Παλαιστίνη, ημέρα 123: ατελείωτοι φόνοι, αδιανόητη καταστροφή, αλλά και αντίσταση σε διάφορα μέτωπα και αβέβαιες συνομιλίες

https://athens.indymedia.org/post/1628850/#1647636

 

από μαύρες πέτρες

06/02/2024 5:29 μμ.

 

Σε 4 μήνες γενοκτονικού πολέμου του “Ισραήλ” κατά της Παλαιστίνης, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται στη Γάζα. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5 % του πληθυσμού. Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τι θα σήμαινε σε μια πόλη ή σε μια χώρα. Περίπου 1.5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εξαναγκαστεί από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό να βρίσκονται ασφυκτικά στριμωγμένοι μέσα σε σκηνές στη Ράφα, εν μέσω απειλών ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα εισβάλουν στη νότια πόλη και τον πρόχειρο καταυλισμό και θα διαπράξουν περισσότερες σφαγές.

Παλαιστίνη, ημέρα 123: Ατελείωτοι φόνοι, αδιανόητη καταστροφή, αλλά και αντίσταση σε διάφορα μέτωπα και συνομιλίες με αβέβαιη κατάληξη

Σε 4 μήνες γενοκτονικού πολέμου του “Ισραήλ” κατά της Παλαιστίνης, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται στη Γάζα. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5 % του πληθυσμού. Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τι θα σήμαινε σε μια πόλη ή σε μια χώρα… [Για παράδειγμα, εδώ θα είχαμε πάνω από 500.000 δολοφονίες, τραυματισμούς και “εξαφανίσεις”. Τα δολοφονημένα παιδιά θα ήταν τουλάχιστον 63.000. Ο εσωτερικά εκτοπισμένος πληθυσμός σε μια απειροελάχιστη γωνιά εδάφους θα ήταν περίπου 7.5 εκ.]

Επιπλέον, περίπου 17.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, οι περισσότεροι αρκετές φορές. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, πάνω από 380 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί, ενώ τουλάχιστον 10.000 είναι συνολικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, υπό τη βαναυσότητα και τα βασανιστήρια του κατοχικού ισραηλινού στρατού.

– Τουλάχιστον 27.478 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και 66.835 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

– 562 είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες από τις 7 Οκτωβρίου και τουλάχιστον 3.221 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ έχει υπολογιστεί ότι περίπου 12.500 θα είναι αυτές/οί που θα επιστρέψουν με μόνιμες αναπηρίες.

Και ο πόλεμος συνεχίζεται ακάθεκτος, όπως ο πόνος, η δυστυχία και η θλίψη, ταυτόχρονα με την επίμονη και σθεναρή αντίσταση.

Πρωτοφανής καταστροφή καθώς ο αριθμός των δολοφονιών αυξάνεται

Δεν έχει μείνει τίποτα“, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σε ανάρτησή της που περιλαμβάνει πλάνα τα οποία δείχνουν το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν μία από τις κλινικές της, ανάμεσα σε πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη βόρεια Γάζα.

Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον πλήθους Παλαιστινίων, οι οποίοι περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ήταν η ένατη συνεχόμενη ημέρα που υπήρχαν αναφορές για ισραηλινά στρατεύματα που πυροβολούσαν εναντίον πλήθους στην Πόλη της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο Κουβέιτ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να παραλάβουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους.

– Οι ταξιαρχίες Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, κάνουν λόγο για αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιούνις και στην πόλη της Γάζας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στο νότο, στη Ράφα. Η Χαμάς ζητάει να σταματήσουν τα βασανιστήρια κατά των Παλαιστινίων που κρατούνται από το “Ισραήλ”.

– Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανατίναξαν ισραηλινό όχημα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, στον κυκλικό κόμβο Χαϊντάρ, στη δυτική Γάζα. Ενεπλάκησαν επίσης σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και χτύπησαν με χειροβομβίδα που εκτοξεύεται με ρουκέτα ένα άρμα μάχης Merkava στη συνοικία Αλ Αμάλ, δυτικά της ίδιας πόλης.

– Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι 8.000 εκτοπισμένοι απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιούνις, μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

– Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διορίζει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να επανεξετάσει την υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε απάντηση των ισραηλινών ισχυρισμών χωρίς καμία απόδειξη ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επιχείρηση στις 7 Οκτωβρίου. Μια προκαταρκτική έκθεση θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα. Η εκπρόσωπος της UNRWA στο Λίβανο δήλωσε ότι οι δωρητές που έκοψαν τη χρηματοδότηση μετά τις κατηγορίες του “Ισραήλ” θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους μόλις βγει η έκθεση.

– Πολλά δυτικά κράτη -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά- είναι μεταξύ των χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση που είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται στη Γάζα.

– Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ξεκινήσει άλλη μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή εν μέσω “προσπαθειών” για εκεχειρία και συμφωνία για τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

– Το “Ισραήλ” υποδέχεται σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2024 τον Μπλίνκεν, ενώ κλιμακώνει τα εγκλήματα και τη γενοκτονία, στοχεύοντας αμάχους, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και συνεχίζοντας να καταστρέφει τη Λωρίδα της Γάζας.

Τον “καλωσορίζει” με έναν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συνεχιζόμενες επιθέσεις και δολοφονίες από τους εποίκους μαζί με τον στρατό κατοχής και ανάπτυξη περισσότερων σημείων ελέγχου -τα οποία έχουν φτάσει τα 500-, παραλύοντας πλήρως κάθε επικοινωνία και κυκλοφορία.

Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα, στριμώχνοντας περίπου 1.5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Ράφα, εν μέσω απειλών ότι θα εισβάλει στη νότια πόλη και θα διαπράξει περισσότερες σφαγές. Και, ο Μπλίνκεν απορρίπτει την πρόταση των αραβικών κρατών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Καταστροφή σε όλη τη Γάζα

– Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Το ιατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ είναι χωρίς φαγητό. Ο Άσραφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις: Οι ηλεκτρικές γεννήτριες θα σταματήσουν εντός τεσσάρων ημερών λόγω έλλειψης καυσίμων. Η ισραηλινή κατοχή σφίγγει την πολιορκία του νοσοκομείου και στοχεύει εντατικά τον περιβάλλοντα χώρο του. Το ιατρικό προσωπικό, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο δεν έχουν φαγητό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε χειρουργικά υλικά και ράμματα.

Η ισραηλινή κατοχή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 300 ατόμων ιατρικού προσωπικού, 450 τραυματιών και 10.000 εκτοπισμένων.

– Τα πληρώματα των ασθενοφόρων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν τους τραυματίες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν σκόπιμα την κίνησή τους.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Λωρίδα της Γάζας (PRCS) δήλωσε ότι τα καύσιμα, το οξυγόνο και όλες οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί και στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, επίσης στη Χαν Γιούνις, μετά την πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για δύο εβδομάδες.

Περίπου 8.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και την έδρα της PRCS. “Μόνο 40 ηλικιωμένοι εκτοπισμένοι παρέμειναν εκτός από περίπου 80 ασθενείς και τραυματίες και 100 άτομα διοικητικό και ιατρικό προσωπικό“, είπε.

Την περασμένη Παρασκευή, η PRCS ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δολοφονήσει 43 ανθρώπους μέσα σε εγκαταστάσεις της από την έναρξη της πολιορκίας, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλους της.

Βόρεια Γάζα

Φορτηγό του ΟΗΕ που μετέφερε προμήθειες τροφίμων χτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού ναυτικού.

– Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από ορισμένα τμήματα της βόρειας και κεντρικής Γάζας. Κάτοικοι που επέστρεψαν στις κατεστραμμένες γειτονιές τους βρήκαν τα σπίτια τους, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τεμένη, όλες τις πολιτικές υποδομές να έχουν γίνει ερείπια.

– Ασταμάτητες οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των κατοίκων της Γάζας, όχι μόνο κατά ανθρώπων που σχηματίζουν ουρές για βοήθεια στην Πόλη της Γάζας, αλλά και όσων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο αλλού.

Βάλλονται είτε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε από βαριά πολυβόλα. Τεθωρακισμένα οχήματα εισβάλλουν επίσης σε “κέντρα εκκένωσης” σε γειτονιές της Πόλης της Γάζας και σε άλλες βόρειες περιοχές.

– Πεινασμένοι, κρυωμένοι και τραυματισμένοι άνθρωποι περίμεναν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου φορτηγά με βοήθεια όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην Πόλη της Γάζας. Πολλοί ήταν γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ό,τι ήταν διαθέσιμο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – το οποίο έχει κατακλυστεί και είναι σχεδόν εκτός λειτουργίας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έφτασαν, έχασαν τη ζωή τους.

Διαρκείς επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Δημοσιογράφοι που απέκτησαν πρόσβαση σε τμήματα της βόρειας Γάζας από όπου έχουν αποσυρθεί εν μέρει τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Τζαμπάλια, διαπιστώνουν πρωτοφανή καταστροφή, ενώ δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου κατοικήσιμα σπίτια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν πολλές φορές στην περιοχή, ιδίως στον καταυλισμό.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών στις 9 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 800 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

– Ο καταυλισμός δέχτηκε νέα επίθεση στις 22 Οκτωβρίου, όταν 30 σοροί, οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά, ανασύρθηκαν κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε άλλον έναν ισραηλινό βομβαρδισμό του καταυλισμού στις 31 Οκτωβρίου.

– Ο καταυλισμός χτυπήθηκε ξανά μόλις μια ημέρα αργότερα.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στον καταυλισμό σε μια άλλη επίθεση στις 17 Δεκεμβρίου.

Καθόλου τυχαία βέβαια δεν είναι η βάρβαρη στοχοποίηση της Τζαμπάλια. Στις 9 Δεκεμβρίου 1987, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια ξεκίνησε η πρώτη Ιντιφάντα (αυτή που είδαμε σε μια ανάλυση να είναι προτιμητέα), όταν ένας Ισραηλινός οδηγός φορτηγού συγκρούστηκε με ένα πολιτικό αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους εργάτες, τρεις από τους οποίους ήταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Νότια Γάζα: Χαν Γιούνις, Ράφα

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το ίδιο ακριβώς αληθινό σενάριο επαναλαμβάνεται. Περισσότεροι βομβαρδισμοί, περισσότερες δολοφονίες, περισσότεροι ακρωτηριασμοί. Η πόλη δέχεται ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο κύκλος της καταστροφής συνεχίζεται.

– Χθες, έξι Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στη Χαν Γιούνις από ισραηλινή βομβιστική επίθεση που είχε στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Μπουράκ, δυτικά της πόλης.

– Στην περιοχή Αλ Μαουάσι, που είχε υποδειχθεί ως “ασφαλής ζώνη” από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, οι εκτοπισμένοι βομβαρδίζονταν μέσα σε πρόχειρα καταλύμματα τις προηγούμενες μέρες, ενώ σήμερα μια Παλαιστίνια γυναίκα πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

– “Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα – με τον περιορισμένο χώρο της και τον συνωστισμό που έχει επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός – θα οδηγήσει σε βάναυσες σφαγές χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία“, δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργούτι από την “Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία”.

Η δήλωση του Μπαργούτι ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ότι η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του “Ισραήλ”.

– Στον πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – ο οποίος έχει στηθεί δίπλα σε μια “νεκρή ζώνη” που έχει εγκαταστήσει το “Ισραήλ”, αφού ισοπέδωσε σπίτια και κατέστρεψε τη γη-, η ασφυξία λόγω υπερπληθυσμού είναι τέτοια, ώστε αρκετές οικογένειες έχουν αναγκαστεί να ζουν στην κυριολεξία μαζί με τους νεκρούς.

Δίπλα ακριβώς στο νέο νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε όταν οι δολοφονικές ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν διαμελισμένες, καμμένες και κατακρεουργημένες σορούς Παλαιστινίων που είχαν κλέψει από διάφορα νεκροταφεία της Λωρίδας της Γάζας, προσπαθούν να επιβιώσουν όσοι είναι ακόμη ζωντανοί, έχοντας δημιουργήσει μια καινούργια “γειτονιά” με πλαστικά καλύμματα και διάφορα ανεπαρκή υλικά για να προστατευτούν από το κρύο.

Απειλητικές επιστολές εστάλησαν σε δύο πολιτικούς του Λικούντ

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Haaretz αναφέρει ότι ανώνυμες απειλητικές επιστολές στάλθηκαν σε δύο πολιτικούς του κόμματος Λικούντ. Οι επιστολές, υπογεγραμμένες από την “Οργάνωση Εκδίκησης του Ισραήλ”, προειδοποιούσαν τους δύο ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Ανέφεραν επίσης ότι οι δύο πολιτικοί και άλλα μέλη της κυβέρνησης είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, καθώς και οι στρατιωτικοί διοικητές “που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για την προετοιμασία της Χαμάς“. Μήπως αρχίσουν να σφάζονται μεταξύ τους; Καθόλου απίθανο να περιμένει τον Νετανιάχου η τύχη του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε το 1995 από ισραηλινό ακροδεξιό, στο τέλος μιας συγκέντρωσης για την υποστήριξη των Συμφωνιών του Όσλο.

συνεχίζεται…

Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις ενεργούν ως δικαστές, ένορκοι και εκτελεστές κατά τις επιδρομές τους

από μαύρες πέτρες 06/02/2024 8:31 μμ.

Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ενεργούν ως δικαστές, ένορκοι και εκτελεστές κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιδρομών στην Παλαιστίνη

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και τετρακόπτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων μέσα στο ιατρικό συγκρότημα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από την εγκατάσταση, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναδιπλωθεί και πάλι στις κεντρικές γειτονιές της Πόλης της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή. Επιβεβαιωμένα βίντεο δείχνουν Παλαιστίνιους μαχητές να στοχεύουν ισραηλινά τανκς και ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούν και δολοφονούν όποιο ζωντανό πλάσμα κι αν κινείται: άνθρωπο, σκύλο, γάτα, γαϊδουράκι, τα πάντα.

Η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης του νοσοκομείου Αλ Σίφα έχει οδηγήσει σε αύξηση των τραυματιών στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη βόρεια Γάζα. Η εγκατάσταση των 80 κλινών έχει σήμερα 150 ασθενείς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναγκάζονται να περιθάλπουν τους τραυματίες σε πρόχειρους χώρους, όπως η εκκλησία και η βιβλιοθήκη του νοσοκομείου. Καύσιμα, τρόφιμα για τους ασθενείς και το προσωπικό, μαζί με κρίσιμες ιατρικές προμήθειες όπως σταθεροποιητές οστών, αντιβιοτικά και αναισθητικά είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Μόνο στις 5 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους σε μια υποτιθέμενη “ασφαλή περιοχή” στο κεντρικό τμήμα της περιοχής. Ο στρατός κατοχής στόχευσε τα σπίτια των αμάχων με άμεσους βομβαρδισμούς από στρατιωτικά αεροσκάφη. Βομβάρδισε επίσης ένα τζαμί στην ίδια περιοχή, γεγονός που οδήγησε στη δολοφονία πολλών ανθρώπων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τεράστια καταστροφή οικιστικών συγκροτημάτων σε όλη τη Γάζα, ιδιαίτερα στην πόλη Χαν Γιούνις, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακράς σειράς ελεγχόμενων κατεδαφίσεων από τον στρατό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες. Τουλάχιστον 33 ελεγχόμενες κατεδαφίσεις έχουν καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια -μεταξύ των οποίων τζαμιά και σχολεία- από τον Νοέμβριο, ανέφερε η βορειαμερικανική εφημερίδα New York Times την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη ανάλυση υλικού από τον ισραηλινό στρατό, υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δορυφορικές εικόνες. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατεδαφίσεις, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στους NYT ότι “εντοπίζει και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές ενσωματωμένες, μεταξύ άλλων, μέσα σε κτίρια“.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε τη λειτουργία ανεπίσημου καναλιού ψυχολογικού πολέμου στο Telegram με την ονομασία “72 Παρθένοι – Χωρίς λογοκρισία”. Η σαδιστική χυδαιότητά του είναι απεριόριστη.

Εξάχρονο κορίτσι και ιατρικό πλήρωμα εξακολουθούν να αγνοούνται μετά από οκτώ ημέρες

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, η τύχη της εξάχρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ και των δύο γιατρών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης που στάλθηκαν για να την αναζητήσουν, παραμένει άγνωστη. Η Χιντ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς της καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις ισραηλινές δυνάμεις που πλησίαζαν στην περιοχή Ταλ Αλ Χάουα της Πόλης της Γάζας. Όμως τα πυρά των ισραηλινών τανκς δολοφόνησαν όλους τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο εκτός από το κορίτσι. Η μητέρα της απηύθυνε έκκληση σε διεθνή οργανισμό δικαιωμάτων για βοήθεια προκειμένου να μάθει τι συνέβη στην κόρη της.

Ο παππούς του αγνοούμενου κοριτσιού, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που μίλησαν με το κορίτσι στο τηλέφωνο, απαιτεί απάντηση από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό για το πού βρίσκεται. “Ήταν φοβισμένη, κλονισμένη και τραυματισμένη στην πλάτη, το χέρι και το πόδι της“, δήλωσε. “Μου ζητούσε συνεχώς να πάω να την πάρω. Προσπαθήσαμε να την ηρεμήσουμε και της είπαμε ότι πηγαίνει προς τα εκεί ασθενοφόρο“. Ο παππούς, και ο ίδιος εκτοπισμένος στη νότια πόλη Ράφα, είπε επίσης: “Θέλουμε να μάθουμε την τύχη της, όποια κι αν ήταν αυτή. Δεν μπορώ να τη φανταστώ ανάμεσα στα πτώματα και στο υπερβολικό κρύο, χωρίς να τρώει ή να έχει νερό. Τα σκυλιά και οι γάτες τρώνε τα πτώματα“.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 95 Παλαιστίνιους μόνο στη Νάμπλους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης το 2023

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ισχυριζόμενοι ότι επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Νάμπλους. Οι στρατιώτες εμπόδισαν ένα ασθενοφόρο να τον περιθάλψει, δήλωσαν μάρτυρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις έστειλαν πρόσθετες ενισχύσεις στην περιοχή, έκλεισαν το σημείο ελέγχου και σταμάτησαν την κυκλοφορία.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της πόλης λέει ότι από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 45 Παλαιστίνιους από τη Νάμπλους.Η πόλη, οι καταυλισμοί της και τα χωριά της υπόκεινται σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιδρομές έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς“, δήλωσε ο ίδιος. Η τελευταία επιδρομή στην πόλη έγινε τη Δευτέρα στον καταυλισμό Αλ Εΐν, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο νεαροί άνδρες. Την Κυριακή έγινε επιδρομή στον καταυλισμό Μπαλάτα και συνελήφθη άλλος ένας άνδρας.

Η Νάμπλους υπόκειται επίσης σε πολιορκία με οκτώ στρατιωτικά σημεία ελέγχου να περιβάλλουν την περιοχή. Το σημείο ελέγχου Χουάρα, μια κύρια αρτηρία που συνδέει τη Νάμπλους με την πόλη της Ραμάλα, είναι κλειστό, καθιστώντας δύσκολο για χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν το ταξίδι.Αυτά τα σημεία ελέγχου, τα οποία έχουν δημιουργηθεί για πολιτικούς για λόγους, επηρεάζουν τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι την οικονομία.

Παρεμπόδιση φορτηγών με άμεση βοήθεια

132 φορτηγά με βοήθεια έχουν κολλήσει στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ και δεν μπορούν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της διαδήλωσης ισραηλινών ακροδεξιών. 70 φορτηγά είχαν καταφέρει να εισέλθουν στη Λωρίδα πριν αρχίσει ο αποκλεισμός από τους διαδηλωτές. Οι Ισραηλινοί απαιτούν να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι στη Γάζα πριν μπορέσει να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και έχουν οργανώσει αρκετές παρόμοιες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς.

Η διακοπή της βοήθειας ειδικά για να χαθεί η ζωή των αμάχων – με πρόθεση να καταστραφεί μια ιστορική κοινότητα – είναι γενοκτονία. Και με βάση την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Παράνομη κράτηση και βασανιστήρια κατοίκων της Γάζας

Το “Ισραήλ” συνεχίζει να φυλακίζει Παλαιστίνιους στη Γάζα. Αμέτρητες μαρτυρίες από πρώην κρατούμενους περιγράφουν σοβαρή κακοποίηση, βασανιστήρια και ταπεινωτικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τον στρατό. Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Συντονισμός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών” (UNOCHA) και τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Αμάλ, Χαιντέρ Αλ Καντούρα, μαζί με τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, Μάχερ Αταλάχ. Οι επαγγελματίες υγείας κρατούνται παράνομα σε άγνωστη τοποθεσία.

Αυτό συμβαίνει μετά την ενημέρωση για την έγκριση της ισραηλινής κατοχής για ασφαλή διέλευση, η οποία θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Αλ Αμάλ και τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) προς τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαουάσι, στη Χαν Γιούνις“, ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Σαΐντ Αμπντουλραχμάν Μααρούφ, παιδίατρος στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας, απελευθερώθηκε την περασμένη Πέμπτη και τώρα εργάζεται στο νοσοκομείο Αλ Νατζάρ στην πόλη Ράφα. Ο Μααρούφ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τον βασάνισαν κατά τη διάρκεια της κράτησής του για σχεδόν επτά εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στη Γάζα:Με συνέλαβαν μέσα από το νοσοκομείο και, παρέμεινα στην ισραηλινή φυλακή για 45 ημέρες υπό σκληρά βασανιστήρια και πείνα“, είπε. “Δεν διέπραξα κανένα έγκλημα. Τα όπλα μου είναι το στυλό μου, το σημειωματάριό μου και το στηθοσκόπιο. Δεν έφυγα από το νοσοκομείο, φρόντιζα παιδιά“, είπε ο Μααρούφ, προσθέτοντας ότι του είχαν δεμένα τα μάτια, ενώ τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με αλυσίδες. “Έχασα περισσότερα από 25 κιλά μέσα σε 45 ημέρες. Έχασα την ισορροπία μου, τη συγκέντρωσή μου και κάθε συναίσθημα. Ήμασταν αλυσοδεμένοι για 45 ημέρες, δεμένοι με χειροπέδες για 45 ημέρες“.

Παρομοίως, ο Ντίαα Αλ Καλχούτ, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από τη Γάζα, που είχε συλληφθεί κατά τις πρώτες μαζικές και εξευτελιστικές απαγωγές ανδρών, οπτικοακουστικό υλικό από τις οποίες δημοσίευσε ο ίδιος ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, μίλησε για τα συνεχή βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστη κατά τη διάρκεια των 33 ημερών που βρισκόταν υπό ισραηλινή κράτηση. [βλ. σχετική ανάρτηση στο indymedia]

Είπε ότι του αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη παρότι έπασχε από δισκοκήλη και ότι υπέστη σωματική και ψυχολογική βία, συμπεριλαμβανομένων έξι ωρών “shabeh”, μιας μεθόδου βασανιστηρίων κατά την οποία οι κρατούμενοι δένονται και τοποθετούνται σε θέσεις πίεσης για πολλές ώρες, ώστε να τους προκαλέσουν σημαντικό πόνο χωρίς να αφήσουν ορατά σημάδια.

Ο Μπάιντεν ζητά άλλα 14,1 δισ. δολάρια για το Ισραήλ

Το βράδυ της Κυριακής, η αμερικανική Γερουσία παρουσίασε μια διακομματική συμφωνία ύψους 118 δισ. δολαρίων – που περιλαμβάνει 14,1 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το “Ισραήλ”, παρόλο που το Διεθνές Δικαστήριο το διέταξε να σταματήσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα-, η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και θα παράσχει βοήθεια σε πολεμική περίοδο στο “Ισραήλ” και την Ουκρανία. Στα 14,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβάνονται 4 δισ. δολαρίων για τα αμυντικά συστήματα “Σιδερένιος Θόλος” (Iron Dome) και “Σφεντόνα του Δαβίδ” (David’s Sling) του “Ισραήλ”. [Περίεργο, για την επιχείρηση “Ασπίδες” δεν υπάρχουν τίποτα πρόσθετα χασαποδόλαρα; Τσάμπα τραβιέται το ελληνικό-είσαι-και-φαίνεσαι “ηρωϊκό πολεμικό ναυτικό”; Μάλλον θα φροντίσουν οι ντόπιοι σφάχτες-πατριώτες, με τα δικά μας βρωμολεφτά βέβαια].

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να “περάσει γρήγορα” τη συμφωνία ώστε να μπορέσει να την υπογράψει ως νόμο, προειδοποιώντας τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν εκφράσει ανησυχία για την ασφάλεια των συνόρων ότι “το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι επιλογή“. “Τώρα έχουμε καταλήξει για μια διακομματική συμφωνία εθνικής ασφάλειας που περιλαμβάνει την πιο σκληρή και δίκαιη σειρά μεταρρυθμίσεων στα σύνορα εδώ και δεκαετίες. Την υποστηρίζω σθεναρά“, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. Όπου “μεταρρυθμίσεις”, βλέπε δολοφονίες και βασανιστήρια μεταναστ(ρι)ών.

Η χρηματοδότηση για τα παλαιστινιακά εδάφη περιλαμβάνεται σε ένα μεγαλύτερο κονδύλι ύψους 9,2 δισ. δολαρίων για “παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια”, το οποίο θα πάει επίσης στην “Ουκρανία, την Ανατολική Αφρική, τη Νότια Ασία και αλλού”, σύμφωνα με περίληψη του νομοσχεδίου. Ωστόσο, δημοσκόπηση του NBC για τη δημοφιλία του Μπάιντεν έδειξε ότι λιγότεροι από 3 στους 10 Αμερικανούς εγκρίνουν τους χειρισμούς του “Ισραήλ” στις επιθέσεις στη Γάζα.

Οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Καθώς το “Ισραήλ” συνεχίζει να αποδεκατίζει τη Γάζα, οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώνονται με τη βοήθεια των δυτικών χωρών που συμβάλλουν στην αναζωπύρωσή τους στη Μέση Ανατολή. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο NBC News ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν από κοινού την Ανσάρ Αλάχ της Υεμένης (κοινώς γνωστή ως “οι Χούθι”) το βράδυ του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου, την τρίτη φορά από τότε που η ομάδα άρχισε τις επιθέσεις της σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.Υπό την καθοδήγησή μου, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν διεξάγει διακριτά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στη Συρία και το Ιράκ που χρησιμοποιούνται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και συνδεδεμένες με αυτό ομάδες πολιτοφυλακής“, έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του την Κυριακή, σε μια τυπική διαδικασία που απαιτείται από την αμερικανική νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών.

Όλες οι στρατιωτικές επιθέσεις έχουν προχωρήσει από την εκτελεστική εντολή χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου”, σημείωσε ο φιλόσοφος και ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Κορνέλ Γουέστ. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να κηρύξουν πόλεμο χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο“.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις. Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στον Βρετανό ομόλογό του ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση. “Δεν θα θέλατε να δοκιμάσετε την οργή της περιοχής“, έγραψε σε ανάρτησή του. “Θεωρούμε ότι η ασφάλεια του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης και της Παλαιστίνης (Γάζα και Δυτική Όχθη) είναι ταυτόσημη με την ασφάλεια της περιοχής“.

Οι Χούθι στοχοποιούν πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο εκπρόσωπος της Ανσάρ Αλάχ, Μουχάμαντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φέρουν σε τέλμα στην περιοχή. “Η απόφαση της Υεμένης να υποστηρίξει τη Γάζα είναι σταθερή, με αρχές και δεν θα επηρεαστεί από καμία επίθεση. Αντί να κλιμακώσουν και να ανοίξουν ένα νέο πολεμικό μέτωπο στην περιοχή, η Αμερική και η Βρετανία θα πρέπει να ακούσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ζητά να σταματήσει άμεσα η ισραηλινή επίθεση, να αρθεί η πολιορκία της Γάζας και να σταματήσει η προστασία του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε. “Πρέπει να τονιστεί ότι οι επιθετικές επιδρομές, είτε στη χώρα μας είτε στο Ιράκ και τη Συρία, θα φουντώσουν τις φλόγες του μίσους του λαού μας και θα τον ενώσουν ενάντια στην αμερικανική αποικιοκρατική παρουσία στην περιοχή“, πρόσθεσε. Ο ταξίαρχος Γιαχία Σαρίι δήλωσε:

– Σε απάντηση “στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και στην αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της χώρας μας” οι Χούθι πραγματοποίησαν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρώτη είχε στόχο ένα αμερικανικό πλοίο (Star Nasia) και η άλλη ένα βρετανικό πλοίο (Morning Tide).

– Τα δύο πλοία χτυπήθηκαν με ναυτικούς πυραύλους.

Οι δυνάμεις των Χούθι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον όλων των “εχθρικών αμερικανικών και βρετανικών στόχων” στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

– Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο θάλασσες θα συνεχιστούν “κατά των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης μέχρι να αρθεί η πολιορκία και να σταματήσει η επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας“.

‘Οδεύουμε προς την καταστροφή’ αν ο Μπεν-Γκβίρ αναλάβει επικεφαλής στο Ραμαζάνι

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, φασίστας έποικος και ο ίδιος, ο οποίος έχει δώσει πάνω από 10.000 πυροβόλα όπλα στους ομοίους του από τις 7 Οκτωβρίου, επιδιώκει να τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Η περιοχή θα “παραδοθεί στις φλόγες“, λέει ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ έχει συμπράξει στη γενοκτονία, αλλά φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Νετανιάχου σε ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών.”Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχουν επιχειρησιακές και πολιτικές συζητήσεις σε επαρκές επίπεδο. Οδεύουμε προς την καταστροφή – προς μια άλλη καταστροφή“, δήλωσε.

Όσον αφορά την οικονομία του λεγόμενου κράτους του Ισραήλ, ο τουρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, αρκετά καταστήματα σε όλες τις πόλεις παραμένουν κλειστά αφού οι ιδιοκτήτες τους απασχολούνται τώρα ως έφεδροι δολοφόνοι Παλαιστινίων, ενώ έχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, αφού πολλοί εργάτες που δούλευαν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στα σπίτια Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός από την Ταϊλάνδη, αποχώρησαν και στους Παλαιστίνιους εργάτες έχει απαγορευτεί η είσοδος με ειδικές άδειες. Έτσι σχεδιάζει να προσλάβει 65.000 οικοδόμους και περίπου 100.000 εργάτες για τις “βρώμικες δουλειές” με τις οποίες φυσικά δεν ασχολούνται οι Ισραηλινοί, από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Ουζμπεκιστάν.

Το “Ισραήλ” μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό της UNRWA

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) απευθύνει έκκληση προκειμένου να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο της εν μέσω περικοπών χρηματοδότησης από αρκετές δυτικές χώρες. Οι περικοπές χρηματοδότησης, οι οποίες θα επηρεάσουν τη βοήθεια για πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, έρχονται μετά τις κατηγορίες του “Ισραήλ” ότι υπάλληλοι του οργανισμού συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει παρουσιαστεί, ενώ οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι οι περικοπές θα επιδεινώσουν την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι μια ανώνυμη ισραηλινή τράπεζα ενημέρωσε την ανθρωπιστική οργάνωση ότι μπλοκάρει τον τραπεζικό της λογαριασμό λόγω “βάσιμων υποψιών ότι μεταφέρει χρήματα σε τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα“. Παρόλα αυτά, η UNRWA ανέφερε σε ανάρτησή της: “Ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουμε το απαραίτητο έργο μας για την υποστήριξη των ανθρώπων στη Γάζα“.

Πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την κίνηση περικοπής της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει απορρίψει τις περικοπές στην UNRWA υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.”Εάν κάποιοι γιατροί σε ένα ευρωπαϊκό νοσοκομείο εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες, θα γινόταν ενδελεχής έρευνα και θα λαμβάνονταν όλα τα κατάλληλα μέτρα“, ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε επίσης ότι ο οργανισμός παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όχι μόνο στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι “η κατάρρευση της UNRWA θα αποτελούσε επίσης σοβαρό κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα“. Σε ελεύθερη απόδοση, “εμείς στην Ευρώπη με τις ανακοινώσεις μας έχουμε ξεπλυθεί, ε;

Οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι οι ιορδανικές αρχές στοχοποίησαν ανθρώπους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή δραστηριοποιήθηκαν σε διαδικτυακή υποστήριξη από τις 7 Οκτωβρίου. Ιορδανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες δήλωσαν ότι οι αρχές έχουν πιθανότατα συλλάβει εκατοντάδες άτομα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου του “Ισραήλ” στη Γάζα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας έναν νέο κατασταλτικό νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ο οποίος υπονομεύει την ελευθερία του λόγου, απειλεί το δικαίωμα των χρηστών του διαδικτύου στην ανωνυμία και εισάγει μια νέα αρχή για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της λογοκρισίας. Σημείωση: στην Ιορδανία βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό Παλαιστινίων προσφύγων μεταξύ των αραβικών χωρών.

“Γενικά θετική” η Χαμάς σε προτεινόμενη συμφωνία από τους διαμεσολαβητές

από μαύρες πέτρες 07/02/2024 6:50 πμ.

“Γενικά θετική” η Χαμάς σε προτεινόμενη συμφωνία από τους διαμεσολαβητές

Το Κατάρ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο ως διαμεσολαβητής για την επίτευξη μιας εκεχειρίας που θα περιλαμβάνει εκτεταμένη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και βεβαιώνει ότι η οργάνωση έδωσε μια “γενικά θετική” απάντηση σε μια προτεινόμενη συμφωνία, αν και επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε την αντίδραση της Χαμάς στην πρόταση σε γενικές γραμμές αισιόδοξη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε περιοδεία αστραπή στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η αντίδραση της Χαμάς στην πρόταση που μεσολάβησαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητηθεί με τους αξιωματούχους του “Ισραήλ” όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντόχα την Τρίτη, είπε: “Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα απαραίτητη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την επίτευξή της“.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ηγέτες της μαζί με τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εξέτασαν τη “συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με θετικό πνεύμα“, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών σχετικά με την εξασφάλιση βοήθειας και στέγασης, την ανοικοδόμηση, την άρση μιας 17χρονης παραλυτικής πολιορκίας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας “ανταλλαγής κρατουμένων”.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβητές καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών και ότι τα γεγονότα επί τόπου στη Γάζα επηρεάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η προτεινόμενη συμφωνία καταρτίστηκε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα από τους επικεφαλής των κατασκοπικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του “Ισραήλ” σε συνάντηση με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιφέρει οριστικό τέλος στον πόλεμο. Το “Ισραήλ” έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει οριστικά τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς. Στο μεταξύ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς στη συμφωνία μελετάται από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.Η απάντηση της Χαμάς έχει μεταφερθεί από τον διαμεσολαβητή του Κατάρ στη Μοσάντ. Οι λεπτομέρειές της αξιολογούνται διεξοδικά από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις“, ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του “Ισραήλ” Μοσάντ.

Εκεχειρία 40 ημερών;

Σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και αξιωματούχων προσκείμενων στις συνομιλίες, η εκεχειρία θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαχητές θα απελευθερώσουν πολίτες μεταξύ των υπόλοιπων ομήρων που κρατούν. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω φάσεις, για την παράδοση στρατιωτών και των σορών των ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο “Ισραήλ”.

Η μόνη εκεχειρία μέχρι στιγμής, τον Νοέμβριο, συμφωνήθηκε αρχικά για μόλις τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για μια εβδομάδα. Τότε, η Χαμάς απελευθέρωσε 110 ομήρους με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Όμως, ορισμένοι από αυτούς έχουν συλληφθεί ξανά από τον ισραηλινό στρατό.

Η επίσκεψή του Μπλίνκεν πραγματοποιείται εν μέσω δηλώσεων του “Ισραήλ” ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιθέσεις του στη Γάζα, ιδίως στη νότια περιοχή της Ράφα που είναι γεμάτη με εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι ζουν πλέον σε ολοένα και πιο άθλιες συνθήκες.

Οι παρατηρητές ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης καλύπτουν πλέον τα δύο τρίτα του εδάφους της Γάζας, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες ακόμη ανθρώπους προς τις συνοριακές περιοχές. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι μια ισραηλινή ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Η Αίγυπτος φοβάται ότι μια επέκταση των μαχών στην περιοχή της Ράφα θα μπορούσε να ωθήσει τους Παλαιστίνιους αμάχους πέρα από τα σύνορα, ένα σενάριο που είναι αποφασισμένη να αποτρέψει.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Κάιρο νωρίτερα την Τρίτη, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εξαναγκαστούν να φύγουν από τη Γάζα. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπάιντεν έχουν πρωταγωνιστήσει στις σφαγές που διαπράττονται στην Παλαιστίνη. Είναι αυτοί που υποστήριξαν πλήρως τη γενοκτονία του “Ισραήλ”, οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.

Το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιορκημένης λωρίδας έχει εκτοπιστεί, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και στέγη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας είναι πλέον ερειπωμένο μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τουλάχιστον 27.585 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι δολοφονήθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία του “Ισραήλ” μέχρι σήμερα, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στη Γάζα. Περισσότεροι από 66.000 έχουν τραυματιστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *