(Θεσσαλονίκη) Τοποθέτηση πανό αλληλεγγύης για τους Κούρδους απεργούς πείνας

https://athens.indymedia.org/post/1628340/

από Riseup4rojava GR-Thessaloniki

28/12/2023 5:47 μμ.

 

Στις 15/12/2023, 5 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του εντεινόμενου τουρκικού φασισμού στο Κουρδιστάν, ξεκινήσαν εκ περιτροπής απεργία πείνας στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, με την πρόθεση με την κίνηση τους αυτή να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στις 15/12/2023, 5 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του εντεινόμενου τουρκικού φασισμού στο Κουρδιστάν, ξεκινήσαν εκ περιτροπής απεργία πείνας στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, με την πρόθεση με την κίνηση τους αυτή να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μέσω αυτής της δράσης, επέλεξαν να ενώσουν τις φωνές τους με τους συντρόφους/ισσες Κούρδους/ισσες αγωνιστές/τριες σε 104 φυλακές σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 27/11/2023, απαιτώντας τον τερματισμό της απομόνωσης του ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στις φυλακές τύπου F του Ιμραλί.

Η απεργία πείνας θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

 

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, και του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας, βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια αιχμάλωτος σε πλήρη απομόνωση στο νησί ϕυλακή του Ιμραλί.

Το 1998, ο Οτσαλάν, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που αποτελούσε για τον ίδιο αυτή η επιλογή, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Συρία οπού διατηρούσε τη βάση του για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Δεν επέλεξε να ϕυγαδευτεί στα εδάϕη του Κουρδιστάν γιατί ήξερε πως οι εχθροί του δεν θα δίσταζαν να αιματοκυλίσουν όλη την περιοχή στην προσπάθεια αναζήτησης του. Παράλληλα θεωρούσε ότι μέσω της διπλωματίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων θεσμών θα γινόταν ευρέως γνωστό το ζήτημα της γενοκτονίας του κουρδικού λαού και της αντιαποικιοκρατικής – αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης των αντάρτικων δυνάμεων.

O Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου του 1998, όμως, το ελληνικό κράτος υπό την κυβέρνηση Σημίτη δεν τον δέχεται και αρχίζει μια περιπλάνηση σε μια σειρά κρατών που του αρνούνται κατηγορηματικά πολιτικό άσυλο και ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα όπου εκδιώχνεται. Kαι πάλι περιπλανιέται σε μια σειρά από κράτη που του αρνούνται την είσοδο. Ξαναγυρίζει στην Ελλάδα και στη συνέχεια πετάει προς την Κένυα αυτήν τη ϕορά ως άτυπος κρατούμενος, με την συνοδεία πρακτόρων της ΕΥΠ. Εκεί -όντας στην ελληνική πρεσβεία-, η ελληνική κυβέρνηση τον εξαπατά και τον παραδίδει στα χέρια πρακτόρων οι οποίοι τον οδηγούν στην Τουρκία, μετά από συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έκτοτε ο Οτσαλάν βρίσκεται απομονωμένος στο νησί ϕυλακή Ιμραλί.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μπούμε σε ιστορικές λεπτομέρειες που είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ούτε να σταθούμε στα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν. Οι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης ϕρόντισαν ώστε να παραχαράξούν ή να αλλοιώσουν την ιστορία ώστε να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και τα συμϕέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, χωρίς να διστάζουν να αμαυρώσουν το προϕίλ ενός επαναστάτη που με ανιδιοτέλεια έχει αϕιερώσει όλη τη ζωή του στον σκοπό της απελευθέρωσης.

Στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν γίνετε για άλλη μια ϕορά εμϕανές ότι τα κράτη παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, πάντα θα συμμαχούνε για την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων. Η Ελλάδα και η Τουρκία ενώ δε διστάζουν να προετοιμάζουν συνεχώς τους λαούς τους για έναν πιθανό μεταξύ τους πόλεμο για τα συμφέροντα των αφεντικών της κάθε χώρας, είναι σύμμαχοι ενάντια στα επαναστατικά κινήματα στο εσωτερικό τους. Το 1993 η Γερμανία απαγόρευσε την ύπαρξη κουρδικών σωματείων με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των πολιτιστικών κέντρων των Κούρδων και την ϕυλάκιση και δίωξη πολλών Κούρδων ακτιβιστών. Την απόϕαση αυτή ακολούθησαν πολλά από τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Το 1997 οι ΗΠΑ ενέταξαν το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ αργότερα ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλα.

Ο κουρδικός λαός, είτε στα απελευθερωμένα, από το αντάρτικο, βουνά του Κουρδιστάν, είτε στους μαχαλάδες στις κατεχόμενες από το τουρκικό κράτος πόλεις, είτε στην επαναστατημένη από το 2012 Βόρεια και Ανατολική Συρία γνωστή ως Ροζάβα, δόμησε ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που η έμϕυλη, εθνοτική και οικονομική ισότητα και οι πολιτειακές ελευθερίες διασφαλίζονται από την άμεση συμμετοχή της κοινωνικής βάσης, το μοντέλο του Δημοκρατικού Συνoμοσπονδισμού.O Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός σήμερα ήδη έχει συμπεριλάβει στο επαναστατικό παράδειγμα που εδώ και 10 χρόνια λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Βόρειας και της Ανατολικής Συρίας πλήθος άλλων λαών, Αράβων Ασσυρίων, Τουρκμένων, Αλεβιτών, και άλλων, ενώ αποτελεί πρόταση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τη μέση Ανατολή ευρύτερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εξέγερση στο Ιράν είχε ως κεντρικό σύνθημα το Jin, Jiyan, Azadi (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία). Ένα σύνθημα βγαλμένο από το κουρδικό κίνημα ελευθερίας που εκϕράζει απόλυτα την ιδεολογία της γυναικείας απελευθέρωσης σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν αυτή ξεσπά με την πυγμή της αγανακτισμένης αξιοπρέπειας.

Για το επαναστατικό αυτό παράδειγμα σημαντικό ρόλο έπαιξε μια πλούσια σειρά από τόμους, που έχουν πλέον μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, στις οποίες ο πολιτικός κρατούμενος Α. Οτσαλάν, μέσα απ’ την φυλακή, αναπτύσσει την επαναστατική του θεωρία για την ριζοσπαστική δημοκρατία· τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμο.

Ο Οτσαλάν, στο 75ο έτος της ηλικίας του είναι έγκλειστος 25 χρόνια σε ένα νησί ϕυλακή, ως ο μοναδικός κρατούμενος. Η τελευταία επίσκεψη των δικηγόρων του ήταν το 2019 και η τελευταία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αδερϕό του ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης που επι δεκαετίες στέκονται αμέτοχες και προσποιούνται ότι δεν βλέπουνε την κοινωνική πολιτιστική γλωσσική αλλά και φυσική εξόντωση του κουρδικού λαού από το κράτος της τουρκίας, είναι συνένοχη στο έγκλημα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους διεθνείς δεσμούς που υποτίθεται ότι παρακολουθούν και διασφαλίζουν την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποίες μηλιά δεν έχουν βγάλει για τα παράνομα χημικά αέρια που χρησιμοποιεί το κουρδικό κράτος εναντίον των Κούρδων ανταρτών, την εισβολή και εισβολή και κατοχή περιοχών της αυτόνομης διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, τους καθημερινούς βομβαρδισμούς με drones, τη στοχευμένη καταστροφή υποδομών που είναι αναγκαίες για την επιβίωση των πολιτών, ή την απροσχημάτιστη δολοφονία Κούρδων αγωνιστών σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) η οποία δεν έχει πράξει τίποτα για την άρση της απολύτως παράνομης απομόνωσης του Οτσαλάν, παρότι η απομόνωση είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή βασανιστηρίου.

Από τον Οκτώβριο του 2023 έχει ξεκινήσει να πργαματοποείται σε ολόκληρο τον κόσμο η καμπάνια Διεθνούς Αλληλεγγύης “Λευτεριά στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν”, πρώτη στάση της οποίας ήταν οι συγχρονισμένες Συνεντεύξεις Τύπου σε 46 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τον Οκτώβριο και δεύτερη η “Διεθνής Μέρα Βιβλίων Οτσαλάν 2023” το Δεκέμβριο.

Είναι καιρός να βγάλουμε από τη λήθη την πραγματική ιστορία που δεν είναι άλλη από την ιστορία για την ελευθερία των καταπιεσμένων. Ο Οτσαλάν είναι αιχμάλωτος επειδή είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής ενός κόμματος το οποίο κατάφερε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει ένα τεράστιο κομμάτι του κουρδικού λαού να αντισταθεί και να πολεμήσειτην αποικιοκρατία, τον ϕασισμό και τον ιμπεριαλισμό, εδώ και 47 χρόνια.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Οτσαλάν είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς, τον καταπιεσμένο κουρδικό λαό, το αντάρτικο στα βουνά του Κουρδιστάν, την επανάσταση στη Ροζάβα ΒΑ Συρία.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΙΜΡΑΛΙ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

BÎJI BERXWEDANA ZINDANAN | ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Rise Up 4 Rojava

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *