Παλαιστίνη: επανάληψη αδυσώπητων βομβαρδισμών στη Γάζα/διαρκείς επιδρομές στη Δ. Όχθη

https://athens.indymedia.org/post/1627908/

 

από μαύρες πέτρες

01/12/2023 9:01 μμ.

Ο κύκλος θανάτου που επιβάλλει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με πυροβολισμούς, εκρήξεις και δολοφονίες συνεχίζεται από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί, μετά από μια προσωρινή παύση πυρός επτά ημερών στη Γάζα, η οποία όμως δεν ίσχυε για τη Δυτική Όχθη των κατεχομένων. Ταυτόχρονα επανεργοποιήθηκε ο Σιδερένιος Θόλος (Iron Dome), στο πλαίσιο του συστήματος πυραυλικής άμυνας της χώρας, το οποίο ανιχνεύει εισερχόμενους πυραύλους.

Όταν ακόμη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάζεται να δηλώσει πως “η Παλαιστίνη ζει μια επική ανθρωπιστική καταστροφή”, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσα λίγα γνωρίζουμε για τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση που εκτυλίσσεται σε απευθείας μετάδοση μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας.

Ο κύκλος θανάτου, με πυροβολισμούς, εκρήξεις και δολοφονίες συνεχίζεται από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί, μετά από μια προσωρινή παύση πυρός επτά ημερών στη Γάζα, η οποία όμως δεν ίσχυε για τη Δυτική Όχθη των κατεχομένων. Ταυτόχρονα επανεργοποιήθηκε ο Σιδερένιος Θόλος (Iron Dome), στο πλαίσιο του συστήματος πυραυλικής άμυνας της χώρας, το οποίο ανιχνεύει εισερχόμενους πυραύλους. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την προσφορά του να απελευθερώσει περισσότερους αιχμαλώτους και τα πτώματα μιας ισραηλινής οικογένειας που σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, “επειδή είχε [λάβει] από πριν την απόφαση να συνεχίσει την εγκληματική του επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας”.

Tο Ισραήλ, με πρόσχημα την “εξάλειψη της Χαμάς”, υπονόμευε κάθε προσπάθεια για την παράταση της παύσης πυρός και τη διέλευση φορτηγών με απολύτως απαραίτητα αγαθά επιβίωσης, απορρίπτοντας τις προτάσεις των αιγυπτίων και καταριανών διαπραγματευτών.

Έτσι, η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται ξανά ασταμάτητα από το ένα άκρο στο άλλο, ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη σαρώνουν τον ουρανό, τουλάχιστον 175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μόνο σε μια μέρα και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ενώ πλοία του ισραηλινού ναυτικού έριξαν οβίδες προς τις νότιες ακτές της Γάζας και όσοι Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει εκεί διατάχθηκαν να την εγκαταλείψουν. Για να πάνε πού; “Παρά τις προκλήσεις, παραμένουμε σταθερά εδώ στη γη μας, δεν θέλουμε να επαναληφθεί το 1948 και το 1967. Δεν εγκαταλείπουμε τη γη μας για να πάμε πουθενά, θα προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό που κάνει η κατοχή εδώ“, δήλωσαν Παλαιστίνιοι σε τοπικούς δημοσιογράφους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη της Γάζας λένε ότι λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών μαχόμενων ομάδων και ισραηλινών στρατευμάτων. κατά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τη λήξη της παύσης πυρός. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, επιτέθηκε με πυρά ρουκετών στις πόλεις Άσκελον, Σντερότ και Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ ως “απάντηση στη στοχοποίηση αμάχων“. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που εδρεύει στη Γάζα, επιτέθηκε σε ισραηλινές πόλεις και κωμοπόλεις, κοντά στο τείχος με το Ισραήλ, ως απάντηση στα “εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του λαού μας σήμερα το πρωί“. Επίσης, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Είναι πια κάτι παραπάνω από σαφές ότι στόχος του Ισραήλ ήταν εξαρχής η δολοφονία όσο το δυνατόν περισσότερων Παλαιστινίων, η δημιουργία αδυσώπητων συνθηκών για όσους καταφέρουν να επιζήσουν, η ερημοποίηση και η επιδίωξη για τη βάρβαρη, καθολική κατοχή όλης της ιστορικής Παλαιστίνης. Επιπλέον, στην εφημερίδα New York Times αναφέρεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο τις αντίστοιχες του Ισραήλ για το επικείμενη σχέδιο ένοπλης παλαιστινιακής επιχείρησης, αλλά εκείνες θεώρησαν ότι η Χαμάς δεν είχε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο και υποβάθμισαν την προειδοποίηση.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 220 στη Δυτική Όχθη, 6.000 είναι τα δολοφονημένα παιδιά και 9.000 αυτά που θα φέρουν τραύματα για όλη τους τη ζωή, χωρίς να έχουν καταμετρηθεί όσα είναι “εξαφανισμένα” ή έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια. Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, δύο παιδιά πυροβολήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ένα 8χρονο αγόρι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ένας έφηβος στο στήθος. Η Παλαιστίνη είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί. Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε τη δολοφονία “εν ψυχρώ εκτέλεση”. Το Ισραήλ είχε κηρύξει την περιοχή κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν 21χρονο Παλαιστίνιο έξω από τη φυλακή Οφέρ, δυτικά της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επιδρομές πραγματοποιούνται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περιοχές της Ναμπλούς, στις πόλεις Άκραμπα, Χαν Γιουνίς, Ράφα, Τζαμπάλια, Μαγκάζι και Νουσεριάτ, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, στη γειτονιά Σουχαΐγια. Όλη η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν διαπράξει επίσης εκτεταμένες πράξεις βασανιστηρίων και βάναυσους ξυλοδαρμούς καθώς και βανδαλισμούς και καταστροφές σπιτιών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη (ένα στα δύο σπίτια είναι κατεστραμμένο στη Γάζα), στις πόλεις Τζενίν, Χεβρώνα, Τουλκαρέμ και Ραμάλα. Σε χωριά της ίδιας περιοχής, ισραηλινοί έποικοι κακοποιούν και τρομοκρατούν Βεδουίνους Παλαιστίνιους και πυρπολούν σπίτια και αυτοκίνητα.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, ο ένας από ισραηλινά πυρά, και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν δύο ένοπλοι μαχητές της Χαμάς άνοιξαν πυρ σε στάση λεωφορείου στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι στη συνέχεια σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Η Χαμάς ανακοίνωσε για την επιχείρηση, που εκτέλεσαν τα αδέλφια Μουράντ Νιμρ, 38 ετών, και Ιμπραήμ Νιμρ, 30 ετών από τη γειτονιά Σουρ Μπάχερ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ότι “ήρθε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή” και στη μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, ενώ κάλεσε επίσης για “κλιμάκωση της αντίστασης”. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ουάφα (Wafa) μετέδωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στη γειτονιά όπου ζούσαν οι δράστες, διέρρηξαν το σπίτι τους και συνέλαβαν μέλη της οικογένειάς τους για ανάκριση. Την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διανέμει όπλα σε ισραηλινούς πολίτες.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 210 Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι, 86 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι και 24 ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Ταϊλανδοί που εργάζονταν σε ισραηλινές οικογένειες και επιχειρήσεις και επέστρεψαν στην Μπανγκόκ. 137 εξακολουθούν να κρατούνται από διάφορες παλαιστινιακές ομάδες, καθώς και άλλοι τέσσερις που εξαφανίστηκαν πριν από τον πόλεμο. Η Ρουκαγιάχ Άμρο (Ruqayah Amro), μία από τις απελευθερωμένες Παλαιστίνιες κρατούμενες, δήλωσε ότι οι γυναίκες απειλούνταν από τους Ισραηλινούς φρουρούς με σεξουαλική επίθεση. Όσοι Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα, να κάνουν πολιτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να πάνε σε διαδηλώσεις. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν υπό το φόβο μιας νέας σύλληψης εξαιτίας αυτών των αυστηρών περιορισμών. Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί έξω από τη φυλακή Όφερ πριν από την κάθε απελευθέρωση και σε κάποιες περιπτώσεις έριξε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τον κόσμο που περίμενε και να εμποδίσει οποιαδήποτε εκδήλωση εορτασμού.

Η απόλυτη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερώνει το Ισραήλ είναι είτε ανήλικοι, είτε ήταν ανήλικοι όταν φυλακίστηκαν. Πολλές φορές παραμένουν έως και 17 μήνες σε διοικητική κράτηση, η οποία είναι κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών που ανανεώνεται συνεχώς. Το γεγονός της φυλάκισης ανηλίκων για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα, για μικρά ή ανύπαρκτα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης, της ταπείνωσης και της κακομεταχείρισής τους, δείχνει πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει η Χαμάς τους ομήρους της σε σχέση με το Ισραήλ.

Όμως, οι συλλήψεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις απελευθερώσεις. Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων προέρχεται από τη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην οποία συνολικά έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 3.400 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου: 120 γυναίκες, 145 παιδιά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Νοέμβριο, 41 δημοσιογράφοι, με 29 να παραμένουν υπό κράτηση. 1.624 διατάγματα διοικητικής κράτησης είτε εκδόθηκαν είτε ανανεώθηκαν και έξι κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το νοσοκομείο Ταμπέτ (Thabet) στην Τουλκάρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρεμπόδισαν τα ασθενοφόρα και ανέκριναν τους εργαζόμενους στα επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ (al-Nasr) στη βόρεια Γάζα, ιατρικές ομάδες βρήκαν μερικώς αποσυντεθειμένα σώματα πέντε πρόωρων μωρών. Μετά την επανάληψη των ισραηλινών επιδρομών οι γιατροί αντιμετωπίζουν ξανά μεγάλο αριθμό τραυματιών που αναζητούν θεραπεία σε υπερπλήρη νοσοκομεία, με τους τραυματίες να κείτονται στο πάτωμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μπροστά από τα χειρουργεία, ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης των περιστατικών. Παλαιστίνιοι είπαν το τελευταίο αντίο στους αγαπημένους τους στο νοσοκομείο Νάσερ (Nasser), και αυτό δεν είναι το μόνο νοσοκομείο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας που δέχεται τραυματίες. Υπάρχουν νοσοκομεία στα βόρεια και στις μεσαίες περιοχές – στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς – που εξακολουθούν να δέχονται τραυματίες, αλλά όλα εργάζονται χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες. Το ιατρικό προσωπικό κάνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει ώστε να στηθούν κινητές ιατρικές μονάδες, ικανές να περιθάλψουν τους εκατοντάδες αβοήθητους τραυματίες.

‘Ερευνα που διεξήχθη από το περιοδικό +972 και το Local Call αποκάλυψε ότι οι ανεξέλεγκτοι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων στη Γάζα, καθώς και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχουν συμβάλει στην τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών στην περιοχή. Το περιοδικό, μέσω συνεντεύξεων με νυν και πρώην μέλη της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών, καθώς και παλαιστινιακές μαρτυρίες και άλλες πηγές, διαπίστωσε ότι οι βομβαρδισμοί ιδιωτικών κατοικιών, δημοσίων κτιρίων, πολυκατοικιών και παρόμοιων πολιτικών υποδομών ήταν σκόπιμοι και απέβλεπαν στη “δημιουργία ενός σοκ” που θα “οδηγούσε τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς”. Αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πληροφορίες για τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του πόσοι πολίτες ζουν σε αυτά, και παρόλα αυτά συνέχισε να εγκρίνει σκόπιμα τη δολοφονία -σε μια περίπτωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων- σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει έναν διοικητή της Χαμάς.

Όταν ένα τρίχρονο κορίτσι δολοφονείται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στο στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση να δολοφονηθεί – ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρώσει κανείς προκειμένου να χτυπήσει [έναν άλλο] στόχο, δήλωσε πηγή των μυστικών υπηρεσιών. “Αυτές δεν είναι τυχαίες ρουκέτες. Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι“.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία στόχων αποτελεί ένα υψηλής τεχνολογίας εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών.

μαύρες πέτρες, 1 Δεκεμβρίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *