Η φυλακή επεκτείνεται

https://athens.indymedia.org/post/1628833/

 

από Επιτροπή για την Αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα

04/02/2024 10:08 μμ.

Η φυλακή επεκτείνεται…

Ο κλοιός του κράτους σφίγγει καθημερινά όλο και περισσότερο γύρω από τις ζωές μας. Τα σώματα καταστολής, δηλαδή ο άμεσος φονικός μηχανισμός του κράτους, έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε στρατό κατοχής. Ο ήδη υπερβολικά μεγάλος αριθμός ΜΑΤατζήδων διαρκώς αυξάνεται, ο οπλισμός τους γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και οι ίδιοι όλο και πιο πορωμένοι – επειδή το σύστημα τους θέλει έτσι. Επειδή το σύστημα θέλει νεκρούς αγωνιστές, θύματα των δικών του ένστολων δολοφόνων, καθώς είναι και αυτό κομμάτι της «κανονικότητας» που επιχειρεί να επιβάλλει.

Υπενθυμίζουμε πως η ιδέα δημιουργίας των ΜΑΤ ήταν ενός υπουργού της χούντας και η υλοποίησή τους έγινε από τη δεξιά στην αρχή της μεταπολίτευσης, περίτρανη απόδειξη της συνέχειας του κράτους ασχέτως με το όνομα που δίνουμε στον εκάστοτε τρόπο διακυβέρνησης. Πιο πριν, για την καταστολή εξεγέρσεων χρησιμοποιούταν από τον κρατικό μηχανισμό ο στρατός. Αλλά το κράτος αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να βασίζεται στον στρατό, καθώς τον στρατό τον αποτελούν παιδιά του λαού που ανά πάσα στιγμή μπορεί ν’ αποφασίσουν να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον των καταπιεστών και όχι των καταπιεσμένων.

Σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά έχει γίνει φανερό πως ο ρόλος των αστυνομικών δεν είναι, δεν ήταν κι ούτε ποτέ θα είναι η προστασία των πολιτών αλλά η καταστολή και η καταπίεσή τους. Η παρουσία των ΜΑΤ σε μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, σε πλατείες, σε εξώσεις εξαιτίας οφειλών στις τράπεζες, καθιστά τον ρόλο τους ξεκάθαρο ακόμη και στα μάτια των πιο ανυποψίαστων ως τώρα. Οι μπάτσοι φυλάνε τ’ αφεντικά τους – τα αφεντικά για τα οποία βέβαια οι ίδιοι οι μπάτσοι ήταν και παραμένουν απολύτως αναλώσιμοι (αλλά αυτό ας το αναλογιστούν όσες οικογένειες παροτρύνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αστυνομικές σχολές και να καταταγούν στις μονάδες καταστολής).

Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο και εφιαλτικό ποινικό κώδικα. Ο νέος ποινικός κώδικας όπως και η ενίσχυση των μονάδων καταστολής σχετίζονται βέβαια άμεσα με την ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας, την ακρίβεια (που δεν είναι «ακρίβεια», είναι ο καπιταλισμός), τον εκφοβισμό, τη στέρηση των βασικών αγαθών, την ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, ακόμη και της πιο μικρής διαμαρτυρίας, τις εκκενώσεις καταλήψεων και την εξαφάνιση του ελεύθερου δημόσιου χώρου – καθώς ο ρόλος τους είναι να επιβάλλουν ακριβώς αυτά μετατρέποντας τη ζωή μας σε μια απέραντη φυλακή όπου όλοι είμαστε κρατούμενοι/κρατούμενες.

Αλλά για τους ανθρώπους των αγώνων υπάρχει ακόμη μία συνιστώσα που είναι πολύ σημαντική, ίσως μάλιστα η σημαντικότερη. Γιατί με τον νέο ποινικό κώδικα, οι πολιτικοί κρατούμενοι/κρατούμενες στην πραγματικότητα καταδικάζονται σε έναν ισόβιο εγκλεισμό υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης η οποία πλέον θα εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την «επικινδυνότητα του εγκλήματος» και τα «ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του/της υπόδικου», ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης; Φαίνεται ότι ικανοποιητικά για κράτος και κυβέρνηση «ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά» έχουν οι παιδοβιαστές και οι βιαστές γενικά, ενώ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι πολιτικοί και οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι/κρατούμενες στερούνται παντελώς εκείνων των χαρακτηριστικών που θα ήταν απαραίτητα ώστε να θεωρηθεί πως πληρούν τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση.

Επίσης, είναι ευνόητο πως η αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής αδικημάτων στα 25 έτη (από 20 που ήταν) αποτελεί ακόμη μία «φωτογραφική διάταξη» που αποσκοπεί στο να μην αποφυλακιστεί ο αντάρτης Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος κανονικά είχε θεμελιώσει δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης από τον Σεπτέμβριο του 2021. Είμαστε στο πλευρό του όπως είμαστε στο πλευρό της αναρχικής Πόλας Ρούπα την οποία με πρωτοφανή και αδιανόητο για τα ως τώρα δεδομένα τρόπο επιχειρούν να κλείσουν ξανά στη φυλακή, όπως είμαστε και στο πλευρό όλων των συντρόφων/συντροφισσών μας που πληρώνουν το τίμημα του να μένουν αμετανόητοι και συνεπείς στους αγώνες και στις ιδέες τους.

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει επίσης πολύ αυστηρές διατάξεις για τη διατάραξη λειτουργίας «δημοσίων» (για την ακρίβεια, κρατικών) υπηρεσιών ακόμα και μόνο με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πραγματική έκτιση (δηλαδή φυλάκιση) μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές από 2 έως 3 έτη και πραγματική έκτιση για ποινές άνω των 3 ετών, που σημαίνει ότι στο εξής και η πιο ήπια πολιτική δράση αντίστασης θα μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, και αφορά εξίσου άτομα και συλλογικότητες: Όποιοι/όποιες δεν συμμετέχουν στους αγώνες εναντίον του νέου ποινικού κώδικα, στην πραγματικότητα θεωρούν ότι δεν τους/τις αφορά επειδή δεν είναι διατεθειμένοι/νες να σταθούν απέναντι στο κράτος και να το πολεμήσουν.

Ο νέος ποινικός κώδικας περιλαμβάνει πολλές ακόμη εφιαλτικές διατάξεις, αλλά επιλέξαμε να σταθούμε στις παραπάνω καθώς είναι αρκετά ενδεικτικές. Όπως έχουμε ξαναπεί, για εμάς οι πολιτικοί κρατούμενοι/κρατούμενες είναι οι άνθρωποι που σήκωσαν στους ώμους τους το μεγαλύτερο μέρος από το βάρος των αγώνων μας. Δεν τους εγκαταλείπουμε. Δεν θα επιτρέψουμε την εκδικητική τους εξόντωση από το κράτος, ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει αποδεκτή η καταστολή ως νέα κανονικότητα. Λέμε «όχι» στην κοινωνία των φυλακών και στην ποινικοποίηση της ίδιας μας της ζωής. Για εμάς οι πολιτικοί κρατούμενοι/νες, πέρα από σύντροφοι και συντρόφισσές μας, είναι και σύμβολα ελευθερίας. Στεκόμαστε στο πλευρό τους αλλά δεν κλαίμε γι’ αυτούς. Διότι αυτοί παρέμειναν ελεύθεροι.

Η φυλακή επεκτείνεται. Αλίμονο σε όσους την κουβαλούν μέσα τους.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΡΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ.

Επιτροπή για την Αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα

4/2/2024

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *