτές οι περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο που εκτελούνται από την ελληνική ακτοφυλακή, με απευθείας εντολή της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελούν ευθεία παραβίαση όχι μόνο του ελληνικού δικαίου, αλλά και των διεθνών νόμων, των ναυτικών νόμων και των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά τα κάνουν οι αρχές αρκετές φορές κάθε τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί παράνομα και βάναυσα από τις ελληνικές αρχές σε αυτή την περιοχή. Κανείς, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με αυτό, και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας των συνόρων, η οποία πληρώνεται από τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ.

Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, ήρθε η ώρα να βάλουμε αυτούς τους εγκληματίες εκεί που ανήκουν: Στη φυλακή, πίσω από τα κάγκελα. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε να γίνονται αυτές οι φρικαλεότητες στο όνομά μας και μπροστά στα μάτια μας.

Σταματήστε τα εγκλήματα στα σύνορα!

Το σχετικό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες, βρίσκεται στην σχετική ιστοσελίδα της οργάνωσης: https://aegeanboatreport.com/2023/11/23/the-refuge-hunt-in-the-aegean-sea-continues/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *