Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

 

https://athens.indymedia.org/post/1628015/

 

από Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου

07/12/2023 12:03 πμ.

 

Ακριβώς επειδή η γενοκτονία στο Ισραήλ γίνεται με την υποστήριξη ΕΕ-ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το αλληλέγγυο ριζοσπαστικό κίνημα σε αυτές τις χώρες οφείλει να στοχοποιήσει όλους τους φορεις που εμμέσως ή ευθέως συνεισφέρουν στη γενοκτονία. Συγκεκριμένα το φοιτητικό κίνημα οφείλει να διερευνήσει και να αναδείξει φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που σιγοντάρουν τη γενοκτονία όπως το ΙΔΙΣ. Επομένως, καλούμε όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος καθώς και το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στοχοποιώντας και μποϋκοτάροντας με κάθε τρόπο τους συνεργάτες και τα πλυντήρια της γενοκτονίας. Επιπροσθετα καλούμε την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του Παντείου να απαιτήσει την άμεση παύση χρηματοδότησης και κατάργηση του ΙΔΙΣ ως ακαδημαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικου-βιομηχανικού συμπλέγματος καθώς και να απομακρύνει μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν σε αυτό ως ηθικούς αυτουργούς σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σιωνισμός – ο εβραϊκός εθνικισμός, ξεκινά απ’την ιδέα πως μόνη λύση στο πρόβλημα του αντισημιτισμού είναι η συγκέντρωση και η δημιουργία “εβραϊκού κράτους” στην Παλαιστίνη. Έτσι βλέπουμε να αναπτύσσεται μια πολιτική εποικιστικού-αποικιοκρατισμού που εκδηλώνεται ακόμη πιο ισχυρά με τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης το 1947 σε ενα “αραβικό” και ένα “εβραϊκό” κράτος. Ένα χρόνο μετά, το Ισραήλ ελέγχει το 77% του εδάφους της Παλαιστίνης. Η ιδέα της εβραϊκής εθνικότητας ωστόσο όχι μόνο έχει οδηγήσει σε παλαιστινιακή γενοκτονία αλλά προπαγανδίζει και μια στάση αφομοιωτική η οποία είναι αντίθετη τόσο ως προς τους πόθους όσο και ως προς τις ανάγκες του εβραϊκού λαού. Η παράφρονη ιδέα ότι η ελευθερία για τους κατατρεγμένους εβραίους, άλλοτε θύματα φρικαλεοτήτων του ρατσιστικού ευρωπαϊκού καπιταλισμού, θα έρθει μέσω της ρατσιστικής γενοκτονίας και του εθνοκαθαρτικού εκτοπισμού ενός άλλου λαού έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στη σημερινή κατάσταση.

Βέβαια τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη δεν αποτελούν τις πολιτικές ενός μεμονωμένου κράτους. Είναι το αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδίου της κεφαλαιοκρατίας να λεηλατήσει τους πόρους της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ εξαρχής αποτέλεσε τον εφαρμοστή των αμερικανικών-νατοϊκών συμφερόντων στην ΜΑ συνεισφέροντας σημαντικά στην διεξαγωγή πλήθους πολέμων. Ο λόγος που ΕΕ-ΝΑΤΟ σιγοντάρουν τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη είναι ο ρόλος που το Ισραήλ διαδραματίζει στην αδηφάγο λεηλασία της ΜΑ από πλήθος επιχειρηματικών συμφερόντων. Πιο πρόσφατα το είδαμε στις διάφορες συνεργασίες Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για αγωγούς φυσικού αερίου, που ενορχηστρώνονται από και εξυπηρετούν το αμερικανικό κεφάλαιο. Επομένως η γενοκτονία στην Παλαιστίνη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο εξουσίας στον ευρωατλαντικό άξονα ΕΕ-ΝΑΤΟ, δίκτυο που στηρίζει με κάθε τρόπο, υλικά, ηθικά, και πολιτικά, την γενοκτονική φασιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Ως ελευθεριακές/οι φοιτητ(ρι)ές μας απασχολεί ιδιαίτερα ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ζήτημα. Η ακαδημαϊκή εξουσία ευρύτερα αναλαμβάνει το ρόλο της δημιουργίας και διαιώνισης αφηγημάτων που προάγουν τα κυρίαρχα συμφέροντα. Στο εν λόγω ζήτημα, είναι χαρακτηριστική η ανάμειξη εγχώριων και ξένων ακαδημαϊκών από το πεδίο των “διεθνών σπουδών” στην προάσπιση των αφηγήσεων που νομιμοποιούν την γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ. Αυτό γίνεται τόσο ευθέως, όπως π.χ. με “αναλύσεις” που παρουσιάζουν τη γενοκτονία ως “πόλεμο μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ”, ενώ αποσιωπούν το ρόλο των εποικιστικών και εθνοκαθαρτικών πολιτικών του δεύτερου στη δημιουργία της Χαμάς, όσο και εμμέσως με “γεωπολιτικές” αναλυσεις που εξαίρουν τη σημασία της “καλής σχέσης” του Ισραήλ με τον ευρωατλαντικό άξονα ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ. Η δεύτερη τακτική αν και δεν αναφέρεται ευθέως στην Γάζα, αποκρύπτει εντέχνως το γεγονός ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ επιφέρει εντατικοποίηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, όπως είδαμε πρόσφατα με την αποστολή στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ (μέσω των βάσεων της Ελλάδας) το οποίο χρησιμοποιείται στη σφαγή των Παλαιστινίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το “Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων” (ΙΔΙΣ) του Παντείου. Σύμφωνα με το site του το ΙΔΙΣ αποτελεί “πανεπιστημιακό ερευνητικό ίδρυμα (ΠΕΙ) το οποίο υπάγεται οργανικά στο Πάντειο αλλά διατηρεί την διοικητική και οικονομική του αυτονομία”. Βέβαια “αυτονομία” φαίνεται να έχει μόνο από τις πανεπιστημιακές αρχές και όχι από τα διάφορα φιλονατοικα και επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία έχει άπταιστη συνεργασία, όπως για παράδειγμα με την Αμερικανική πρεσβεία και το ιδιωτικό Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδος με τα οποία διοργανώνει “σεμινάρια” για την ευρωατλαντική “συμμαχία”. Αντίστοιχα εξαιρετική συνεργασία διατηρεί το ΙΔΙΣ με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα αφού εκτός από πλήθος μιλιταριστικών εκδηλώσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων “ασφάλειας” και συνεδρίων έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (2022, σ.34). Εξάλλου εκτελεστική γραμματέας του ΙΔΙΣ είναι η κα. Αφεντούλη υπεύθυνη γραμματέας “δημόσιας διπλωματίας” (δηλαδή προπαγάνδας) του ΝΑΤΟ!

Επομένως είναι αναπόφευκτο ότι ένα ινστιτούτο με τόσο βαθιές διασυνδέσεις/εξαρτήσεις από το εγχώριο και διεθνές νατοϊκό μιλιταριστικό αποικιοκρατικό κατεστημένο θα πρωτοστατούσε και στην εκπροσώπηση των συμφερόντων του Ισραηλινού απαρτχάιντ με πλήθος “εκδηλώσεων” καθώς και “αρθρογραφίας”. Για παράδειγμα το 2022 το ΙΔΙΣ διαμεσολάβησε για τη διοργάνωση “επιτροπής φιλίας” του ελληνικού και ισραηλινού κοινοβουλίου. Πιο πρόσφατα διοργανώθηκε ημερίδα στις 19/9/2023 με τίτλο “Greek-Israeli partnership” που εξυμνούσε τη “συνεργασία” των δυο χωρων. Την προηγούμενη μέρα έγινε ημερίδα για παρουσίαση του “Israel Survey” μία “‘έρευνα” με σκοπό να αναδείξει τη σημασία των “καλών σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ” που διεξάγεται από το ακροδεξιό και φιλο-ισραηλινό ευρωπαϊκό ιδρύμα-λόμπι Konrad Adenauer Stiftung. Μετά την έναρξη της τελευταίας φάσης της γενοκτονίας το ΙΔΙΣ δεν παρέλειψε να διοργανώσει νέα “ημερίδα” για την “ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή” όπου μέλη ΔΕΠ του Παντείου και άλλων σχολών μίλησαν εκτενέστερα για τον “πόλεμο” στο Ισραήλ και τις ευθύνες της “τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς”. Ταυτόχρονα η κα Αφεντούλη σπεύδει να διατυμπανίσει στα συστημικά ΜΜΕ τον “κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη” λόγω του “πολέμου Ισραήλ-Χαμάς”.

Το ΙΔΙΣ δεν αποτελεί μία “ειδική περίπτωση” αλλά εντάσσεται σε ένα δια-ατλαντικό σύμπλεγμα ακαδημαϊκής εξουσίας το οποίο πρωτοστατεί στην νομιμοποίηση της γενοκτονίας στη Γάζα. Η σύνδεση με τις βιομηχανίες θανάτου και τα αμερικανικά ακαδημαϊκά κέντρα εξουσίας γεννά αναπόφευκτα ακαδημαϊκά ινστιτούτα και κέντρα των οποίων ο ρόλος είναι η νομιμοποίηση της νατοϊκής θανατοπολιτικής στην κοινή γνώμη. Η αναθεώρηση/παράκαμψη του άρθρου 16 που προωθεί η τωρινή κυβέρνηση θα φέρει αναπόφευκτα περαιτέρω εδραίωση τέτοιων “συνεργασίων” αναβαθμίζοντας τα ιδιωτικά κολλέγια που συνδέονται άμεσα με την ευρω-ατλαντική αποικιοκρατία. Αντίστοιχες συνέπειες έχει και η προώθηση ερευνών που εξυπηρετούν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα μέσω της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που πλασάρεται ως “καλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας”.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η “συνεργασία” και οι “καλές σχέσεις” με το Ισραήλ καταλήγουν σε εκατόμβες νεκρών παλαιστινίων, δε θα ανεχθούμε να αναπαράγονται στο πανεπιστήμιό μας αφηγήματα που ξεπλένουν την γενοκτονία του λαού της Γάζας. Ακριβώς επειδή η γενοκτονία στο Ισραήλ γίνεται με την υποστήριξη ΕΕ-ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το αλληλέγγυο ριζοσπαστικό κίνημα σε αυτές τις χώρες οφείλει να στοχοποιήσει όλους τους φορεις που εμμέσως ή ευθέως συνεισφέρουν στη γενοκτονία. Συγκεκριμένα το φοιτητικό κίνημα οφείλει να διερευνήσει και να αναδείξει φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που σιγοντάρουν τη γενοκτονία όπως το ΙΔΙΣ. Επομένως, καλούμε όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος καθώς και το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στοχοποιώντας και μποϋκοτάροντας με κάθε τρόπο τους συνεργάτες και τα πλυντήρια της γενοκτονίας. Επιπροσθετα καλούμε την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του Παντείου να απαιτήσει την άμεση παύση χρηματοδότησης και κατάργηση του ΙΔΙΣ ως ακαδημαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικου-βιομηχανικού συμπλέγματος καθώς και να απομακρύνει μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν σε αυτό ως ηθικούς αυτουργούς σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Άμεση κατάργηση του ΙΔΙΣ – Καμία ανοχή στις μιλιταριστικές έρευνες στις σχολές μας!

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης – Μποϊκοτάζ στο γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *