ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: 100 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ 75 ΧΡΟΝΙΑ – Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΚΜΠΑ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

https://athens.indymedia.org/post/1628562/

 

από μαύρες πέτρες

16/01/2024 1:02 πμ.

 

Αθώοι του αίματος δεν υπάρχουν. Όσοι άνθρωποι σιωπούν, αποστρέφουν το βλέμμα, βολεύονται με το “ναι μεν, αλλά” ή δρουν εικονικά για τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη σε απευθείας μετάδοση όλο το 24ωρο μπροστά στο παγκόσμιο χωριό – από το λεγόμενο ισραηλινό κράτος, ένα συντριπτικό μέρος της κοινωνίας του και τις ευρωατλαντικές κυρίαρχες εξουσίες του χρήματος -, φέρουν τη συνένοχη φονική σφραγίδα της Ιστορίας.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: 100 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ 75 ΧΡΟΝΙΑ – Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΚΜΠΑ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

“Πρόκειται για την 1η γενοκτονία στην ιστορία, τα θύματα της οποίας μεταδίδουν την ίδια τους την καταστροφή, ζουν, ελπίζοντας, μέχρι στιγμής μάταια, ότι ο κόσμος θα κάνει κάτι (…) Όλοι μας πρέπει να αισθανόμαστε τρόμο και ντροπή”.

Blinne Ní Ghrálaigh, Ιρλανδή δικηγόρος, 11 Ιανουαρίου 2024, υπόθεση Νότιας Αφρικής κατά Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελευθερία μας είναι ελλιπής χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων”.

Νέλσον Μαντέλα

Αθώοι του αίματος δεν υπάρχουν. Όσοι άνθρωποι σιωπούν, αποστρέφουν το βλέμμα, βολεύονται με το “ναι μεν, αλλά” ή δρουν εικονικά για τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη σε απευθείας μετάδοση όλο το 24ωρο μπροστά στο παγκόσμιο χωριό – από το λεγόμενο ισραηλινό κράτος, ένα συντριπτικό μέρος της κοινωνίας του και τις ευρωατλαντικές κυρίαρχες εξουσίες του χρήματος -, φέρουν τη συνένοχη φονική σφραγίδα της Ιστορίας.

Ο αδυσώπητος πόλεμος κατά της Παλαιστίνης μπήκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2024 στην 100ή ημέρα του, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στο μακελειό. Είναι ο πιο αιματηρός και καταστροφικός που έχει εξαπολύσει το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ, μια δεύτερη Νάκμπα, μετά την καταστροφή της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης το 1948.

Μετά την επιχείρηση “Πλημμύρα Αλ Άκσα”, στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις έριξαν για πρώτη φορά κατά τη σιωνιστική κατοχή τα τείχη των μεγάλων και μικρών φυλακών -περιοχών, πόλεων και χωριών της Παλαιστίνης αποκλεισμένων από τον έξω κόσμο-, και ανακατέλαβαν γη που κλέβει μεθοδικά το “Ισραήλ” εδώ και 75 χρόνια, σχεδόν 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα του “Ισραήλ” Γεντιότ Αχρονότ αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε “όλες τις μάχιμες μονάδες του” εκείνη την ημέρα να ακολουθήσουν τη “διαδικασία Hannibal” προκειμένου να ανακτήσουν εδάφη και να εμποδίσουν κάθε μαχητή να επιστρέψει στη Γάζα “με κάθε κόστος”, ακόμη και αν είχαν ομήρους.

Περίπου 70 οχήματα, σημαντικός αριθμός κατοικιών ισραηλινών οικισμών (κιμπουτζίμ) και ο χώρος όπου εκτυλισσόταν ισραηλινό τριήμερο ρέιβ πάρτι, ακριβώς δίπλα στο τείχος που περιφράσσει τη Λωρίδα της Γάζας, βλήθηκαν από ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα, αντιαρματικούς πυραύλους και άρματα μάχης, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να δολοφονηθούν όλοι οι επιβαίνοντες στα οχήματα και κάτοικοι των ισραηλινών οικισμών.

Ακολουθεί ένας απολογισμός σε αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από διεθνή πρακτορεία και ανεξάρτητες ιστοσελίδες, καθώς και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, Ισραηλινούς αξιωματούχους και διεθνείς παρατηρητές.

Θάνατοι

– Παλαιστίνιοι που δολοφονήθηκαν στη Γάζα: περισσότεροι από 24.000, μεταξύ των οποίων περίπου 10.400 παιδιά και 7.000 γυναίκες, δηλαδή πάνω από το 1% του πληθυσμού. Τουλάχιστον 1.000 παιδιά έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια και περισσότερα από 10 χάνουν τουλάχιστον το ένα ή και τα δύο πόδια κάθε μέρα από την έναρξη του πολέμου, με πολλούς από τους ακρωτηριασμούς να γίνονται χωρίς αναισθησία. Τα παιδιά που επιβιώνουν από τον πόλεμο υπομένουν ανείπωτες φρικαλεότητες όπως μόνιμους τραυματισμούς, εγκαύματα, ασθένειες, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη και απώλεια των γονέων τους και άλλων αγαπημένων τους προσώπων. Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι είναι επίσημα “αγνοούμενοι”, πιθανότατα νεκροί, θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ή πλήρως διαμελισμένοι. Από χθες έως σήμερα έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 57 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά. Μέχρι να τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου, αν το διαβάσετε, θα έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 2 ενήλικες και 1 παιδί.

– Παλαιστίνιοι που δολοφονήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ: πάνω από 387

– Άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο “Ισραήλ” κατά την επιχείρηση “Πλημμύρα Αλ Άκσα”: 1.147

– Περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν δολοφονηθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, 150 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη (UNRWA) δολοφονήθηκαν και το 70% του προσωπικού έχει εγκαταλείψει τις εστίες του, δύο από τους λόγους για τους οποίους η UNRWA λειτουργεί σήμερα μόνο εννέα από τις 28 κλινικές πρωτοβάθμιας υγείας που είχε πριν από τον πόλεμο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 364 επιθέσεις κατά των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης δολοφονήθηκαν από το “Ισραήλ” – τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι – από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η βία στα σύνορα έχει σκοτώσει 190 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 140 μαχητών της Χεζμπολάχ και 20 αμάχων.

– Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες: 1.085*

*Αυτός ο αριθμός ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Τραυματισμοί

– Παλαιστίνιοι στη Γάζα: πάνω από 61.000

– Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: περισσότεροι από 4.000

– Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 2.496

Επιθέσεις ισραηλινών εποίκων

– 241 κατά Παλαιστινίων και 174 κατά σπιτιών και αγαθών από την 7 Οκτωβρίου, δηλαδή κατά μέσο όρο 7 την ημέρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Σε 30 περιστατικά υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες.

Εκτοπισμός

– Εκτοπισμένοι με τη βία Παλαιστίνιοι στη Γάζα: 1.9 εκατομμύρια, το 85% του πληθυσμού, ενώ το 93% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας βρίσκεται σε έντονη επισιτιστική ανασφάλεια.

– Εκτοπισμένοι Ισραηλινοί από τις βόρειες και νότιες συνοριακές κοινότητες: 249.263

– Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης: 1.208

Φυλακισμένοι/Αιχμάλωτοι

– Κατά τη διάρκεια 100 ημερών επιθετικότητας και ταυτόχρονα με τη γενοκτονία στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει συλλάβει τουλάχιστον 5.875 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου 200 είναι γυναίκες και 355 παιδιά. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και αυτούς που βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση. 240 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν την εβδομάδα της παύσης πυρός. Συνολικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υπερβαίνουν τους 10.000.

– Τουλάχιστον 2.300 Παλαιστίνιοι ανακρίθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

– Αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν από τις αντιστασιακές παλαιστινιακές οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου: περίπου 250

– Αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν: 121

– Αιχμάλωτοι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας: 136

– Αιχμάλωτοι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν κατά την αιχμαλωσία: 33, ενώ άγνωστη είναι η τύχη κάποιων που μάλλον έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Καταστροφές

– Κτίρια της Γάζας που υπέστησαν ζημιές/καταστράφηκαν: περίπου 359.000, δηλαδή το 45-56%

– Μερική λειτουργία των νοσοκομείων στη Γάζα: 11 με μερική και 4 με ελάχιστη λειτουργία από τα 36

– Σχολικά κτίρια στη Γάζα που έχουν υποστεί ζημιές: πάνω από το 69%

– Τζαμιά που υπέστησαν ζημιές: 142

– Εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές: 3

– Τουλάχιστον 195 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

– Ζημιές σε ασθενοφόρα: 121

– Μαθητές εκτός σχολείου: 625.000

– Περίπου 800.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι αντιμετωπίζουν απειλητική για τη ζωή τους πείνα ή δίψα στην κατεστραμμένη από το “Ισραήλ” Λωρίδα της Γάζας. Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα είναι ελάχιστη για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, ενώ η κατοχή την χρησιμοποιεί ως πολεμικό και πολιτικό εργαλείο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν γύρω από φορτηγά με προμήθειες, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν πυροβολώντας.

Πυρομαχικά

– Ρίχτηκαν στη Γάζα: 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες, 30.000 στόχοι χτυπήθηκαν συνολικά. Ο ισραηλινός στρατός έχει ρίξει περίπου 65.000 τόνους βομβών από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν 1,5 φορά την εκρηκτική δύναμη των βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ: 14.000, περίπου 9.000 από τη Γάζα, 2.000 από το Λίβανο και 30 από τη Συρία

– Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 130 επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών μέσων στο Ιράκ και τη Συρία. Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί αλλά κανένας δεν έχει σκοτωθεί.

– Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο – από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι την Ουάσινγκτον – ζητώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου όμως, δήλωσε ότι “κανείς δεν θα μας σταματήσει, ούτε το Διεθνές Δικαστήριο, ούτε ο ‘Άξονας του Κακού’, ούτε κανένας άλλος“. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να “συνεχίσει την εκστρατεία υψηλής έντασης καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου“.

Οι ΗΠΑ, εκτός από την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, έχουν στείλει επιπλέον ομάδα αεροπλανοφόρων, μια σειρά από πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων βομβών “bunker buster”, και χιλιάδες στρατιωτικούς στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του “Ισραήλ”. Συνολικά, το ποσό των 124 δισ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, είναι το υψηλότερο σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα, ανέφερε ότι από τις 7 Οκτωβρίου “καταστρέψαμε ή αχρηστεύσαμε 1.000 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις κατά της κατοχής“.

Όλα τα όπλα που χρησιμοποιούμε είναι όπλα που έχει κατασκευάσει η ίδια η Qassam“, πρόσθεσε.

Οι αντάρτες Ανσάρ Αλάχ (Χούθι) στην Υεμένη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας εναντίον των θέσεών τους. Τις τελευταίες ώρες αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα. Αμέσως μετά, η υπηρεσία Maritime Trade Operations της Μ. Βρετανίας ανέφερε μια ύποπτη επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Ο Jan Egeland, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, λέει ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχουν παγιδευτεί τόσοι πολλοί άνθρωποι κάτω από τόσο εντατικούς βομβαρδισμούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Το τελευταίο 24ωρο, τρία παιδιά δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ένας 14χρονος Παλαιστίνιος στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Αλ Σουλτάν στη Νάμπλους και δύο 17χρονα αγόρια κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μπέιτ Ελ στην περιοχή Αλ Μπιρέχ, έξω από τη Ραμάλα.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, δύο Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στην Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού επικεντρώνονται στη Χεβρώνα, ενώ συλλήψεις γίνονται στη Νάμπλους, τη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ και την Τζενίν.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται υπό διακοπή του διαδικτύου και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών (Paltel) δήλωσε το Σάββατο ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή δολοφόνησε δύο εργαζόμενους μέσα στο όχημά τους, ενώ βρίσκονταν στην πόλη Χαν Γιούνις, νότια της Γάζας, για να διορθώσουν τη διακοπή της επικοινωνίας.

Η PalTel πρόσθεσε ότι από τον Οκτώβριο, 13 μέλη του προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το “Ισραήλ” στη Γάζα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας πλημμύρισαν και διέρρευσαν σε σκηνές, σχολεία και σπίτια Παλαιστινίων από κατεστραμμένες και ραγισμένες στέγες και τοίχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκηνές στους οικισμούς Τζαμπάλια, Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, οι οποίες έχουν στηθεί δίπλα στα συντρίμμια σπιτιών, έπεσαν λόγω των βαριών βρόχινων υδάτων και των ισχυρών ανέμων.

Αρκετά καταφύγια στις γειτονιές Αλ Ζεϊτούν, Αλ Σουτζάγια, Αλ Ντάρατζ και Αλ Τούφα της πόλης της Γάζας πλημμύρισαν από το νερό της βροχής το πρωί της Κυριακής.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας δολοφονώντας και τραυματίζοντας δεκάδες αμάχους στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα. Πολυάριθμες νυχτερινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με δεκάδες συλλήψεις φοιτητών.

Συνημμένο, μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο για τα παιδιά της Παλαιστίνης τις τελευταίες 100 ημέρες.

(συνεχίζεται…)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *