https://athens.indymedia.org/post/1618877/
29/05/2022 5:57 μμ.
«Η ικανότητα της επαναστατικής πάλης να αποκαλύπτει την υποκρισία και κυρίως τη σαθρότητα των κάτ’ όνομα κοινωνικών ερεισμάτων του κράτους, μέσω της αυτοκατάργησης των θεσμικών εγγυήσεων τους, αποτελεί ηθική και ιδεολογική νίκη για το επαναστατικό κίνημα». Το υπόμνημα του συντρόφου Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη προς το δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα του 187Α και την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου: Πολιτικο-δικαιϊκή αποδόμηση της αντεπαναστατικής ποινικής πολιτικής.
«Όπως στάθηκα από τον Οκτώβρη 2019 τα ηθικο-κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια αποκλειστικά, καθορίζουν τον τρόπο της παρουσίας μου και την ιδιαίτερη έκφραση πολιτικών θέσεων, αναφορών σε γεγονότα και προταγμάτων, στην επερχόμενη δίκη. Οι νομικές κινήσεις υπάγονται στο πολιτικό πρόγραμα κι ο νομικός λόγος υπηρετεί τον πολιτικό, στον βαθμό που θα τοποθετηθώ στο νομικό πεδίο…
Η αποτελεσματικότητα εκείνου του μέρους της αντίστασης στην ποινική επίθεση, που θα αναπτυχθεί μέσα στο δικαστήριο, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να οδηγήσουμε τα νομικά ζητήματα στο πολιτικό βάθος τους. Βρισκόμαστε στο μέσο μίας φάσης ιστορικά αναπότρεπτης αποσύνθεσης του Νόμου ως ενιαίας κανονιστικής σταθεράς. Ειδικότερα η έννοια δικαίωμα έχει πλέον αφομοιωθεί εντελώς στην καπιταλιστική ιδεολογία και ταυτιστεί αποκλειστικά με τις επιβουλές της ταξικής εξουσίας. Καθίσταται άτοπο και αυτοκαταστροφικό, εδώ, σήμερα να επικαλούμαστε τον Νόμο, σαν να έχει μία συνοχή που διαθέτει χώρο για τις κοινωνικές ανάγκες. Όμως, η διαπίστωση μίας τετελεσμένης μεταμόρφωσης του εχθρού, δεν μας προσανατολίζει σε μία αναγωγή στο εκτός χρόνου γενικό (πχ όταν γίνει η επανάσταση θα λογαριαστούμε), ούτε στην εκτός δικαστηρίου, φυλακής κλπ, ένοπλη αντιπαράθεση. Ο αιχμάλωτος αναπόδραστα τοποθετείται σε σχέση με το συγκεκριμένο τόπο, τη δικαστική διαδικασία. Ειδικά ως προς την αποσύνθεση του Νόμου ως κατά σύμβαση κοινού τόπου, αν αναγνωρίζουμε ότι ο Νόμος είναι εργαλείο και όπλο της αστικής τάξης, η αποσύνθεση των κοινωνικών ερεισμάτων του αποτελεί σημείο της συστημικής κρίσης. Ένας αποσαρθρωμένος εχθρός γίνεται άγριος και ωστόσο επιδεικνύει την αδυναμία του…
…Αντιλαμβάνομαι την κατάσταση του νομικού δικαίου της αστικής τάξης σε τούτη τη συγκυρία, ως ένα αδύναμο μα σημαντικό σημείο της, που είναι πρόσφορο να το χτυπάμε αποφασιστικά. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι δεν θα μου αφαιρεθεί ούτε μία μέρα φυλακή, εγώ πρέπει να είμαι εκεί για να αποδομήσω πολιτικά το ιδεολογικό-νομικό υπόστρωμα και περίβλημα της συγκεκριμένης αντεπαναστατικής επιχείρησης. Προκειμένου να αποδομηθεί το διωκτικό οικοδόμημα, είναι απαραίτητο να διεισδύσουμε στα νομικά σημεία. Μόνο η επαναστατική πολιτική διαλεκτική μπορεί να διεισδύσει στη ρίζα του οικοδομήματος, μόνο αυτή μπορεί να περικυκλώσει και να μην αφήσει διαφυγή στις προφάσεις και τους ελιγμούς του δικαστικού ιερατείου. Οπότε, ο πολιτικός λόγος δεν θα περιοριστεί στην υπεράσπιση της αγωνιστικής συμβολής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των προταγμάτων κλπ, αναθέτοντας σε έναν τεχνικό νομικό λόγο να πραγματευτεί τις λεπτομέρειες. Μπαίνουμε στο πεδίο του εχθρού, ώστε να μην αφήσουμε ούτε λεπτομέρεια έξω από το κόσκινο της ταξικής πολεμικής. Τα πολιτικά επίδικα θα οδηγηθούν μέχρι την έσχατη συγκεκριμενοποίησή τους στη νομική-ιδεολογική διαπάλη κι εκεί, ο αντάρτικός λόγος θα καθαρίσει το δικαιϊκό τοπίο σημείο προς σημείο. Όπως έχω σημειώσει ότι μόνο η επαναστατική δράση μπορεί πράγματι να απολογίσει την ιστορία αποτελεσματικά, διότι είναι η μόνη στάση που δεν φοβάται να αντικρύσει τον εαυτό της, από μία ομόκεντρη γωνία, μόνο στο δίκαιο της επαναστατικής κοινωνικής πάλης μπορεί πράγματι να αναγνωριστεί μία κοινή αλήθεια.
Αυτά λοιπόν αναφορικά στη δική μου αντίσταση μέσα στο δικαστήριο, που αποτελεί παράρτημα της φυλακής. Η πολιτική μάχη του δικαστηρίου, ούτε ξεκινάει ούτε περιορίζεται από τον στενό χώρο της αιχμαλωσίας. Το κέντρο του κύκλου είναι η επαναστατική πάλη.
Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης»
(Για την αντίσταση στη δίκη της κατασταλτικής επιχείρησης του Νοέμβρη ‘19 – https://athens.indymedia.org/post/1618429/ )
Δημοσιεύουμε σε pdf (Counter 187A) το υπόμνημα του συντρόφου Δ. Χατζηβασιλειάδη προς το δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα του 187Α και την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου: Πολιτικο-δικαιϊκή αποδόμηση της αντεπαναστατικής ποινικής πολιτικής.
Επίσης δημοσιεύουμε σε pdf (Crimes against the State) μία ενότητα από ένα κείμενο του συντρόφου του 2013, για μια άλλη κατασταλτική επιχείρηση, αναφορικά στο ζήτημα του Νόμου.
Αρχεία:
Crimes_against_the_State.pGuerra – 41 bisdf