“Αρνούμαι να λάβω μέρος σε έναν πόλεμο εκδίκησης”: Tal Mitnick 18χρονος αρνητής στράτευσης στον ισραηλινό στρατό

5 Ιανουαρίου 2024 – από Info Libre

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου ο 18χρονος Ισραηλινός Tal Mitnick, συνοδευόμενος από συντρόφους του,  εισήλθε στο κέντρο στρατολόγησης Tel Hashomer, μια βάση κοντά στον φράχτη της Γάζας στο κεντρικό Ισραήλ και αρνήθηκε να υπηρετήσει στον Ισραηλινό Στρατό (IDF). Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση αντιρρησία συνείδησης μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για μη συμμετοχή στον συγκεκριμένο πόλεμο, και για τη στάση του αυτή έχει τιμωρηθεί με τουλάχιστον 30 ημέρες φυλάκισης.

Σε μια δήλωση του που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μίτνικ σημειώνει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. «Ακόμη και με όλη τη βία στον κόσμο, δεν μπορέσαμε να διαγράψουμε τον παλαιστινιακό λαό ή τη σύνδεσή του με αυτή τη γη, όπως δεν μπορεί να διαγραφεί ο εβραϊκός λαός ή η σύνδεσή μας με την ίδια γη”.

Η άρνηση στράτευσης τιμωρείται με φυλάκιση στο Ισραήλ, αν και πολλοί που επιθυμούν να αποφύγουν τον στρατό το κάνουν με άλλα μέσα, όπως με παρουσίαση αποδείξεων για ιατρικά ή ψυχικά προβλήματα. Το IDF έχει αποδεχτεί σε σπάνιες περιπτώσεις αρνήσεις με βάση τον γενικό πασιφισμό, αλλά όχι για άρνηση  λόγω συγκεκριμένης κριτικής για συγκεκριμένη σύγκρουση.

Ce jeune israélien refuse de servir dans Tsahal et de participer à un massacre. Des propos de bon sens. Quand tu dis la même chose que lui, des hystériques extrémistes usent du chantage à l’antisémitisme. Nos chaînes infos et nos politiques ont failli à leur devoir. pic.twitter.com/Y8uNUEXgN7

— Vanneur 🇫🇷🇲🇦 (@Vanneur) January 1, 2024

Ο Ταλ Μίτνικ τελείωσε πρόσφατα το λύκειο, είναι κάτοικος Τελ Αβίβ και συνδέεται με το Mesarvot, ένα δίκτυο που υποστηρίζει τους αντιρρησίες συνείδησης σε μια εκστρατεία κατά της «ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών».

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τον περασμένο Νοέμβριο, ο έφηβος εξήγησε γιατί δεν ήθελε να καταταγεί στον στρατό, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι καταπιέζει τους Παλαιστίνιους στην περιοχή Μπατ Γιαμ στο νότιο Τελ Αβίβ.

«Πιστεύω ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ένας επιχειρησιακός βραχίονας του εβραϊκού αποκλεισμού σε αυτή την περιοχή. (Αυτός ο στρατός) βασίζεται στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και αρνούμαι να είμαι μέρος αυτής της καταπίεσης. Αντίθετα, συνεχίζω με τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Περιγράφοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ως «τρομερή», είπε ότι οι άνθρωποι μετέτρεψαν την οργή τους για αυτήν την επίθεση σε «αίσθημα εκδίκησης». Όπως σημείωνε  προτίμησε να το διοχετεύσει σε ένα αίσθημα «επιθυμίας περισσότερης ασφάλειας για όλους» παρά στην εκδίκηση.

Ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 200 νέους αντιρρησίες συνείδησης που έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στα τέλη Αυγούστου ανακοινώνοντας την απόφασή τους να αρνηθούν την ενδεχόμενη κατάταξή τους στον ισραηλινό στρατό.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό +972 εκείνη την εποχή, ο Μίτνικ είπε ότι ο ίδιος και άλλοι νέοι «συνειδητοποίησαν ότι η δικτατορία που υπάρχει στο Ισραήλ και η δικτατορία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα κατεχόμενα είναι αδιαχώριστα».

Επίσης, είπε ότι οι εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτέλεσε «αφύπνιση» για αυτόν. Για μήνες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο, η εστίασή τους μετατοπίστηκε στη βοήθεια των Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο.

«Δεν ήμουν πολιτικά ενεργός πριν από τις διαδηλώσεις. Με έκαναν να καταλάβω τι σημαίνει να διαδηλώνω, με εκατοντάδες άλλους πριν από τη στράτευση τους, και να λέω «δεν θα υπηρετήσουμε», ανέφερε στο περιοδικό ο Μίτνικ.

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αρνηθεί τη στράτευση, ο Μίτνικ είπε σε μια δήλωση βίντεο που κοινοποίησε η Mesarvot την Τρίτη, «Πιστεύω ότι η σφαγή δεν μπορεί να λυθεί με σφαγή. Η εγκληματική επίθεση στη Γάζα δεν θα λύσει την αποτρόπαια σφαγή που εκτέλεσε η Χαμάς. Η βία δεν θα λύσει τη βία. Και γι’ αυτό αρνούμαι».

Σε γραπτή δήλωση, ο νεαρός είπε ότι πιστεύει ότι τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς απέτυχαν στην προστασία των ζωών αμάχων στο Ισραήλ ή τη Γάζα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι μετά από εβδομάδες χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στο τέλος  – οι διαπραγματεύσεις, μια συμφωνία, έφεραν πίσω τους ομήρους. Ήταν στην πραγματικότητα η στρατιωτική ενέργεια που προκάλεσε τον θάνατο τους», είπε, σύμφωνα με την Independent.

«Λόγω του εγκληματικού ψέματος ότι «δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες στη Γάζα», ακόμη και όμηροι που κυμάτιζαν μια λευκή σημαία φωνάζοντας στα εβραϊκά πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου. Δεν θέλω να φανταστώ πόσες παρόμοιες υποθέσεις υπήρχαν που δεν διερευνήθηκαν επειδή τα θύματα γεννήθηκαν στη λάθος πλευρά του φράχτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) προστατεύει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία.Σύμφωνα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κράτη πρέπει «να απέχουν από το να υποβάλλουν τους αντιρρησίες συνείδησης σε φυλάκιση και σε επανειλημμένη τιμωρία για μη εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας».Ωστόσο, η αντίρρηση συνείδησης εξακολουθεί να μην αποτελεί νόμιμο δικαίωμα σε πολλές χώρες με στράτευση. Το Ισραήλ συχνά φυλακίζει τους αντιρρησίες, ενώ επεκτείνει τις ποινές τους. Το 2003, μια ομάδα πιλότων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, προκαλώντας εθνική οργή. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, περίπου 700 έφεδροι στρατιώτες παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τη δικαστική αναθεώρηση του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έτσι περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να προστατευτεί από κατηγορίες για διαφθορά, είχε πει τότε, «Δεν υπάρχει χώρος για άρνηση», αποκαλώντας τη στρατιωτική θητεία «το πρώτο και πιο σημαντικό θεμέλιο της ύπαρξής μας στη χώρα μας. …Οι αρνήσεις απειλούν τα θεμέλια της ύπαρξής μας».        Μ.Γ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *