Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές-γκουαντάναμο του Ισραήλ

https://athens.indymedia.org/post/1628331/

από μαύρες πέτρες

27/12/2023 3:56 μμ.

 

Εικόνες και βίντεο με Παλαιστίνιους που συλλαμβάνονται μαζικά, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, υπό συνθήκες που θυμίζουν αιχμαλώτους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτόπιες εν ψυχρώ εκτελέσεις, “εξαφανίσεις”, βασανιστήρια, φυλακές-γκουαντάναμο και απερίγραπτοι εξευτελισμοί. 82η μέρα από την έναρξη του αδυσώπητου πολέμου του λεγόμενου κράτους του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης και μόνο το τελευταίο 24ωρο οι στόχοι των δολοφόνων ξεπέρασαν τους 200, οι δολοφονημένοι στη Γάζα υπερβαίνουν τις 21.000 και οι τραυματίες τις 55.000, ενώ στη Δυτική Όχθη οι νεκροί είναι τουλάχιστον 320 και οι τραυματίες πάνω από 3.500. Στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται περίπου 10.000 άνθρωποι από την Παλαιστίνη. Μια μικρή λωρίδα γης, την οποία, ακόμη κι αν ο ισραηλινός στρατός, έχοντας ως σύμμαχο σχεδόν όλους τους “δυτικούς” στρατούς, τη μετατρέψει σε έρημη γη, οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν. Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές αλλά το Ισραήλ ουσιαστικά θα χάσει τον πόλεμο.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι άνδρες και έφηβοι που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις έχουν απογυμνωθεί από τον ισραηλινό στρατό μέχρι το εσώρουχό τους, τα μάτια τους είναι δεμένα και έχουν εξαναγκαστεί υπό την απειλή όπλων να γονατίσουν σε έναν δρόμο στη βόρεια Γάζα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια (η οποία βομβαρδίζεται επί 80 μέρες ασταμάτητα), σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως και επιβεβαιώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Οι άνδρες φαίνονται με σκυμμένα τα κεφάλια τους καθώς φρουρούνται από ισραηλινά στρατεύματα στο βίντεο που πρωτοεμφανίστηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Οι εικόνες απηχούν την ιστορία της περιοχής, τη συνήθη βαρβαρότητα κατά την οποία απογυμνωμένοι άνθρωποι μεταφέρονται σε άγνωστες τοποθεσίες.

Η πρόκληση ταπείνωσης και ασφυκτικής αδυναμίας είναι οι πρώτες ενέργειες των βασανιστών για να κάμψουν το ηθικό των ανθρώπων, να τους οδηγήσουν στην παραλογισμό, να τους στερήσουν την ανθρώπινη υπόσταση.

Πολλοί από τους απαχθέντες αναγνωρίστηκαν από μέλη της κοινότητας και της οικογένειάς τους. Λένε ότι ένας ήταν φοιτητής, ένας είχε το τοπικό κατάστημα, ένας άλλος ήταν με τα δύο του παιδιά και τους συνέλαβαν και τους τρεις, πολλοί ήταν ηλικιωμένοι, άλλοι ήταν μέλη ιατρικού προσωπικού, ενώ αρκετοί αναγνώρισαν τον γνωστό δημοσιογράφο Ντιάα Αλ Καλχούτ, ο οποίος ζούσε με την ηλικιωμένη μητέρα και την ανάπηρη κόρη του.

Ο διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλ Χακ, δήλωσε ότι “συγκλονίστηκε” βλέποντας εικόνες που του θύμισαν τη μεταχείριση των κρατουμένων και των αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Αυτό είναι απάνθρωπο, ισοδυναμεί με βασανιστήρια και κάτι περισσότερο, είναι έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας“, δήλωσε. Αργότερα, ορισμένοι, αφού βασανίστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι και καταθέτουν τη μαρτυρία τους σε βίντεο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις ως ύποπτοι μαχητές της Χαμάς.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιες πράξεις φρικαλεότητας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μάλιστα δημοσιεύει ο ίδιος τις σχετικές φωτογραφίες και τα βίντεο. Συνημμένο βρίσκεται υποτιτλισμένο το τελευταίο ενημερωτικό βίντεο, με πλάνα από γήπεδο-στρατόπεδο συγκέντρωσης και μαρτυρίες πρώην κρατουμένων Παλαιστινίων.

Και, σήμερα, 27 Δεκεμβρίου 2023, το απόβρασμα που έχει τον τίτλο του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben Gvir λέει ότι αντικαθιστά την επίτροπο φυλακών της χώρας επειδή δεν είναι αρκετά “σκληρή” με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Μπεν Γκβιρ κατηγόρησε την επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών Katy Perry ότι είναι “χαλαρή” με τα φυλακισμένα μέλη της Χαμάς και ότι διαπραγματεύεται μαζί τους για να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής τους.”Οι τρομοκράτες αξίζουν σκληρή μεταχείριση“, έγραψε. Να δούμε αν και πότε θα περιγραφεί η μεταχείριση που ίσως θα έχει ο ίδιος.

Επίσης, μετά από ισραηλινή επιδρομή, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιθέσεων σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 τέθηκε υπό κράτηση χωρίς κατηγορίες η Khalida Jarrar, Παλαιστίνια πολιτική ακτιβίστρια και συνήγορος των φυλακισμένων γυναικών. Η Jarrar ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στην ηλεκτρονική εκδήλωση με θέμα “Φυλακές και εγκλεισμός σε μια εποχή γενοκτονίας”, που διοργάνωνε ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός οργανισμός Jadaliyya την Τετάρτη.

Σημαντικό στέλεχος της παλαιστινιακής αριστεράς, η Τζαράρ έχει φυλακιστεί πολλές φορές από το Ισραήλ, επί για 22 μήνες την τελευταία φορά, πάλι χωρίς κατηγορίες, μέχρι την απελευθέρωσή της τον Σεπτέμβριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021, το Ισραήλ αγνόησε τις μαζικές εκκλήσεις για την απελευθέρωση της για να παραστεί στην κηδεία της κόρης της, Suha.

[Ακολουθεί εκτενής ενημέρωση για την κατάσταση στις ισραηλινές φυλακές].

Εικόνες:

Αρχεία:

PRISONERS.mp4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *