Ενημέρωση για δικαστικούς ελιγμούς εναντίον μου και για έκτακτο χρηματικό χαράτσωμα

https://athens.indymedia.org/post/1628856/

 

από Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης

07/02/2024 10:53 πμ.

 

Ενημέρωση για δικαστικούς ελιγμούς εναντίον μου και για έκτακτο χρηματικό χαράτσωμα.

 

Δυσκολεύεται ο Άρειος Πάγος να πάρει μια πολιτική απόφαση;

Ενημέρωση για δικαστικούς ελιγμούς εναντίον μου και για έκτακτο χρηματικό χαράτσωμα.

Στις 20 Γενάρη 2023 ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση για την υπόθεση απαλλοτρίωσης Χολαργού-Οργ.Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Στη δημόσια αντιπαράθεση μέσα στη δικαστική διαδικασία είχε καταδειχθεί ότι η εφαρμογή του ειδικού αντεπαναστατικού νόμου (άρθρο 187Α) εναντίον μου, ως προς το σκέλος της οργάνωσης (παρ.2), δεν μπορούσε να στηριχθεί στους αντικειμενικούς όρους του, παρά μόνο στις δικές μου πολιτικές δηλώσεις και ειδικότερα στη δήλωση της συμμετοχής μου στον αγώνα της ΟΕΑ και της προσπάθειας ανασυγκρότησής του. Σε όλη τη διαδικασία οι δικαστές επιχείρησαν τις προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις με ένα νέφος νομικού αντικειμενισμού. Δεν το κατάφεραν. Οπότε, η απόφαση που συντάχτηκε γραπτώς μετά από μήνες, ήταν ένα νομικά άθλιο κείμενο, καθώς προκειμένου να προστατευτούν οι συντάκτες του από την κατηγορία της πολιτικής κρίσης, κατασκεύασαν μία παντελώς ατεκμηρίωτη αφήγηση και βεβαίως ιστορικά ψευδή, μπερδεύοντας μάλιστα και έγγραφα ερευνών. Το νομικό επίπεδο της σύνταξης είναι και αυτό άθλιο.

Κατόπιν αυτού του δεδομένου, έκανα προσφυγή στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασης. Τη νομική βοήθεια που είναι απαραίτητη για τη διατύπωση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, την είχε αναλάβει ο σύντροφος αγωνιστής δικηγόρος Λάρι (Θανάσης Αρμάος), τον οποίο χάσαμε λίγο καιρό μετά την κατάθεση του υπομνήματός μας. Ο σύντροφος Λάρι, πάντα αφοσιωμένος σε κάθε συγκεκριμένο αγώνα συμπαράστασης που αναλάμβανε, άφησε σε αυτή τη νομική διεκδίκηση ένα άπταιστο και ολοκληρωμένο έργο. Στον συλλογικό χώρο των αγωνιζόμενων δικηγόρων στον οποίο συμμετείχε ο σύντροφος Λάρι δεν υπήρχε άλλος που να μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια αυτής της διαδικασίας. Για να εκδικαστεί η αναίρεση, χρειάζεται ένας δικηγόρος διαπιστευμένος για τον Άρειο Πάγο, να παραστεί μία συγκεκριμένη μέρα, ώστε να επιβεβαιώσει το αίτημά μου και την ισχύ και επάρκεια του υπομνήματος που είχε κατατεθεί. Οπότε, κατέφυγα στην επιλογή της αίτησης νομικής βοήθειας, δηλαδή συνηγόρου διορισμένου από λίστες του δικηγορικού συλλόγου με έξοδα του κράτους. Το ίδιο είχα κάνει και για το εφετείο της υπόθεσης, κρίνοντας ότι η διαδικασία δεν απαιτούσε ειδικούς νομοτεχνικούς όρους επιπλέον του δικού μου πολιτικού λόγου και των νομικών προεκτάσεών του.

Απ’ότι φαίνεται, ο Άρειος Πάγος θέλει να αποφύγει την εκδίκαση της αναίρεσης της απόφασης του εφετείου, διότι βρίσκεται μπροστά σε ένα σχίσμα πολιτικών και θεσμικών επιταγών. Το νομικό κύρος του επιτάσσει την αναίρεση του άθλιου κειμένου του εφετείου. Η πολιτική ευθύνη και η πολιτική ισχύς του στην αλυσίδα των αντεπαναστατικών μηχανισμών επιτάσσει την επικύρωση της απόφασης του εφετείου. Ο Άρειος Πάγος έχει ιστορικό σαθρής υπεράσπισης των ειδικών αντεπαναστατικών νόμων και άλλων αντισυνταγματικών διατάξεων και κυβερνητικών αποφάσεων. Η απόφαση του εφετείου όμως είναι τόσο χάλια νομικά, ώστε κανείς άλλος εκτός απ’τους συντάκτες της, να μην τη θέλει στο ιστορικό του. Δεν χρειάζεται να λερωθούν όλα τα όργανα για μια βρώμικη αποστολή.

Το πρώτο σημάδι ήταν η ημερομηνία για την οποία κλητεύτηκα από τον Άρειο Πάγο: ένα 24/ωρο πριν το εφετείο της αιχμαλωσίας μου σε απαλλοτρίωσης τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Δεν αποφεύθηκε η εκδίκαση, αφού έτσι κι αλλιώς στον Άρειο Πάγο παρίσταται δικηγόρος, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίστηκε ότι δεν θα ζητούσα να πάω κι εγώ αυτοπροσώπως. Το δεύτερο σημάδι είναι η πρωτοφανής απόρριψη της αίτησης διορισμού συνηγόρου για γραφειοκρατικούς λόγους πρωτόγνωρους, για τους οποίους δεν με είχε ενημερώσει προκαταβολικά η γραμματεία της ειδικής φυλακής Δομοκού, που συνέταξε το επίσημο έγγραφο της αίτησής μου. Κι όπως γίνεται με όλες τις μεθοδεύσεις αποκλεισμού από ένδικα μέσα, για το σύνολο των αιχμαλώτων της ποινικής βιομηχνίας, δεν υπάρχει χρόνος για νέα αίτηση και διορισμό δικηγόρου. Κατά αυτόν τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα ότι η νομική διεκδίκηση είναι μάταιη, ότι δεν πρόκειται να κάνουν νομότυπη κρίση. Υποχρεώνουν το αλληλέγγυο κίνημα να χαρατσωθεί, μισθώνοντας δικηγόρο, σε ένα πεδίο όπου πρέπει να μην προσμένει τίποτα, αφού από το πρωτόδικό στο εφετείο και μέχρι τα τερτίπια της γραφειοκρατίας του Άρειου Πάγου οι δικαστές επιδεικνύουν θρασσύτατα ότι είναι υπεράνω νόμων και συνταγμάτων, όπως αρμόζει σε μια εποχή άγριας τρομοκρατίας της αστικής τάξης.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Ο Άρειος Πάγος δεν θα αποφύγει να πάρει απόφαση για το άθλιο κείμενο της απόφασης του εφετείου, δεν θα αποφύγει τη δικαιική ευθύνη της κρίσης του. Εκτός των άλλων, το χρωστάμε στον σύντροφο Λάρι, στη αλληλέγγυα εργασία του, στα χιλιόμετρα που έκανε για να με συναντήσει σε τούτου τον πύργο των γραφειοκρατών βασανιστών, στην εγκαρδιότητα με την οποία αναλάμβανε όποιους/όποιες είχαν ανάγκη. Οι δικαστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το υπόμνημά του. Στις 20 Μάρτη θα τους πληρώσουμε ένα παράβολο και ένας συνάδελφος του απόντα αγωνιστή θα μπει σε μια αίθουσα του Άρειου Πάγου και θα επιβεβαιώσει την αναιρετική προσφυγή μας.

Καλώ τον αλληλέγγυο κόσμο του κοινωνικού κινήματος να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο ποσό για τον Άρειο Πάγο, που ως κόστος προστίθεται στο παράβολο του εφετείου για την απαλλοτρίωση της τράπεζας. Να στηριχτεί η τρέχουσα καμπάνια και οι εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης. Και απλούστερα, όποιος/όποια θέλει μπορεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τη Δομή επικοινωνίακής υποστήριξής μου. Όπως είχα πει πριν την έναρξη του εφετείου, ακόμα κι αν δεν μου κόψουν ούτε μία μέρα φυλακής, να μην κάνουμε πίσω σε καμία μάχη.

6/02/24

Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης

Δομή επικοινωνιακής υποστήριξης: dimitris_chatzivasileiadis_support@riseup.net

* περισσότερες πληροφορίες για το εφετείο και την απόφαση στον πολιτικό απολογισμό μου: https://athens.indymedia.org/post/1626423/

Προσεχείς δίκες:

13 Φλεβάρη 2024 στην Ευελπίδων (Προκατ 2), για τη παρέμβαση στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχείων το 2019

19 Φλεβάρη 2024 στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως), το εφετείο της πρώτης εκκένωσης της Κατάληψης GARE τον Νοέμβρη 2017

21 Μάρτη 2024, Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, το  εφετείο για την απαλλοτρίωση τράπεζας στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο ’21

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *